arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat kost affiliate marketing?
4 juni 2019 

Wat kost affiliate marketing?

Wat kost affiliate marketing? Als ondernemer wil je dat je geld binnenhaalt door de verkoop van producten en diensten. Echter zijn er ook adverteerders die jou geld op kunnen leveren, die graag weer willen dat zij er ook geld aan overhouden. Doordat jij samenwerkt met deze adverteerders, kan het jou extra beloningen opleveren. Zowel jouw onderneming runnen als adverteren kost immers een hoop geld, wat op een of andere manier terug wilt verdienen. Hiervoor kun je verschillende methoden bedenken die jouw geld opleveren. Een daarvan is affiliate marketing. Maar wat is dit precies en hoeveel kost jou dit als bedrijf?

Affiliate marketing beloont jou als partner

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing. Hierbij belonen adverteerders hun partners voor de gegenereerde verkopen die deze partner, de affiliate, heeft aangeleverd.

Partners kunnen deze doelen bereiken door onder andere advertenties op hun website te plaatsen in de vorm van banners, waarna zij doorverwezen worden naar de website van de adverteerder.

Verschillende mogelijkheden om geld te verdienen

Wanneer jouw klanten doorklikken naar de website van de adverteerder en er een verkoop of lead, zoals een lidmaatschap of abonnement, volgt, ontvang jij als partner hiervoor een vergoeding van de adverteerder.

Daarnaast kun je bij affiliate marketing ook ervoor kiezen om per click of per pageview betaald te worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf met een vergelijkingswebsite, cashback site of nieuwsbrieven. Deze werken allemaal met het affiliate marketingsysteem.

Affiliate marketing op basis van no cure no pay

De affiliate marketing is te allen tijde gebaseerd op het no cure no pay principe. Hierdoor word je alleen betaald wanneer de dienst tot een goed einde gebracht wordt.

Daarom zijn er enkele vergoedingsstructuren binnen het affiliate marketingsysteem aangebracht, die hierboven al genoemd zijn.

Maar wat houdt dit dan precies in? Het is goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en hoe jij als bedrijf kan worden uitbetaald door adverteerders op jouw website toe te laten.

Met pay-per-click ontvang jij geld met doorverwijzen

De eerste is Pay-per-click. Hierbij krijg je niet betaald voor het aantal gegenereerde verkopen of leads, maar is er een vast bedrag per klik op het promotiemateriaal van de adverteerder.

De effectieve cost per click wordt hierbij berekend aan de hand van de gemiddelde opbrengst of uitgave per geleverde of ontvangen bezoeker aan de website.

Daarom zijn het vaak enkele centen per klik die jij als bedrijf ontvangt.

Ontvang een beloning per lead

Een andere vergoeding die jij kan krijgen van een adverteerder is de lead-vergoeding.

Wanneer een bezoeker via jou contact opneemt met de adverteerder door bijvoorbeeld een formulier in te vullen ontvang jij een vergoeding.

Dit hoeft dus niet direct te leiden tot een omzet. Jij verwijst alleen een potentiële klant door. De rest van het werk, waaronder de klant binnenslepen, doet de adverteerder zelf.

Een verkocht product geeft jou geld

Als laatste is er nog de Pay-Per-Sale methode. Met deze methode word jij alleen uitbetaald als de doorgestuurde klant ook daadwerkelijk de producten of diensten van de adverteerder afneemt.

Hierbij gaat het vaak om de verkoop van producten, waarvoor jij een klein percentage van het verkoopbedrag ontvangt.

Hierbij is het dus van belang dat jij de juiste doelgroep op jouw website hebt voor de adverteerder. Het vergt dus iets extra kosten.

Wat kost affiliate marketing?

Maar wat kost affiliate marketing dan precies? In eerste instantie zou je het gratis kunnen opzetten door middel van een eigen WordPress blog.

Daarnaast moet je ook een affiliate product kiezen. Deze vind je terug op affiliate netwerken of op een affiliate programma.

Inschrijven is hierbij altijd gratis, maar moet wel altijd goedgekeurd worden.

Het is daarbij ook van belang dat je een product of dienst kiest waar jij veel over weet, omdat je hier op jouw eigen website ook over moet schrijven.

Je betaalt alleen voor webhosting en een domeinnaam

Wanneer jij gebruik wilt maken van affiliate marketing, is het dus van belang dat jij met jouw bedrijf een eigen website hebt.

Wanneer je een goed werkende website wilt hebben die ook soepel loopt, ben je vaak afhankelijk van webhosting en de aankoop van een domein.

Hier komen dus voor jou als ondernemer extra kosten te liggen, die per bedrijf kunnen verschillen. Deze kosten kun je wel door middel van affiliate marketing deels dekken.

Voor nog geen 10 euro heb jij een website

Je hebt dus altijd kosten voor een domeinnaam en webhosting. Dit is in de meeste gevallen helemaal niet duur.

Het ligt er echter wel aan voor welke aanbieder je gaat. Zeker wanneer je kiest voor zowel een domeinnaam en webhosting bij dezelfde aanbieder kun je jezelf veel geld besparen.

Zo heb je al voor ongeveer 10 euro per jaar een website online. Dit zijn in de eerste tijd dat jij begint met affiliate marketing als beginnende ondernemer de enige kosten die je moet maken om te starten met deze manier van marketing.

Onderscheid je van de concurrentie

Wanneer je niet voor webhosting gaat, maar wel een goed werkende website wilt hebben, dan is het van belang dat je alles goed bouwt.

Een simpele WordPress kan, maar is vaak niet voldoende om een website te hebben die genoeg functies heeft.

Daarnaast zijn het vaak ook standaard thema’s waar jij gebruik van kunt maken. Om jezelf te onderscheiden van de concurrentie moet je dus gaan voor Premium WordPress thema’s gaan en toch kiezen voor webhosting.

Een premium WordPress account kost je 8 euro, business is 25 euro en e-commerce is 45 euro. Het is daarom van belang dat je goed weet welk abonnement op WordPress je nodig hebt.

Plugins kosten vaak ook geld

Ook zijn er verschillende plugins te verkrijgen, waar je ook geld voor neerlegt. Er zijn een aantal standaard plugins bij WordPress te verkrijgen.

Deze hebben echter minder uitgebreide functies dan wanneer je de plugin van de aanbieder koopt. Hiermee heb je namelijk meer vrijheid.

De prijzen van de plugins verschillen. Je hebt goedkopere varianten maar ook duurdere waarbij nog meer opties te verkrijgen.

Met deze plugins kun jij bijvoorbeeld wel meer banners op jouw website plaatsen en andere zaken om door te laten linken naar de website van de adverteerder.

Email marketing voor meer betrokkenen

Ook zou je nog kunnen kiezen voor email marketing. Deze manier van marketing kost jou echter ook nog extra geld.

Hoeveel dit is hangt ook af van de doeleinden waarvoor je email marketing gebruikt. Als eerste zijn er de setup kosten, waarbij gekeken wordt naar de tools, de pagina’s, het design en de template.

Vaak komt hier ook nog een licentie bij kijken, doordat je anders niet legaal de mails kunt versturen.

Als je een goede omzet wilt creëren met jouw affiliate marketing dan kom je al gauw op 10 nieuwsbrieven en 10 promoties per jaar uit.

Het is daarom goed om duidelijk te hebben voor jezelf wat jouw budget voor deze marketing is voordat je er mee aan de slag gaat.

Tekstschrijvers leveren jou SEO teksten

Wanneer je zelf niet goed bent in het schrijven van content op jouw website, dan kun je dit uitbesteden aan andere tekstschrijvers.

Deze tekstschrijvers zorgen er dan voor dat jij goede SEO teksten hebt op jouw website, waardoor je snel gevonden wordt in de zoekmachines.

Als je met deze tekstschrijvers gaat samenwerken, dan is het goed om te kijken welke echt goed zijn.

Sommigen bieden namelijk hun diensten vrij goedkoop aan, terwijl een ander bedrijf wellicht beter is.

Als beginnende ondernemer kan dit extra kosten opleveren waarvoor in eerste instantie geen budget voor is. Daarom wordt aangeraden om dit nog niet te doen.

Weinig geld kwijt aan affiliate marketing

Wanneer je als ondernemer gebruik gaat maken van affiliate marketing dan zijn de enige kosten in het begin een domeinnaam en de webhosting.

Hiervoor hoef je dus geen groot budget te hebben, omdat je het bij veel aanbieders al voor minder dan 10 euro kunt hebben.

Denk hierbij aan de WordPress Premium. Deze is in feite al genoeg. Alle extra kosten die je kunt maken, zoals het inhuren van tekstschrijvers, het installeren van plugins op WordPress en email marketing zijn zaken waar je je later druk om kunt gaan maken.

In de meeste gevallen werkt affiliate marketing namelijk al met alleen jouw eigen websites en eigen teksten.

Bekijk goed hoe jij betaald wordt

Je weet nu wat affiliate marketing kost. Mocht je als beginnende ondernemer geld willen verdienen aan de hand van affiliate marketing, dan kun je dus met een relatief klein budget beginnen.

Je hoeft je alleen maar in te schrijven op een van de netwerken een product of dienst te kiezen waarover jij gaat schrijven op jouw eigen website.

Ook kun je met de verschillende adverteerders afspreken op welke manier jij jouw vergoeding krijgt.

Het is daarbij goed om te kijken waar jij het meeste geld aan kunt verdienen en deze optie met de adverteerder te overleggen.

Wanneer jij namelijk vooral schrijft om mensen door te verwijzen, is het verstandig om per click betaalt te worden.

Wanneer jij merkt dat de adverteerder hier geld aan verdient, kun je het verdienmodel wellicht wijzigen naar een vergoeding per verkochte product of dienst.

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Al een lange tijd ben ik bezig met affiliate marketing. Ook leef ik 100% van het internet en heb ik tegenwoordig geen baan meer. Omdat ik dankzij Online geld verdienen zo een fijn leven heb gekregen, wil ik jou helpen dat ook te bereiken. Met Writgo richten we ons voornamelijk op affiliate marketeers, maar ook als jij een webshop hebt of een andere soort website hebt, helpen we je natuurlijk graag! Toen ik begon met Affiliate Marketing heb ik de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Dit was een van de beste beslissingen in mijn leven. Sindsdien is mijn leven veranderd. Wil je ook met affiliate marketing beginnen? Dan raad ik de Affiliate Marketing Revolutie Absoluut aan!
Reactie plaatsen