arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is het verschil tussen SEO en SEA?
1 februari 2019 

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Wie is Jacko Meijaard

Als je wel eens met online marketing bezig bent geweest, heb je ongetwijfeld wel eens van de termen SEO en SEA gehoord.

Dit zijn termen die betrekking hebben op bepaalde online werkzaamheden. In dit artikel leggen we jou graag het verschil uit tussen SEO en SEA.

Dat doen we niet door naar deze droge begrippen te kijken. Nee, we leggen hierbij het verband tussen affiliate marketing via SEO en affiliate marketing via SEA.

Op onze website kan je uiteenlopende artikelen vinden over affiliate marketing. Met deze artikelen willen we jou niet alleen informeren, maar ook overtuigen.

Met affiliate marketing is het namelijk mogelijk om van financiële vrijheid te gaan genieten. Dankzij deze unieke vorm van marketing kan je veel geld verdienen, terwijl je heerlijk op je luie stoel zit.

Wie wilt dat nou niet? Om dat voor elkaar te krijgen, moet je uiteraard wel de juiste stappen zetten. Om jou hier een handje bij te helpen, hebben wij dit artikel uitgewerkt.

Hieronder bespreken we de verschillen tussen SEO en SEA, waarbij de link leggen met affiliate marketing. We trappen af met de uitleg omtrent affiliate marketing via SEO.

Affiliate marketing via SEO

Bij Affiliate marketing draait alles om het promoten van producten van de adverteerders. Bezoekers komen op jouw website uit, bekijken daar de verschillende producten en klikken uiteindelijk op dé button.

Met deze button wordt de bezoeker doorgestuurd naar de website van de verkopende partij. Uiteraard klikt niet elke bezoeker op de button.

Omdat niet elke bezoeker direct een aankoop gaat doen, is het van belang dat je onwijs veel bezoekers naar jouw website gaat trekken.

Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Onder andere door goede rankings binnen Google te verkrijgen. Dat kan je voor elkaar krijgen met SEO.

SEO is de afkorting van Search Engine Optimalization. Deze term heeft betrekking op een uitgebreid scala aan werkzaamheden die je uit kunt voeren om jouw website te optimaliseren.

Het doel van deze optimalisatie is dat Google meer waarde aan jouw website geeft geven. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, krijg jouw website een hogere ranking binnen de zoekmachine.

affiliate email marketing

Als een bezoeker via Google op zoek naar een bepaald onderwerp gaat, kiest de bezoeker in 99% van de gevallen voor één van de drie bovenste websites.

Het is dus aan jou de taak om te zorgen dat jouw website op één van die posities komt te staan bij relevante zoektermen.

SEO valt onder te verdelen in drie componenten:

 • Linkbuilding
 • Techniek optimalisatie
 • Content optimalisatie

Voor een affiliate website is met name de content optimalisatie onwijs belangrijk. Door waardevolle en unieke content op jouw website te plaatsen, gaat Google veel waarde aan jouw website geven.

Daarbij is het ook van belang dat je jouw website continue van nieuwe content blijft voorzien.

Dat kan bij een affiliate website prima in de vorm van reviews en blogartikelen.

Affiliate marketing via SEA

Een andere mogelijk om je aan online naamsbekendheid te werken, is door gebruik te maken van advertenties.

Daar slaat de term SEA dan ook op; Search Engine Advertising. Bij deze vorm van online marketing ga je simpelweg betaalde advertenties plaatsen. Dat kan onder andere binnen de zoekmachine van Google.

Deze betaalde advertenties worden op interessante posities binnen Google getoond. Hierdoor is de kans groot dat een bezoeker op één van de advertenties klikt en zodoende op jouw affiliate website terecht komt.

Google Adsense voorbeeld

Hierbij is het van belang dat je de advertenties weet te optimaliseren. SEA draait dan ook grotendeels om het bijschaven en optimaliseren van de advertenties.

Met SEA ben je in ieder geval in staat om de nodige bezoekers naar jouw affiliate website te trekken. Is dit een betere keus dan aan de slag te gaan met SEO? Het antwoord op die vraag lees je hieronder.

De verschillen tussen SEO en SEA

De termen lijken qua schrijfstijl behoorlijk veel op elkaar, maar verschillen in het dagelijkse leven onwijs van elkaar. Een van de verschillen is onder andere dat SEA geld kost en SEO niet.

Het optimaliseren van jouw website, onder meer de content, kan je namelijk volledig zelf doen. Dat kost geen geld, terwijl het maken/tonen van de advertenties wél geld kost.

Daarnaast is SEO een doorlopend proces. Je bent continue bezig met het optimaliseren van jouw affiliate website. SEA is daarentegen afhankelijk van het marketingbudget dat je hebt.

Na verloop van tijd is dit budget wellicht op, waardoor je geen advertenties kunt tonen. Als dat moment aangebroken is, heb je in feite ook niks ‘opgebouwd’.

SEO is daarentegen dus een doorlopend proces waarbij je steeds verder kunt optimaliseren en opbouwen.
De voordelen van SEO staan dan ook als een paal boven water:

 • Je werkt met SEO continue aan je online naamsbekendheid/zichtbaarheid
 • Je hebt niet te maken met kosten per klik. Dat is wél het geval bij SEA.
 • Je kunt alles op het gebied van SEO meten, analyseren en vervolgens weer verbeteren.
 • Met SEO ben je in staat om andere marketingmiddelen te versterken. Denk hierbij aan e-mail marketing en social media marketing.
 • De investering in SEO is duurzaam. Je kunt namelijk veel taken zélf uitvoeren; dit kost enkel tijd. Als je graag de diepte in wilt gaan, kan je ook een SEO specialist inhuren. Die zijn tamelijk prijzig, maar leveren je uiteindelijk alleen maar geld op.

Om met een affiliate website écht te kunnen groeien, moet je werken aan de online naamsbekendheid. Het mag duidelijk zijn dat je hierbij beter voor SEO kunt kiezen.

Wat is de beste manier voor affiliate marketing?

We hebben het antwoord hierboven eigenlijk al verklapt: je kunt het beste met SEO aan de slag gaan. Deze variant brengt simpelweg meer voordelen met zich mee dan SEA.

Een van de belangrijkste voordelen is dat je bij SEO niet hoeft te betalen per klik. Dat is wél het geval bij SEA. Stel nou dat een bezoeker met SEA op jouw website gekomen is.

Hij/zij kijkt even rond en sluit vervolgens de pagina. Op dat moment heb je in deze bezoeker geïnvesteerd; je betaalt immers per klik op jouw advertentie. Je krijgt hier echter niks voor terug, aangezien de bezoeker al weer van jouw website is.

Op deze manier is SEA min of meer een bodemloze put waar je geld in blijft investeren. Kostentechnisch kan je hierdoor veel beter in SEO gaan investeren. Daar heb je tenminste écht iets aan op de lange termijn.

Voor het inzetten van SEO voor een affiliate website hebben wij enkele tips verzameld. Onderstaande tips stellen jou in staat om écht te gaan groeien met jouw affiliate website:

 • Krijg de On Page SEO op orde. Hieronder vallen onder meer de meta descriptions, de titels van de pagina’s, de snippets, de interne linkstructuur, de koppen (h1, h2, h3), de uitgaande links, de afbeeldingen (inclusief alt tekst) en de meta titel. Besteed hier veel aandacht aan.
 • Blijf continue nieuwe content plaatsen. Wij zijn ervan overtuigd dat content king is. Door continue nieuwe content te plaatsen, blijft Google veel waarde aan jouw website hechten. Bovendien kan je hiermee ook steeds nieuwe bezoekers aantrekken.
 • Voer een zoekwoordenonderzoek uit. Met behulp van de Keyword Tool van Google kan je achter het zoekvolume van bepaalde zoekwoorden komen. Ga dit analyseren, pas hier je content op aan en scoor zodoende nóg meer bezoekers.
 • Meten is weten. Bij SEO is het niet alleen belangrijk om te blijven optimaliseren, maar ook om te blijven meten. Door alle gegevens en statistieken te meten, zie je immers wat wél en wat niet werkt. Door dit vervolgens weer te analyseren, kan je de verbeteringen in de toekomst direct op de juiste manier doorvoeren.
 • Maak gebruik van social media. Social media is in de afgelopen jaren onwijs populair geworden. Met een affiliate website kan je hier ook van profiteren. Ondertussen is social media óók onderdeel van SEO geworden. Stem jouw website af op jouw social media kanalen en vice versa. Uiteindelijk weet je op deze manier de krachten te bundelen en nóg meer bezoekers aan te trekken.

Bovenstaande opsomming is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die je hebt. Wij hebben tot slot nog twee handige adviezen. De eerste tip is om simpelweg met SEO aan de slag te gaan.

Ga experimenteren, ga nieuwe dingen uitproberen en meet ondertussen alles. Zodoende krijg je duidelijk inzicht van acties die het gewenste resultaten opleveren. De tweede tip is te vinden in de volgende paragraaf.

Meld je aan voor de Affiliate Marketing Revolutie

We kunnen je van harte aanraden om je aan te melden voor de Affiliate Marketing Revolutie. Met deze uitgebreide cursus krijg je alle kneepjes van het vak onder de knie.

AMR 2019 transparant

Je krijgt alles uitgelegd omtrent Affiliate marketing, waarbij óók de link met SEO en SEA gelegd wordt.

Door het volgen van deze cursus zet je de eerste stap naar een succesvolle carrière als affiliate!

Over de Affiliate Marketing Revolutie heb ik een uitgebreide Review geschreven. Op deze pagina lees je precies wat je kunt verwachten van de cursus. Zo kun je voor jezelf bepalen of het iets voor je is of niet.

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Al een lange tijd ben ik bezig met affiliate marketing. Ook leef ik 100% van het internet en heb ik tegenwoordig geen baan meer. Omdat ik dankzij Online geld verdienen zo een fijn leven heb gekregen, wil ik jou helpen dat ook te bereiken. Met Writgo richten we ons voornamelijk op affiliate marketeers, maar ook als jij een webshop hebt of een andere soort website hebt, helpen we je natuurlijk graag! Toen ik begon met Affiliate Marketing heb ik de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Dit was een van de beste beslissingen in mijn leven. Sindsdien is mijn leven veranderd. Wil je ook met affiliate marketing beginnen? Dan raad ik de Affiliate Marketing Revolutie Absoluut aan!
Reactie plaatsen