Welke belasting betaal je met affiliate marketing?


Wil je graag gaan starten met affiliate marketing? Verstandige keus! Bij Writgo.nl zijn we ervaren in het uitwerken van affiliate marketing websites.

Zodoende weten wij ook exact welke resultaten je hiermee kunt behalen. Daarbij weten we óók dat je veel inzet moet tonen en vooral de juiste acties moet ondernemen.

Heb je reeds resultaat behaald met affiliate marketing? Of wil je je goed voorbereiden voor de toekomst? Als je succesvol met affiliate marketing bent, moet je belasting gaan betalen.

Als je ergens geld mee verdiend, moet je daar belasting over betalen. Dat is de simpele regel die we in Nederland hebben. Hoe zit het dan exact met de belasting regels voor affiliate marketing?

Welke belastingen moet je zoal betalen? En hoe kan je dit het beste regelen? In dit blog kan je de uitgebreide antwoorden op deze vragen vinden.

Wat is affiliate marketing?

Voordat we de diepte induiken, is het belangrijk om eerst naar affiliate marketing te kijken.

Wat is deze vorm van online marketing nou precies? Als we naar de marketingwereld kijken, zien we dat affiliate marketing een relatief nieuwe variant is.

Deze variant van marketing heeft de opkomst simpelweg aan het internet te danken.

Starten met Affiliate Marketing?

Toen ik begon met Affiliate Marketing had ik geen idee wat ik moest doen. Totdat ik begon met de Affiliate Marketing Revolutie. Nu kan ik leven van mijn online inkomsten.

Meer informatie over de cursus
Content marketing uitbesteden

Dankzij het internet zijn veel mensen namelijk online gaan shoppen. Het kopen van een gameconsole, het kopen van een boek of het kopen van een trui; het is nog nooit zo makkelijk geweest.

Maar, hoe weet je nou welk product je het beste online kunt kopen? Daar moet je eerst onderzoek naar doen. De logische stap die je dan neemt, is om naar Google te gaan.

Type de zoekwoorden in en bekijk de websites die naar voren komen. De kans is groot dat je hier affiliate websites tegen gaat komen.

Affiliate websites zijn websites waarop de diensten/producten van andere bedrijven gepromoot worden.

Het doel van deze promotie is dat de bezoeker uiteindelijk over gaat tot de aankoop van het desbetreffende product. Je moet er dus voor zorgen dat je veel bezoekers weet te trekken én dat je deze bezoekers warm weet te maken.

Je moet hen immers gaan overtuigen om een product aan te schaffen. Hoe je dat doet? Onder andere door de juiste content te schrijven en een duidelijke call to action te plaatsen.

Bij affiliate marketing draait het dus puur om het promoten van producten van andere bedrijven. Je komt met deze bedrijven in contact via een affiliate netwerk.

Als affiliate maak jij gebruik van de campagnes van de adverteerders. Deze adverteerders willen graag meer omzet draaien en stellen jou daarvoor in het werk.

Bekende affiliate netwerken zijn onder andere Daisycon, Tradetracker en Bol.com + Coolblue.

Welke belastingen bij affiliate marketing?

Als je met affiliate marketing aan de slag gaat, krijg je te maken met commissies.

Op het moment dat een bezoeker via jouw website op de website van de adverteerder terecht komt, wordt er een cookie opgeslagen. Gaat de bezoeker daadwerkelijk over tot aankoop van een product?

Dan geeft deze cookie aan dat jíj recht hebt op een bepaalde commissie. Deze commissie is vaak een fixed price of een percentage van de orderwaarde.

Dankzij deze commissies kan jij dus een mooi inkomen per maand gaan generen. Maar, welke belastingen moet je daarvoor gaan betalen?

Op het moment dat je als affiliate marketeer aan de slag gaat, ben je volgens de Belastingdienst wellicht een ondernemer.

Resultaat uit overige werkzaamheden

De volgende passage is namelijk op de website van de Belastingdienst te vinden: Hebt u een internetsite waarmee u regelmatig zakelijk op internet adverteert?

Of verdient u geld met uw internetsite, zoals met het online verkopen van goederen of diensten, of met activiteiten als affiliate?

Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, bent u waarschijnlijk ondernemer. Maar of dat ook echt zo is, hangt af van verschillende factoren.

Of je als ondernemer aangemerkt wordt, maakt voor de belastingen uit. Als je niet als ondernemer aangezien wordt, vul je de inkomsten bij je inkomstenbelasting in bij het vakje ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Als je wél als ondernemer gezien wordt, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent direct ook dat je BTW af moet gaan dragen en inkomstenbelasting moet gaan betalen.

De exacte belastingen die je bij affiliate marketing moet betalen, hangen dus van meerdere factoren af. Je moet allereerst met de Belastingdienst gaan bepalen of je een ondernemer bent.

Vervolgens moet je na gaan denken over de bedrijfsvorm. Als je een eenmanszaak opricht, zijn de belastingen ook weer anders dan bij een BV. Kortom: doe voorafgaand voldoende onderzoek naar de situatie waarin je je bevindt.

Uiteraard speelt ook de hoogte van je inkomsten een belangrijke rol. Als je minder dan het drempelbedrag verdiend, is het volgens de

Belastingdienst sowieso niet noodzakelijk om je in te schrijven als ondernemer. Hoe hoog dit drempelbedrag is, wisselt per jaar.

Direct inschrijven KVK of niet?

Een belangrijke keuze die je moet gaan maken, is om je in te schrijven bij de KVK of niet. Door je in te schrijven, word je officieel als ondernemer gezien. Dit betekent dat je BTW aangifte moet doen en zodoende BTW moet gaan rekenen/afdragen.

In sommige situaties is het niet nodig om je in te schrijven bij de KVK. Op het moment dat je nog helemaal geen geld verdiend, is het niet zo zeer nodig. Maar, als je zakelijke aankopen gaat doen, komt een KVK inschrijving juist wél weer van pas.

Ons advies is dan ook om je direct in te schrijven bij de KVK. Je hebt dan direct iets geregeld, terwijl de inschrijfkosten ook maar 50 euro bedragen. Op het moment dat je écht gaat vlammen met je affiliate marketing websites, heb je de nodige voorbereidingen dus al getroffen.

Indien je het ietwat angstig vindt om al ondernemer aan de slag te gaan, kan je uiteraard ook als particulier starten. In dat geval moet je al jouw inkomsten bij de noemer ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’ invullen. Bedenk hierbij dat je niet van belastingvoordelen kunt profiteren. Als je ondernemer bent en meer dan 1225 uur aan je onderneming besteedt, kan je namelijk van meerdere aftrekposten genieten. Op die manier hoef je minder belasting te betalen; dat klinkt uiteraard als muziek in de oren.

Je verdient niet direct geld met affiliate marketing

Je hebt hierboven ons advies kunnen lezen met betrekking tot de KVK inschrijving. Het mag tegelijkertijd duidelijk zijn dat jouw keuze afhankelijk is van meerdere factoren. Uiteindelijk moet je naar jouw specifieke situatie kijken en de verschillende mogelijkheden gaan afwegen. Daarbij is het óók belangrijk om te beseffen dat je niet direct geld gaat verdienen.

Je moet het opstarten van een affiliate website zien als het planten van een bloem. De bloem heeft enige tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen en uit te groeien tot een prachtige en vol opbloeiende bloem.

Dat geldt ook voor een affiliate website. Je trekt niet direct vanaf de eerste dag veel bezoekers. Je content is niet direct vanaf de eerste dag optimaal.

Je moet veel tijd en energie in je website en in de zoekmachineoptimalisatie steken. Het logische gevolg is dat je affiliate website enige opbouwtijd nodig heeft.

Houd hier rekening mee en denk niet direct dat je vanaf het begin direct veel geld kunt gaan verdienen.

Wil je wél vanaf het begin direct geld gaan verdienen? Dan kan je er voor kiezen om met bijvoorbeeld Facebook Ads te gaan adverteren.

Dit betekent dat je wel startkapitaal nodig hebt, aangezien de advertentiekosten behoorlijk op kunnen lopen.

Kan je verder nog hulp gebruiken op het gebied van affiliate marketing? Dan hebben wij nog een prachtige tip voor je.

Affiliate marketing revolutie volgen

We kunnen je van harte aanraden om de Affiliate marketing revolutie te volgen. Dit online programma leert je alle facetten van affiliate marketing.

Met deze kennis ben je in staat om jouw affiliate website snel tot een succes uit te laten groeien.

Je kunt je concurrenten gaan verslaan en prachtige inkomens gaan genereren.

Heb je interesse in de Affiliate marketing revolutie?

Over de Affiliate Marketing Revolutie heb ik een uitgebreide Review geschreven. Op deze pagina lees je precies wat je kunt verwachten van de cursus. Zo kun je voor jezelf bepalen of het iets voor je is of niet.

Starten met Affiliate Marketing?

Maak kennis met Affiliate Marketing in mijn Gratis E-book! Zelf ben ik al een tijd bezig met Affiliate Marketing en leef ik inmiddels van mijn online inkomen. Ik help je graag de eerste stappen te zetten met affiliate marketing. Download daarom mijn e-book helemaal gratis.

Gratis Downloaden

Recent Content