arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een affiliate programma precies?
27 november 2019 

Wat is een affiliate programma precies?

Ga je aan de slag met affiliate marketing? Dan komt er een moment waarbij je je moet aanmelden voor een affiliate programma. Er is ontzettend veel keuze. Maar wat is een affiliate programma nu precies en hoe werkt het?

Een affiliate marketing programma is een programma waarbij jij je als affiliate kunt aanmelden om producten te promoten. Aan de andere kant zijn er ook aanbieders van producten die zich aanmelden bij het programma. Zij willen graag dat affiliates hun producten promoten zodat ze meer omzet en klanten genereren. Een affiliate programma zorgt ervoor dat een verkoop via een affiliate goed verloopt. Hierbij wordt de link van de affiliate gebruikt en een cookie om te bepalen wie de commissie krijgt.

In dit blogbericht gaan we dieper in op wat een affiliate programma precies is en hoe het werkt. Na het lezen van dit blogbericht weet je precies wat je van een affiliate netwerk mag verwachten.

Wat is een affiliate programma precies?

Een affiliate programma is eigenlijk een onderdeel van een affiliate netwerk.

Een affiliate netwerk is een netwerk waarbij bedrijven zich kunnen aansluiten als ze hun producten willen laten promoten door affiliates.

De producten die je dus kunt promoten van de aanbieders worden ook wel affiliate programma’s genoemd.

Stel dat jij je aanmeldt bij Tradetracker.com (een affiliate netwerk) Kun je je aanmelden voor het affiliate programma van Conrad.nl. Dat betekent dat jij daarmee alle producten uit de webshop van conrad kunt promoten.

Bij Tradetracker heten affiliate programma’s affiliate campagnes. In feite is het beide hetzelfde.

Hoe kun je je aanmelden voor een affiliate programma?

Om je aan te kunnen melden voor een affiliate programma, moet je je eerst aanmelden voor het affiliate netwerk waar het affiliate programma te vinden is.

Als je op zoek bent naar een affiliate programma voor een specifieke webshop, ga je naar Google en typ je daar de naam van de webshop in en zet je er affiliate achter.

In de meeste gevallen zie je dan direct bij welk affiliate netwerk de webshop is aangesloten.

In de meeste gevallen maken webshops gebruik van een affiliate netwerk. Er zijn echter ook webshops die een eigen affiliate marketing programma hebben.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Vooral Amazon is een webshop om goed in de gaten te houden omdat de webshop binnenkort ook met een Nederlandse website komt. Amazon is een van de grootste webwinkels van de wereld waarbij je voor ontzettend veel producten terecht kunt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een affiliate programma?

Een van de belangrijkste dingen om op te letten is of je een goede commissie ontvangt als je een product succesvol verkoopt.

Sommige producten leveren heel weinig op en andere producten heel veel.

Als je aan de slag gaat met affiliate marketing is het verstandig om allereerst te kijken naar affiliate producten met een hoge commissie percentage.

Commissie percentage

Toen ik zelf begon met affiliate marketing ben ik begonnen met het promoten van informatie producten. Deze producten leveren tussen de 40% en 80% commissie op. Dat betekent dat je helemaal niet veel hoeft te verkopen om een mooi inkomen te verdienen.

Als je bijvoorbeeld voor de producten van bol.com zou kiezen, krijg je daar maximaal 8% commissie.

Je moet dan of heel veel producten succesvol promoten of producten promoten met een hoge prijs.

Aanbod van producten

Naast het commissie percentage dat je ontvangt per verkoop is het natuurlijk ook belangrijk dat de producten die je promoot naadloos aansluiten bij je affiliate site.

Daarom is het een goed idee om eerst te kijken welke producten je wilt gaan promoten voordat je je aanmeldt voor een affiliate programma.

Het is dan een goed idee om eerst eens rond te kijken bij verschillende webshops of ze de producten aanbieden die geschikt zijn voor je website en bezoekers.

Als je dan een webshop hebt gevonden ga je vervolgens kijken naar de commissie percentages.

Hoewel informatie producten de meeste commissies geven, is een informatie product niet geschikt voor iedere affiliate website.

Conversiepercentage van de verkooppagina

Als je een of meerdere producten hebt gevonden die je wilt gaan promoten, is het ook belangrijk om te kijken of de verkoop pagina van het product goed in elkaar zit.

Bij veel affiliate programma’s krijg je vooraf informatie over wat de doelgroep is en hoeveel conversie de pagina oplevert.

Als de conversie minder is dan 1 tot 2 procent raad ik het af om het product te promoten. Je moet dan namelijk heel veel bezoekers doorsturen naar de verkooppagina van het product om er goed aan te verdienen.

Bij de meeste affiliate producten die ik promoot ligt het percentage voor conversie boven de 2%.

Contact met de aanbieder

In veel gevallen kun je makkelijk contact opnemen met de aanbieder van het product. Dat is belangrijk als je aanvullende informatie wilt ontvangen over het affiliate proces.

Van alle soorten producten heb ik ervaren dat ik de meeste waarde krijg van aanbieders van digitale producten. In het beste geval krijg ik een gratis exemplaar zodat ik precies kan zien wat mijn bezoekers krijgen als ze het product via mij aanschaffen.

Het voordeel van aanbieders van informatie producten is dat je simpelweg hoeft te vragen of ze je het product willen sturen en je krijgt het in de meeste gevallen.

Een ander voordeel van duidelijke communicatie is ook dat als er iets mis gaat, je direct contact kunt krijgen met de aanbieder, waardoor het vaak ook snel weer wordt opgelost.

Het verkoop proces

Wat ook belangrijk is om naar te kijken is het verkoopproces dat jouw bezoeker moet doorlopen voordat hij het product kan aanschaffen.

Hoe minder informatie de klant hoeft in te vullen om het product aan te schaffen, hoe makkelijker de klant over de drempel stapt om af te rekenen.

Toch heb ik bij een aantal affiliate programma’s gemerkt dat er ontzettend veel informatie wordt gevraagd aan de klant, waardoor verkopen vaak niet doorgaan.

Dat is jammer want jij hebt er wel veel moeite voor gedaan om de bezoeker door te sturen naar de verkooppagina.

Vraag jezelf bij ieder product af of jij het zou kopen in het bestaande verkoopproces en indien dit niet het geval is, geef het dan door aan de aanbieder van het product.

Er bestaat dan een kans dat de aanbieder bereid is om het verkoopproces makkelijker te maken.

Wat is beter; een affiliate netwerk of een rechtstreeks affiliate programma?

Zelf heb ik gemerkt dat affiliate marketing netwerken veel meer doen voor affiliates om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Bij affiliate programma’s van bepaalde webshops zelf, is er vrijwel geen informatie voor de affiliate en sta je er in de meeste gevallen helemaal alleen voor.

affiliate marketing

Daarnaast heb ik er persoonlijk meer vertrouwen in dat een affiliate netwerk je helpt als er problemen ontstaan met de aanbieder dan wanneer je bij een rechtstreeks affiliate programma bent aangesloten. Het is dan namelijk jouw woord tegen die van de aanbieder.

Met een affiliate netwerk in het midden heb je altijd een onafhankelijke organisatie die je kan helpen als dingen niet goed gaan.

Aan de slag met affiliate marketing

Zoals ik al eerder in dit blogbericht heb verteld, ben ik een voorstander van informatie producten. Met deze producten kun je namelijk hogere commissies ontvangen.

Een goed affiliate netwerk dat vooral uit informatieproducten bestaat is Paypro. Sinds ik ben begonnen met affiliate marketing ben ik al lid van dit netwerk en verdien ik via Paypro het meeste geld.

Daarnaast maak ik ook veel gebruik van Tradetracker en promoot ik een aantal programma’s via Bol.com. Met al deze affiliate netwerken heb ik goede ervaringen.

Om succesvol te worden met affiliate marketing is het belangrijk dat je de juiste stappen zet om geld te verdienen op het internet. Als je van plan bent om aan de slag te gaan met affiliate marketing raad ik je aan om eens naar de affiliate marketing revolutie te kijken.

Over de Affiliate Marketing Revolutie heb ik een uitgebreide Review geschreven. Op deze pagina lees je precies wat je kunt verwachten van de cursus. Zo kun je voor jezelf bepalen of het iets voor je is of niet.

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Zelf verdien ik een groot deel van mijn inkomsten via affiliate Marketing en werken we met ons team Keihard om ook andere affiliates en website-eigenaren te helpen met het behalen van meer online resultaat.
Als je net begint met affiliate marketing kan alle informatie nog behoorlijk lastig zijn te implementeren. Hier helpen we je dan ook graag bij. Dit doen we door handige tips en informatie te delen over alles wat te maken heeft met geld verdienen op het internet.
De beste manier om te beginnen met online geld verdienen is toch echt wel affiliate marketing. Ik raad je daarom ook zeker aan om de 5K Affiliate Marketing Blauwdruk GRATIS te downloaden.
Hier krijg je echt al heel veel goede informatie over hoe jij kunt beginnen met Affiliate Marketing.
Daarnaast is het ook een Absolute aanrader om de Affiliate Marketing Webinar van Corné Marchand en Robert Jansen GRATIS te volgen. RESERVEER DIRECT GRATIS JE PLEK!
Reactie plaatsen