XML-sitemap voor SEO; alle informatie op een rijtje

XML-sitemap voor SEO; alle informatie op een rijtje

Wil je je online vindbaarheid vergroten? Dan is het aan te raden om gericht met SEO aan de slag te gaan. SEO staat voor Search Engine Optimization, met andere woorden zoekmachineoptimalisatie. Om je website voor de zoekmachines te optimaliseren, moet je je pijlen op heel veel factoren richten. Een van de factoren hierbij is een XML-sitemap.

In dit artikel geven wij je graag antwoord op enkele vragen:

 • Wat is een XML-sitemap precies?
 • Wat is het belang van een goede XML-sitemap?
 • Hoe kun je een XML-sitemap maken?
  • Welke mogelijkheden heb je hiervoor?
  • En wat is volgens ons de beste mogelijkheid?
 • Wat zijn de beste tips voor het maken van een XML-sitemap?

Wat is een XML sitemap precies?

Een XML sitemap kan je zien als een inhoudsopgaven van je website. Deze inhoudsopgave dient voor het algoritme van Google, maar ook voor het algoritme van andere zoekmachines. Als je een goede XML sitemap weet te maken, geef je hiermee het algoritme de mogelijkheid om je website direct te ontleden.

Een XML sitemap kan je eigenlijk zien als een opsomming. In deze opsomming staan alle URL’s van je website netjes op een rijtje. Het algoritme van Google kan door dit lijstje heen scrollen en krijgt hierdoor een duidelijke indruk van je website.

Moet je nou zo’n XML-sitemap elke dag maken? Nee, dat is niet noodzakelijk. Als je eenmaal een goede XML-sitemap gemaakt hebt, kun je deze indienen bij Google. Daarna past de sitemap zichzelf elke keer aan, bijvoorbeeld als je nieuwe pagina’s aan je website toevoegt. De sitemap wordt voortdurend aangevuld en gewijzigd, waardoor deze volledig up-to-date blijft.

Twee soorten XML sitemaps

Door de jaren heen zijn er eigenlijk twee soorten XML sitemaps ontwikkeld. Het gaat hierbij om een sitemap voor de zoekmachines, waarover we je hierboven meer hebben verteld.

Daarnaast gaat het om een sitemap voor de bezoekers. Een dergelijke sitemap moet bij voorkeur zo aantrekkelijk en intuïtief mogelijk zijn. Waarom? Omdat je daarmee het surfen op je website voor de bezoeker erg makkelijk maakt. Zo’n sitemap wordt overigens aangeduid als een HTML-sitemap, in plaats van een XML-sitemap.

Overigens ligt de focus bij veel website-eigenaren op de XML-sitemap voor zoekmachines. Dat is op zich ook logisch, aangezien je met een goede sitemap gericht aan de optimalisatie van je website werkt. Aangezien een goede ranking in Google van cruciaal belang is, is het aan te raden om snel een sitemap te maken. Hoe je zo’n sitemap precies kunt maken, bespreken we uitgebreid in dit artikel.

Wat is het belang van een goede XML-sitemap?

Is het nou aan te raden om een XML-sitemap voor je website te maken? Ja, dat is absoluut aan te raden. Door zo’n XML-sitemap aan te maken, geniet je van de nodige voordelen:

 • Verbetert de vindbaarheid van je website. Als je van een XML sitemap gebruikmaakt, komt dit de vindbaarheid van je website ten goede. De sitemap geeft namelijk aan Google een duidelijke indruk. Een indruk van de manier waarop je website opgebouwd is en wat een bezoeker zoal op je website terug kan vinden. Door een goede XML sitemap in te dienen, kun je hogere rankings in Google verkrijgen.
 • Een XML sitemap kan nooit kwaad. Het is een feit dat een XML sitemap nooit kwaad kan. Wat we hiermee bedoelen? Nou, het indienen van een sitemap bij Google kan nooit nadelige gevolgen hebben. Het is goed mogelijk dat Google op korte termijn niks met je sitemap doet, maar dit heeft absoluut geen invloed op de waarde van je website. Wordt de sitemap wel snel door Google verwerkt? Dan is dit alleen maar voordelig voor je rankings binnen de zoekmachine.
 • Een goede XML sitemap past zich automatisch aan. Heb je bijvoorbeeld een WordPress website? Als je binnen WordPress gebruik van een speciale plugin maakt, wordt er automatisch een sitemap aangemaakt. Deze sitemap past zich vervolgens ook automatisch aan; je hebt hierdoor helemaal geen omkijken naar de sitemap in de (nabije) toekomst.

Is het nou aan te raden om een XML sitemap op te stellen? Ja, absoluut. Dit heeft ook met je concurrenten te maken. Als je naar de websites van je concurrenten kijkt, is de kans héél groot dat deze websites wél een XML sitemap hebben. Als jij zelf geen XML sitemap aanmaakt, betekent dit dat je achterloopt op je concurrentie.

Wil je de achterstand op je concurrentie verkleinen? Dat is mogelijk door zelf ook een goede sitemap in te dienen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, brengt een sitemap alleen maar voordelen met zich mee.

“Als je serieus met SEO aan de slag wilt gaan, dan is het maken van een XML-sitemap een van de eerste stappen. Waarom? Omdat je een dergelijke sitemap met een huis kunt vergelijken. Als je huis eenmaal staat, kun je starten met het inrichten van je huis, je tuin en de verschillende kamers. Als je XML-sitemap eenmaal ingediend is, kun je met tal van andere SEO-werkzaamheden aan de slag gaan.”

Hoe kun je een XML sitemap maken?

Dat een XML sitemap tegenwoordig onmisbaar is, is volgens ons een feit. Een terechte vraag hierbij is wel op welke manier je nou een dergelijke sitemap kunt maken. Wij hebben de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rijtje gezet:

Mogelijkheid 1: via WordPress

Heb je je website met WordPress gemaakt? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een speciale plug-in. Er bestaan meerderde prima plugins, waarmee je snel een sitemap kunt maken. Je doet dit onder meer met de Yoast plugin.

Met deze plugin kun je met enkele muisklikken een XML sitemap op laten stellen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je hier in de toekomst géén omkijken meer naar hebt. Als je nieuwe pagina’s of berichten in WordPress toevoegt, past de plugin dit automatisch in de sitemap aan. Je kunt er hierdoor van uitgaan dat je pagina’s snel opgenomen worden in de zoekmachine van Google. Althans, als Google van mening is dat je pagina’s relevant zijn.

Mogelijkheid 2: met een sitemap generator

Op het internet zijn ook tal van sitemap generators te vinden. Dit zijn handige tools waarmee je snel een sitemap kunt maken. Het leuke hierbij is dat het zowel om een HTML- als om een XML sitemap kunt gaan. Via een sitemap generator kan je dus een sitemap voor bezoekers én voor de zoekmachines maken.

Is deze optie aan te raden? Nee, volgens ons niet. Als je via zo’n generator een sitemap aanmaakt, heb je namelijk nog niks. Je moet deze sitemap namelijk ook nog bij Google indienen, waardoor je een extra stap moet ondernemen.

Mogelijkheid 3: via Google Search Console

Houd je liever het heft in eigen handen? Dan kun je ook je sitemap indienen via Google Search Console. Maak een account voor deze handige tool aan en log vervolgens in. Aan de linkerkant van het scherm zie je vervolgens de button ‘Sitemaps’ verschijnen.

Via deze button kan je snel een sitemap maken. Het fijne hierbij is dat je deze sitemap ook direct bij Google in kunt dienen. Dit doe je door op de ‘verzenden-knop’ te drukken. Een kind kan de was doen!

Wat is de beste manier om een XML-sitemap te maken?

Wil je snel en gemakkelijk een XML sitemap maken? dan doe je er verstandig aan om dit via een plugin te doen. Mocht je WordPress niet als CMS hebben, dan kan je beter kiezen voor de derde genoemde optie. Via Google Search Console is het namelijk ook een fluitje van een cent om een eigen sitemap te maken.

Wij adviseren je om een sitemap generator links te laten liggen. Zo’n generator klinkt interessant, maar is toch behoorlijk omslachtig.

Wat zijn de beste tips voor het maken van een XML sitemap?

Zie je het belang van een goede XML sitemap in? En wil je daarom zo snel mogelijk je eigen sitemap maken? Dan raden wij je aan om onderstaande tips goed op te volgen:

 • Kies voor een WordPress plug-in of Google Search Console. Via deze twee mogelijkheden kan je op de beste en gemakkelijkste manier een sitemap maken.
 • Zorg voor relevante pagina’s. Een sitemap die je bij Google indient, wordt niet direct geïndexeerd door Google. Hier gaat soms enige tijd overheen, terwijl het ook mogelijk is dat je pagina’s helemaal niet geïndexeerd worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als Google vindt dat je pagina’s geen meerwaarde hebben. Zorg daarom eerst voor relevante pagina’s en dien vervolgens de sitemap bij Google in.
 • Kijk ook naar een HTML-sitemap. Tot slot adviseren wij je om ook naar een HTML-sitemap te kijken. Dit is een speciale sitemap die je voor je bezoekers maakt. Zo’n sitemap kan je op je website plaatsen, waardoor je bezoekers snel op je website kunnen navigeren.

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]