wat kost een webshop

Wat kost een webshop?

De kosten van een webshop hoeven niet hoog te zijn. Je kunt voor minder dan € 20 bijvoorbeeld al een online winkel openen. Natuurlijk komen er in de loop van de tijd wel meer kosten aan vastzitten. Zo zul je bijvoorbeeld moeten investeren in de webhosting, het betaalsysteem, het ontwerp en het groeien van een webshop.

Een succesvolle webshop heeft kosten die kunnen oplopen tot wel € 5000 per maand. Als je nieuwe webshop opzet zullen de kosten echter veel lager liggen. Je kunt voor € 50 per maand al een kleine webshop onderhouden. 

In dit artikel leggen we je uit wat de kosten van een webshop zijn. 

Webhosting

Elke website op het internet heeft een webhost nodig. Dit is waar de data van je website wordt bewaard. Dit hoeft niet duur te zijn. Bij WordPress kun je al een website bouwen voor € 7 per maand. 

Je zult echter snel merken dat het beter is voor je webshop om wat meer geld neer te leggen voor webhosting, zodat er betere diensten beschikbaar voor je worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van je website, en de mate van beveiliging van je website. Voor het webhosten van een groeiende webshop kun je daarom rekenen op ongeveer € 30 tot € 50 euro per maand. 

Transactiekosten

Als je wilt dat klanten makkelijk producten kunnen kopen op je website, zul je een betaalsysteem moeten hebben. Deze verwerkt de betalingen, en zorgen ervoor dat het geld van de klant bij de verkoper komt. Voor het bieden van deze service worden om transactiekosten gevraagd.

Payment service providers (PSP) zijn bedrijven die je webshop voorzien van betaalmogelijkheden. Zij zorgen ook voor de beveiliging van de transactie. Veelgebruikte PSP’s in Nederland zijn Adyen, Buckaroo en Icepay. Zij bieden je klant meerdere manieren aan om te betalen.

iDEAL

iDEAL is een populaire optie in Nederland om online mee te betalen. Dit wordt door veel gebruikers gezien als een veilige betaalmethode, omdat je je eigen bank gebruikt bij het afrekenen. De transactiekosten van iDEAL verschillen bij elke PSP, maar je kunt uitgaan van € 0,19 tot € 0,55 per transactie. 

PayPal

Door gebruik te maken van PayPal maak je het ook mogelijk voor klanten zonder een Nederlandse bankrekening om een aankoop te doen in je webshop. Bij PayPal kun je rekenen op ongeveer € 0,35 aan kosten bij een transactie, maar ook dit ligt aan de PSP die gebruikt wordt. 

Misschien zien de transactiekosten er verwaarloosbaar op, maar zodra je meer gaat verkopen op je webshop zul je zien dat deze bedragen enorm kunnen oplopen. Zorg daarom dat je de PSP vindt waar jouw webshop het meeste voordeel uit kan halen. 

Ontwerp

Het ontwerp van je webshop is ontzettend belangrijk. De klant krijgt bij een goed ontwerp de indruk dat je een professioneel bedrijf runt, en dus betrouwbaar is om met zijn of haar bankgegevens om te gaan. 

Voor een goed ontwerp van je webshop kun je overwegen een webdesigner in te schakelen. Hier zit uiteraard een prijskaartje aan. 

 Als je gebruikmaakt van WordPress, heb je veel mogelijkheden om zelf je webshop te ontwerpen. Thema’s en plugins van WordPress kunnen je helpen je webshop te personaliseren, maar die moeten in veel gevallen aangeschaft worden. Een voorbeeld van een WordPress Thema is Acabado.

Het groeien van je webshop

Hoe groter je webshop wordt, hoe meer kosten eraan vast zullen komen te zitten. Het groeien van je webshop betekent echter ook meer omzet! 

Het uitbreiden van je webshop kan bijvoorbeeld inhouden dat je een nieuwe webhost moet vinden, zodat je meer bezoekers op je website kunt ontvangen. Daarnaast worden het maken van back-ups steeds belangrijker, zodat je je data niet kwijt kunt raken. 

Als je klantenkring is gegroeid, kun je ook overwegen om een nieuwe PSP te gebruiken. Sommige PSP’s zijn namelijk voordelig voor een klein aantal transacties, terwijl andere voordeliger worden met een grotere hoeveelheid transacties. 

Ook is het onderhoud van je webshop belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwerp dat up-to-date moet blijven. Ook bepaalde codes van je website kunnen verlopen, waardoor deze niet meer goed functioneert.

Conclusie

Er zijn kosten verbonden aan het hebben van een webshop, die zullen meegroeien met de grootte van je website. Maak je door de kosten niet meteen winst op je webshop? Geen paniek. Een succesvolle webshop maken kost tijd, dus laat je niet afschrikken door een langzame start.

Ben jij van plan een webshop te beginnen? Dan raden we je aan de Webshop Challenge te doen, een online training waarin je alles leert over het bouwen van een succesvolle webshop.

Vergelijkbare berichten