website bouwen kosten

Website bouwen kosten: Wat is de prijs van een goede website?

De kosten van een website bouwen zijn vaak een reden om het toch maar niet te doen. Dit is zonde! Het hebben van een website zet de wereld voor je open. Of je nou een blog schrijft, als affiliate aan de slag wilt of een webshop wilt opzetten: een website is een must.

Dus hoe bepaal je of het bouwen van een website in je budget past? Er staat ontzettend veel informatie online, maar er zijn geen duidelijke cijfers te vinden. Maak je geen zorgen, wij hebben het hier keurig voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zien wat de mogelijkheden zijn met jouw budget. 

Gemiddelde kosten van een website bouwen

Over het algemeen zijn er 3 manieren om een website te maken: met een websitemaker, met WordPress, of je laat een website maken. Natuurlijk zitten aan elke optie verschillende kosten verbonden.

Als je zelf een website wilt maken met een websitemaker, kun je in theorie voor een tientje per maand beginnen. Dit is echter niet helemaal realistisch. In werkelijkheid zal het opzetten van een website ongeveer € 50 per maand kosten.

Ook in WordPress kun je goedkoop een website opzetten. De software is gratis, dus dat is al een goed begin. Toch zul je realistisch gezien zo’n € 100 tot € 500 per maand moeten uitgeven om een website van kwaliteit op te zetten. 

Een website laten bouwen is de duurste optie, maar kan je een hoop tijd schelen. Een kleine website kan al voor € 500 voor je worden opgezet. Wil je een professionele website voor je bedrijf? Dan kun je zeker op een bedrag van € 2000 rekenen. Ook hier zijn maandelijkse kosten aan verbonden. 

We gaan deze 3 opties uitgebreid doornemen, zodat je precies weet wat de mogelijkheden zijn met jouw budget.

Website bouwen kosten bij websitemaker

Een website maker is een software of een tool die je je site laat ontwerpen. Maak je geen zorgen, je hoeft zelf niets te coderen. Veel website makers zijn erg makkelijk te gebruiken. Bovendien is het ook nog eens de goedkoopste mogelijkheid. Je kunt dus een website maker gebruiken als …:

 • …je weinig of geen technische kennis hebt;
 • …je snel een website online wilt hebben;
 • …je een persoonlijke website of online portfolio wilt maken.

De kosten

Hier geven we je een overzicht van de kosten waar je tegenaan loopt bij het gebruik van een websitemaker:

 • Abonnement websitemaker: € 10 tot € 60 per maand. Het bedrag ligt aan welke websitemaker je gebruikt, en welk abonnement je neemt. Hierover later meer.
 • Domeinnaam: € 5 per jaar. Voor een domeinnaam dat eindigt op ‘.nl’ ben je gemiddeld € 5 per maand kwijt. Bij andere domeinextensies kan dit bedrag verschillen. 
 • Apps: € 0 – € 50 per maand. Apps op je website zijn helemaal vrijwillig, maar ze kunnen veel toevoegen. Houd dus rekening met de kosten van bepaalde apps.
 • Webhosting: € 0. Dit is inbegrepen in de abonnementskosten van je website maker. 
 • Website beveiliging: € 0. Ook dit is inbegrepen in de abonnementskosten.

Met een websitemaker kun je dus voor € 15 per maand al een website online hebben. Nogmaals, het is belangrijk om realistisch te blijven. Voor een goede website zul je meer moeten investeren. 

Wat zijn goede websitemakers?

Om je op weg te helpen, zullen we onze favoriete website makers voor je op een rijtje zetten. Ook geven we je de abonnementskosten per maand. Let op, er zijn meer opties voor abonnementen dan we hier weergeven. Dit geeft je echter een goed overzicht van de algemene prijzen.

Wix is een populaire website maker. Je kunt hier kiezen tussen verschillende abonnementen:

 • De goedkoopste optie voor een persoonlijke website is € 10.
 • De goedkoopste optie voor een website met eCommerce is € 20.
 • De duurste optie is € 44.

Phoenix is een websitemaker van Nederlandse bodem. De abonnementen bestaan hier uit:

 • De goedkoopste optie voor een eCommerce website is € 25.
 • De premium optie voor een eCommerce website is € 59.
 • De ultimate optie voor een eCommerce website is € 125.

Wil je Phoenix graag 14 dagen gratis uitproberen? Klik dan hier!

Squarespace is ook een betrouwbare en nuttige websitemaker. Hier kun je kiezen uit:

 • Voor een persoonlijke website betaal je € 11.
 • Voor de goedkoopste eCommerce website betaal je € 17.
 • De duurste optie is € 36.

Zijn er gratis websitemakers?

Veel websitemakers hebben een gratis versie. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar zal uiteindelijk vooral voor frustratie zorgen. Als je van plan bent klanten op te bouwen met je site, is de betaalde dienst een betere optie. De gratis versie komt namelijk met flinke beperkingen. Zo krijg je bijvoorbeeld geen eigen domein. Een voorbeeld hiervan is www.writgo.websitemaker.nl. Ook zul je gedwongen advertenties op je site moeten laten zien, en kun je je website niet gebruiken om producten of diensten te verkopen. 

Als je wilt kijken of een bepaalde website maker goed werkt, kun je met de gratis versie experimenteren. Daar houden de voordelen echter op.

Website bouwen kosten bij WordPress

WordPress is de meest gebruikte website maker van de wereld. Ook werkt het net iets anders dan bij andere websitemakers. WordPress is misschien iets voor jou, als …:

 • …je een klein beetje technische kennis hebt;
 • …je meer creatieve vrijheid wilt op je website;
 • …je een blog of een eCommerce site wilt opzetten.

De kosten

Het is lastig om de kosten van een WordPress website te bepalen, omdat het afhankelijk is van veel verschillende factoren. Afhankelijk van jouw wensen, kunnen de volgende bedragen dus afwijken.

 • Abonnement WordPress: € 0. De software van WordPress is gratis. 
 • Plug-ins en apps: € 0 tot € 50 per maand. Er zijn veel gratis plug-ins waar je gebruik van kunt maken bij WordPress. Toch is het waarschijnlijk dat je gebruik zult maken van enkele betaalde plug-ins of apps.
 • Thema’s: € 0 tot € 200. Er zijn gratis thema’s beschikbaar voor WordPress. Voor een goed ontworpen website zul je helaas toch moeten betalen.
 • Webhosting: € 5 tot € 50 per maand. In tegenstelling tot website makers, moet je bij WordPress wel betalen voor webhosting.
 • Website beveiliging: € 50 tot € 100 per jaar. 
 • Domeinnaam: € 5 per jaar.

Ook bij een WordPress website kun je dus in theorie al voor minder dan € 20 een website online hebben staan. Net als bij website makers zal het daadwerkelijke bedrag hoger uitkomen. 

Wat zijn goede web hosts?

Je kunt ervoor kiezen om je website te laten hosten door WordPress zelf. Dit kan voordelig zijn, omdat je hierbij een gratis domeinnaam ontvangt. WordPress Hosting biedt 2 mogelijkheden:

 • WordPress Starter: voor persoonlijke websites betaal je € 5 per maand. 
 • WordPress Pro: voor een eCommerce website betaal je € 15 per maand.

Een andere webhost die vaak gebruikt wordt bij WordPress is Bluehost. Dit is weer voordelig, omdat het met gratis website beveiliging komt. Dit zijn de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen:

 • Basic: Voor een persoonlijke website betaal je € 2,82 per maand.
 • Plus: Voor een klein bedrijf betaal je € 4,74 per maand.
 • Pro: Voor een groot bedrijf betaal je € 13,34 per maand. 

WordPress plug-ins

WordPress plug-ins zorgen ervoor dat je website extra functies krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een SEO plug-in, die ervoor zorgt dat je content makkelijk vindbaar is door Google. Ook kun je ervoor kiezen om een contactformulier op te zetten, of een webshop te maken. 

Er zijn gratis en betaalde plug-ins. Het is dus aan jou hoeveel geld je hier aan uitgeeft. Sommige plug-ins zijn een goede investering waar je zeker geen spijt van zult krijgen. Ook kun je vaak een gratis versie proberen voordat je een aankoop maakt.

WordPress thema’s

Net als plug-ins, kun je ook gratis thema’s vinden op WordPress. Het probleem waar veel website-eigenaren tegenaan lopen is dat deze thema’s er niet professioneel genoeg uitzien voor hun bedrijf. Ook kun je bij de gratis thema’s niet gebruikmaken van de inbegrepen plug-ins. Het kan er dus toe leiden dat je uiteindelijk meer geld kwijt raakt door de plug-ins.

Een premium thema kost tussen de € 50 en € 200. Het is een eenmalige uitgave. Je thema wordt regelmatig bijgewerkt. Ook kun je gebruikmaken van de klantenservice bij technische problemen. Vergeet bovendien de meegeleverde plug-ins niet!

Website laten bouwen kosten

Een bedrijf of webdesigner inschakelen om je website te laten bouwen wordt steeds populairder. Het kost meer, maar het bespaart je ontzettend veel tijd. Ook kun je erop rekenen dat je website er professioneel uit komt te zien. Een website laten bouwen is dus ideaal, als …:

 • …je een website bouwen te ingewikkeld vindt;
 • …je geen tijd hebt om een website te bouwen en bij te houden;
 • …je een professionele en functionele website wilt.

Kosten

De kosten van een website laten bouwen zijn ingewikkeld. Het komt er uiteindelijk op neer wat jij van je website verwacht. Hier zijn enkele factoren die meespelen bij de kosten van het laten bouwen van een website:

 • Hoe complex moet je website worden? 
 • Regelt de ontwikkelaar ook je webhosting, je domeinnaam en je apps of plug-ins?
 • Verwacht je dat je website regelmatig wordt bijgewerkt?
 • Wil je een speciaal ontworpen thema voor je website?
 • Welke functies heb je nodig? Denk hierbij bijvoorbeeld aan eCommerce.
 • Uit hoeveel webpagina’s zal je website bestaan?

Je kunt dus in principe een all-inclusive webdesigner inschakelen, of alleen betalen voor het opzetten van je website. Kosten kunnen hierdoor verschillen van € 500 tot € 15000. Een redelijke website kan echter al vanaf € 1000 online staan. Nogmaals, dit hangt af van jouw persoonlijke verwachtingen.

Maandelijkse kosten

Zoals we al hebben aangegeven, kun je alles aan een webdesigner overlaten. Dit zal echter betekenen dat je hem of haar maandelijkse kosten zal moeten betalen. Hierin zijn de kosten die je normaliter zelf maandelijks zou betalen, inbegrepen.

Het is echter een goed idee om zelf verantwoordelijk te blijven voor je webhosting en je domeinnaam. Dit garandeert dat de website in jouw handen is. Ook kun je ervoor kiezen om de kosten van de plug-ins en apps maandelijks zelf te betalen. Reken dus op een bedrag van ongeveer € 150 per maand. Dit komt bovenop de kosten die je betaalt voor het laten maken van je website. 

Je website laten bouwen door Writgo

Bij Writgo begrijpen we dat je graag binnen je budget wilt blijven, maar toch een geweldige website wilt opzetten. Daarom helpen we je graag waar dat kan. Samen bespreken we hoe je website eruit moet komen te zien, waar je zelf verantwoordelijk voor wilt zijn en welke taken we van je over kunnen nemen. Zo komen we gezamenlijk met een plan dat binnen jouw budget past. 

Ook helpen we je graag bij het laten groeien van je website. Kom je er even niet uit, of zie je niet de resultaten die verwacht had? Dan helpen wij je verder. Neem gerust contact met ons op voor al je vragen.

Kosten website bouwen: Tips om geld te besparen

Een website bouwen is een spannende onderneming. Misschien heb je grootse plannen, maar is het prijskaartje iets wat je tegenhoudt. Hier geven we je een paar tips om de kosten te verminderen.

Wees realistisch

Zet haalbare doelen voor jezelf en je website. Te hoog inzetten kan betekenen dat je website uiteindelijk niet van de grond komt. Houd dus de volgende factoren in gedachten:

 • Je budget. Als je geen groot budget hebt, zul je niet (meteen) alle premium plugins en apps kunnen gebruiken. Wat zijn goedkopere alternatieven?
 • Je tijd. Een website bouwen kost veel tijd. Als je van tevoren weet dat je niet veel tijd hebt, kun je klein beginnen.
 • Je technische vaardigheden. Je hoeft niet te coderen, maar enige kennis van websites is zeker een pre voor een goede website.

Begrijp ons niet verkeerd. Ook met een klein budget, weinig tijd en zonder vaardigheden kun je een geweldige website neerzetten. Het zal alleen niet het nieuwe Bol.com worden. Wees dus realistisch met wat je wél kunt bereiken. 

Begin klein

Een website is niet altijd meteen een daverend succes. Soms kan het even duren voordat de bezoekers binnenstromen. Begin daarom klein, en breid je website langzaam uit. Zo ben je niet meteen een lap geld kwijt, en kun je ondertussen werken aan het verbeteren van je site. 

Wat is voor jou persoonlijk het voordeligst?

We hebben de 3 opties voor het bouwen van een website uitgebreid besproken. Een websitemaker is de goedkoopste optie. Als dit betekent dat je uren aan kostbare tijd kwijt raakt, is een andere optie misschien voordeliger. Als je een reisblog opzet zonder commercieel oogmerk, is WordPress wellicht de beste keuze. 

Kijk niet alleen naar het prijskaartje, maar ook wat je ermee kunt bereiken. Als je website een middel van inkomen is, is het de moeite waard om er meer in te investeren. Zo kun je meer klanten aanspreken, en meer omzet maken. 

Conclusie

We hebben je laten zien hoeveel een website maken kost. Van het gebruiken van een websitemaker, tot het inschakelen van een webdesigner. Op deze manier kun je een betere inschatting maken van de kosten die komen kijken bij het maken van een website. Ook de maandelijkse kosten zijn besproken, dus je bent op de hoogte dat een website geen eenmalige uitgave is. 

Houd in gedachten dat de kosten van een website bouwen niet alleen om geld gaan. Het gaat ook over de tijd die je eraan wilt besteden, je vaardigheden en de functies die het moet hebben. Wees realistisch over wat mogelijk is, en wat je zelf kunt doen. Op die manier kun je een geweldige website neerzetten zonder te veel frustratie en stress. 

Wat je ook beslist, onthoud dat het hebben van je eigen website ontzettend veel mogelijkheden biedt. Ook als je klein begint, kan je website een groot succes worden. Succes!

Vergelijkbare berichten