Webshop laten groeien? Gebruik deze methodes!

Webshop laten groeien? Gebruik deze methodes!

Je webshop opstarten is een ding, maar je webshop snel laten groeien is vaak nog veel moeilijker. Je kunt natuurlijk een heel team aanstellen om jouw webshop te bouwen en te onderhouden, maar dat kost al snel duizenden euro’s.

Bovendien zijn er makkelijkere en vooral ook goedkopere manieren om jouw webshop te laten groeien. Weet je waar vaak het meeste tijd in kruipt, of waar op zijn minst het meeste tijd zou moeten inkruipen?

De websiteteksten. Hoewel ze misschien geen rechtstreeks verband houden met jouw core business, spelen ze toch zo’n belangrijke rol.

Alleen kan je jouw webshop enkel en alleen snel laten groeien, als je ook voldoende teksten kunt produceren. Daarom kan het handig zijn om een tekstbureau als Writgo onder de arm te nemen.

Wat zijn Webshop teksten?

Teksten voor een webshop of meer algemeen een website, zijn alle letters die op de website verschijnen. Sommige mensen denken dat webshop teksten enkel te maken hebben met de homepagina.

Hoewel een goede beschrijving op de homepagina erg belangrijk is, is dat uiteindelijk maar een zeer klein onderdeel van de webshop teksten.

Op een webshop dient iedere pagina zijn eigen tekst te krijgen. Zo heb je dus inderdaad de tekst voor de homepagina, maar daarnaast ook een tekst op de over ons pagina en eventueel op de contactpagina.

Het is eigenlijk vrij simpel: maak je een nieuwe pagina aan? Dan moet er ook een tekst op komen, vooral omwille van SEO-doeleinden.

Daarnaast dienen ook alle producten te worden voorzien van een productbeschrijving.   Deze productbeschrijvingen hebben twee belangrijke doelen.

De eerste is uiteraard de bezoekers informeren. Stel dat je een smartphone verkoopt, wie wil die dan bestellen als er enkel “Apple smartphone” bijgeschreven staat? Je moet de mensen zo goed mogelijk proberen informeren over wat je hen precies wilt verkopen.

Daarnaast moeten productbeschrijvingen er ook weer voor zorgen dat Google weet waarover de pagina gaat.   Als je dacht dat dit alles was, dan heb je het mis. Om een webshop snel te laten groeien, moet je ook categoriepagina’s invoeren.

Dat zijn teksten die vermelden wat er binnen een bepaalde categorie kan worden gevonden.

Stel dat je verschillende smartphones verkoopt, dan moet de boodschap van de categoriepagina smartphones vertellen welke smartphones je aanbiedt, eventueel hoe je ze verkoopt, iets over de mogelijkheden die mensen op jouw webshop hebben om de beste smartphone voor hen te kunnen vinden, enzovoort.

Op welke manier kunnen teksten helpen om meer klanten voor jouw webshop binnen te halen?

Zoals ik net ook al aangaf, is de werking van goede onderbouwde teksten tweevoudig. Ik zal hier beide technieken uitgebreid bespreken.

Klantenbeleving

De belangrijkste uitwerking van webshop teksten, heeft alles te maken met de klantenbeleving.

Een bekend fenomeen dat vandaag de dag steeds vaker wordt toegepast, maar dat nog niet als marketingfenomeen wordt aanzien, is storytelling.

Deze techniek werkt zeer eenvoudig en zorgt ervoor dat de aandacht van de mensen wordt vastgegrepen. 

Zelf was ik 16 jaar toen ik startte met mijn allereerste webshop. Ik verkocht vooral feestartikelen, dingen die de mensen konden gebruiken op de mooiste dagen van hun leven.

Producten die ervoor konden zorgen dat ze het moment nooit meer zouden vergeten. Wat ik zelf belangrijk vond, was dat mijn producten niet alleen leuk, maar ook duurzaam waren.

Op zich verkocht ik vrij veel artikels, maar er was een duidelijke tendens. De producten waar ik een productbeschrijving voor maakte met behulp van storytelling, vlogen de deur uit, terwijl de andere items moeilijk verkocht raakten.  

Om een voorbeeld te geven van storytelling, kan je een confettikanon als voorbeeld nemen. Een goede producttekst daarbij zou kunnen zijn: Kijk jij ook al uit naar die fantastische avond?

De avond waarop jullie allemaal gezellig samen zijn? Iedereen heeft al een glaasje op, de ene al wat meer dan de andere. Zoals in elke familie is er de nonkel die altijd net iets te veel op heeft, die saaie liedjes begint te zingen.

Met een confettikanon erbij zou het feest helemaal geslaagd zijn. Op een afgesproken uur, kan je met enkele vrienden afspreken om de confetti te laten knallen.

Oma en Opa zullen zeker even verschieten, maar het kan hartstikke leuk worden.   Uiteraard is dit maar een zeer kort voorbeeld, maar het bevat wel alle elementen, die een goede beschrijving op basis van storytelling nodig heeft. Het is herkenbaar, het wekt een vrolijke sfeer op en de klanten hebben meteen inspiratie waarvoor ze het kunnen gebruiken.

Optimalisatie voor meer organische bezoekers

Niet alleen om de ervaring van de bezoekers te verbeteren, komen goede teksten van pas. Het is namelijk ook niet zo makkelijk om de bezoekers eerst naar jouw webshop te krijgen.

Denk eens voor jezelf na. Hoe ga jij te werk wanneer je op zoek bent naar een bepaald item? De meeste mensen geven gewoon in Google in waarnaar ze op zoek zijn.

Vervolgens kiezen ze een van de resultaten, gewoonlijk van op de eerste pagina.   Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen om goede teksten te gebruiken.

De manier waarop die teksten gemaakt worden, met behulp van de juiste zoekwoorden, kunnen je helpen om op die eerste pagina terecht te komen.  

Er zijn eigenlijk twee manieren om op die eerste pagina terecht te komen. De eerste is organische bezoekers lokken door middel van de teksten, ofwel SEO.

De tweede methode werkt op basis van advertenties, ofwel SEA. Wanneer je de teksten uitbesteed, dan kosten beide technieken geld. Het grote verschil zit hem in de duur van de kosten.

Voor een tekst hoef je eenmalig te betalen. Van zodra die op je website staat, kunnen er organische bezoekers blijven komen, via de zoekwoorden die ze ingeven. Advertenties daarentegen, lopen maar net zo lang, als je er geld blijft inpompen.

Stop je morgen met je reclamebudget? Dan komt er geen enkele bezoeker meer door je vorige investeringen in reclame.  

Investeringen in teksten zullen dus ook op langere termijn nog een rendement opbrengen, terwijl investeringen in advertenties, slechts eenmalig een rendement kunnen opleveren.

Webshop teksten schrijven, waar moet je op letten?

Is het ook tot je doorgedrongen dat je niet kan zonder teksten op jouw webshop? Weet dan dat teksten niet voldoende zijn, je hebt kwalitatieve teksten nodig.

De vraag is dan ook waarop je moet letten bij het maken van productbeschrijvingen voor je webshop.  

In de eerste plaats is het belangrijk om altijd te onthouden dat je schrijft voor mensen, en niet zomaar voor Google. Uiteraard wil je graag hoger scoren dankzij jouw tekst, maar dat gaat niet lukken als de leesbaarheid van jouw tekst slecht is.

Bovendien kan dat ook een negatief effect hebben op het aantal orders. Brakke zinnen zijn voor veel mensen namelijk een reden om af te haken.

Waarom zouden jouw producten van goede kwaliteit zijn, als jouw beschrijvingen dat al niet zijn?   Hoewel je 99% voor mensen moet schrijven, wil dat niet zeggen dat je geen aandacht moet besteden aan zoekmachines zoals Google.

De juiste zoekwoorden gebruiken is de basis om meer succes te kunnen behalen op lange termijn. Blijven het aantal orders in je webshop uit?

Dan komt dat waarschijnlijk door het feit dat mensen jouw pagina’s niet vinden. Meer bezoekers krijgen is net zo cruciaal, als bestaande bezoekers overtuigen om een aankoop te verrichten.  

Ten derde, moeten de teksten ook voldoende waarde bieden. Je kunt wel een fantastische tekst schrijven, die perfect leesbaar is. Je kunt in diezelfde tekst ook heel veel zoekwoorden verwerken, maar uiteindelijk zal je pas hoger scoren met jouw tekst, indien je voldoende waarde kunt bieden.

Over het algemeen, scoren langere teksten dan ook beter in Google. Vaak is het verleidelijk om een kort tekstje te maken, aangezien dat erg snel gaat.

Ik kan je alvast vertellen dat je er evengoed mee kunt stoppen. Een korte tekst zonder meerwaarde, is net zo slecht als geen tekst.

Webshop teksten uitbesteden

Een webshop vraagt echt heel veel werk om hem op te zetten. Voor veel mensen is het dan ook gewoon niet haalbaar om ook nog eens lange waardevolle teksten te beginnen schrijven.

Net daarom kan je beter het schrijven van deze teksten uitbesteden aan het team van Writgo. Onze professionele schrijvers weten alles over het maken van de perfecte teksten voor jouw website, zowel over de gewone landingspagina’s, over categoriepagina’s, als over productbeschrijvingen.  

Door het maken van de teksten uit te besteden, kan jij je focussen op de zaken die nog veel belangrijker zijn. Jij kunt je focussen op de core business van jouw bedrijf, terwijl wij ervoor zorgen dat de teksten volledig worden geoptimaliseerd.

Daartoe kun je bij ons terecht voor specifieke taken, zoals het schrijven van enkele categorieteksten, maar je kunt ook een doorlopende order plaatsen, zodat je wekelijks teksten ontvangt voor de nieuwe producten.  

Wil je toch liever jouw teksten zelf blijven schrijven, of heb je geen idee welke zoekwoorden goed scoren? Dan kan je ook kiezen om een zoekwoordenonderzoek te laten uitvoeren door ons team.  

Een BONUS tip om jouw webshop nog sneller te laten groeien

De standaard teksten op jouw website moeten goed zitten om meer bezoekers te krijgen. Daarnaast kunnen nog meer teksten ook leiden tot nog meer bezoekers en dus nog meer aankopen.

Uiteraard kan je niet zomaar random teksten op jouw webshop beginnen plaatsen. Maar niet als je er een blogsectie aan toevoegt. Door een blog te starten met relevante onderwerpen voor jouw producten, kan je erin slagen om nog meer organische bezoekers te lokken.

Bovendien kun je in een blog heel makkelijk gebruikmaken van interne links. Zo kun je de lezers van de blog makkelijk doorsturen naar jouw eigen producten.  

Conclusie

Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo belangrijk lijkt, bepalen de teksten van jouw webshop wel of je slaagt of faalt. Het belang ervan wordt zo vaak onderschat.

Gebruik deze waardevolle informatie dan ook om jouw concurrenten te slim af te zijn. Denk eraan: je staat er niet alleen voor, want team Writgo kan je helpen! Neem gerust contact met ons op.

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]