arrow_drop_up arrow_drop_down
10 tips bij het schrijven van webteksten
2 december 2018 

10 tips bij het schrijven van webteksten

Heb je een website? Dan wil je natuurlijk ook dat er bezoekers naar je website komen. Hoe meer bezoekers er namelijk naar je website komen, hoe meer geld je kunt verdienen met je website.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je een goede tekst schrijft die ervoor zorgt dat er bezoekers naar je website komen? Dat doe je door webteksten te schrijven.

Webteksten zorgen er namelijk voor dat jij zichtbaar wordt op het internet. Deze marketing methode heet ook wel content marketing.

Met content marketing, publiceer je content die geoptimaliseerd is zodat mensen je via verschillende kanalen kunnen vinden.

Hoewel niet iedereen een geboren tekstschrijver is, kan wel iedereen leren om teksten te schrijven. Met de onderstaande tips wil je helpen betere teksten te schrijven.

10 praktische tips bij het schrijven van webteksten

Teksten schrijven voor je website, voor sommigen is het zo gedaan en voor andere mensen is het een klus die het liefst zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Toch is het voor je website belangrijk om regelmatig nieuwe content te schrijven.

Op deze manier weten steeds meer bezoekers je website te vinden en dat komt natuurlijk weer ten goede voor je verkopen en in het geval van service business de aanvragen voor je diensten.

Tip 1: Blijf on topic

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je aan de slag gaat met het schrijven van je website teksten is dat je zo dicht mogelijk bij het onderwerp blijft van het blogbericht.

Bij het schrijven van teksten is het heel makkelijk om af te dwalen van het onderwerp. Dit is natuurlijk niet goed voor de kwaliteit van de tekst.

Denk voordat je gaat beginnen met schrijven al na wat je allemaal wil gaan behandelen in de tekst.

Een handige tip die ik je daarin mee kan geven is door voordat je aan de slag gaat met de tekst alvast de kopteksten te bedenken.

affiliate marketing

Op die manier hoef je niet ineens een heel groot blogbericht te schrijven en te verzinnen, maar kun je elke koptekst zien als een mini blog van pakweg 300 woorden.

Hierdoor schrijf je je teksten niet alleen sneller, ook de kwaliteit gaat hiermee aanzienlijk omhoog.

Tip 2: Schrijf zoveel woorden als nodig

Een vraag die ik regelmatig krijg van klanten is hoeveel woorden teksten moeten bevatten.

Hoewel die vraag lastig te beantwoorden is op basis van statistieken heb ikzelf ervaren dat je zo veel woorden moet schrijven als nodig.

Als jij een blog kunt schrijven waarin alle belangrijke informatie is beschreven van 500 woorden, is dat altijd beter dan wanneer je de tekst zou uitrekken naar 1000 woorden.

Uit ervaring heb ik gemerkt dat teksten boven de 1350 woorden het over het algemeen wel beter doen in de zoekmachines, maar ook dat is weer helemaal afhankelijk van het onderwerp en natuurlijk de concurrentie.

Probeer je daarom nooit te veel te focussen op het woordaantal, maar juist op welke informatie belangrijk is om te vermelden.

Als je vooraf al bepaald wat je allemaal wilt gaan behandelen in de tekst, is de kans groot dat je een mooi en goed blogbericht schrijft.

Tip 3: Maak het aantrekkelijk om te lezen

Het schrijven van webteksten gaat natuurlijk niet alleen om de tekst die je schrijft. Een blogbericht moet namelijk ook aantrekkelijk zijn om te lezen.

Om je blogberichten aantrekkelijker te maken kun je gebruik maken van afbeeldingen, video's audiobestanden en GIF afbeeldingen.

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig op de enterknop te drukken na het schrijven van een zin.

Voldoende witregels in je tekst maken de tekst makkelijker scanbaar.

Webteksten schrijven tips

Dit zorgt ervoor dat je bezoekers een betere leeservaring krijgen dan wanneer je de hele tekst aan een stuk door zou schrijven.

Als laatste is het ook belangrijk om gebruik te maken van kopteksten. De meest gebruikte kopteksten voor blogberichten zijn H2 H3 en soms H4.

Door voldoende kopteksten te maken, wordt je tekst beter scanbaar. Hierdoor kan je bezoeker sneller en makkelijker de informatie vinden die hij zoekt.

Tip 4: Over-optimaliseer je teksten niet voor Google

Wat ik veel beginnende bloggers zie doen is dat ze de teksten over optimaliseren voor Google. Ze willen graag een hoge positie en passen daarom elke mogelijke SEO truc toe.

Uit eigen ervaring weet ik dat het overmatig toepassen van SEO trucs op lange termijn tegen je kan gaan werken.

Het is daarom belangrijk om altijd te blijven onthouden dat alleen de beste content wint in Google.

Focus je daarom vanaf nu alleen nog maar op het geven van de beste informatie, dan komen die goede posities in Google vanzelf.

Tip 5: Schrijf teksten op basis van vragen

De meeste SEO gurus zweren bij het doen van zoekwoord onderzoek en schrijven op basis daarvan zogenaamde SEO teksten.

Zelf heb ik gemerkt dat je veel beter scoort als je op zoek gaat naar vragen die mensen in Google stellen.

Deze methode heet ook wel Topic Research in plaats van Keyword Research. In plaats van dat je dan onderzoek doet naar zoekwoorden, ga je nu op zoek naar onderwerpen.

Een goede methode om dit te zoeken is met de Alphabet Soup methode. Dit is een methode van Income School.

Deze methode heb ik leren toepassen in hun cursus Project 24 (zeker een aanrader als jij je business wil laten groeien).

Tip 6: Schrijf meer dan 1 keer per week

Om snel betere teksten te schrijven is het belangrijk dat je blijft oefenen. Hoewel minimaal 1 keer per week wel voldoende is, raad ik je aan om meer teksten te schrijven in de week.

Niet alleen krijg je dan veel sneller goede resultaten, meer teksten schrijven helpt je ook om sneller een betere schrijver te worden.

Hoe meer je oefent met het schrijven van teksten, hoe makkelijker wordt en hoe sneller je een tekst schrijft.

Vroeger deed ik er ruim 3 uur over om een goede tekst te schrijven, tegenwoordig kan ik een soortgelijke tekst in een uur publiceren.

Tip 7: Lees je tekst door na het schrijven

De kans is groot dat je tijdens het schrijven van een tekst een aantal foutjes maakt. Dat er een aantal fouten in je teksten staan maakt helemaal niets uit.

De meeste mensen lezen daar wel overheen.

Door je teksten na te lezen, haal je vaak al snel wat fouten uit de tekst. Dit zorgt ervoor dat je minder negatieve reacties krijgt over dat er fouten in de tekst staan.

affiliate marketing via bol

Er zijn namelijk altijd mensen die zich storen aan teksten met wat fouten. Een andere reden waarom je je teksten zou moeten nalezen is om te kijken of de tekst wel lekker leest.

Soms als ik begin met schrijven laat ik mezelf meenemen in de tekst, waardoor de tekst soms helemaal afdwaalt van het onderwerp.

Door het nog een keer na te lezen kan ik dat voorkomen door bepaalde stukken na het schrijven nog aan te passen.

Tip 8: Laat je teksten nalezen door iemand anders

In de vorige tip heb ik je verteld dat je altijd je teksten moet nalezen om bepaalde fouten uit de tekst te halen.

Toch is de kans groot dat als je zelf de tekst doorleest, je over bepaalde fouten heen leest.

Door je teksten te laten dubbelchecken is de kans groot dat ook de fouten die jij niet hebt gezien verbeterd worden waardoor de kwaliteit van je tekst omhoog gaat.

Als je niemand hebt om je teksten te laten lezen, kun je er ook voor kiezen om een dag te wachten met publiceren en de teksten de volgende dag nog eens te lezen.

De kans is groot dat je dan wel de fouten ziet.

Tip 9: Gebruik heldere taal

Een van de grootste fouten die gemaakt worden bij het schrijven van webteksten is dat er veel vakjargon wordt gebruikt.

Je moet je realiseren dat de meeste mensen die jouw website bezoeken nog niets of weinig afweten van het onderwerp.

Door alles in heldere taal (jip en Janneke taal) uit te leggen. Dit maakt het voor een bezoeker makkelijker om te begrijpen waar de tekst precies over gaat.

Tip 10: Eindig je teksten altijd met een Call To Action (CTA)

Het schrijven van webteksten heeft natuurlijk altijd een doel. Vaak is een doel om meer bezoekers naar de website te krijgen, maar je wilt natuurlijk ook dat die bezoekers iets gaan doen op je website.

Als je bijvoorbeeld een website hebt die diensten levert, wil je natuurlijk graag dat de bezoekers die je website bezoeken contact met je opnemen.

Hulp nodig bij het schrijven van teksten? Laat je teksten dan schrijven door Writgo.nl. We helpen je graag.

Meer informatie? Neem contact met ons op

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Al een lange tijd ben ik bezig met affiliate marketing. Ook leef ik 100% van het internet en heb ik tegenwoordig geen baan meer. Omdat ik dankzij Online geld verdienen zo een fijn leven heb gekregen, wil ik jou helpen dat ook te bereiken. Met Writgo richten we ons voornamelijk op affiliate marketeers, maar ook als jij een webshop hebt of een andere soort website hebt, helpen we je natuurlijk graag! Toen ik begon met Affiliate Marketing heb ik de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Dit was een van de beste beslissingen in mijn leven. Sindsdien is mijn leven veranderd. Wil je ook met affiliate marketing beginnen? Dan raad ik de Affiliate Marketing Revolutie Absoluut aan!
Reactie plaatsen