arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een affiliate partner?
12 juli 2019 

Wat is een affiliate partner?

Wat is een affiliate partner? Misschien heb je de termen “affiliate marketing”. “affiliate partner” of “affiliate advertising” wel eens online, in de krant of in een magazine voorbij zien komen.

Deze termen zijn helemaal populair en dat is niet zo gek, want met affiliate marketing bereik je een groot netwerk.

Daarnaast is het vaak goedkoper dan ouderwets adverteren. De kans is zelfs groot dat jij -misschien wel zonder dat je het wist- al wel eens een site hebt bezocht waar dit marketingmodel wordt toegepast.

Weet jij hierover van toeten nog blazen? Maar zou je wel graag meeliften op dit fenomeen? Maak je dan geen zorgen.

In dit artikel lees je meer over wat het inhoudt, hoe het wordt toegepast, hoe verschillende partijen ermee verdienen en hoe jij affiliate marketing het beste toe kan passen voor jouw website.

Wat is een affiliate partner?

Affiliate partner is een van de namen die deze techniek heeft. In een notendop is het een verdienmodel waarbij sites advertenties en teksten online zetten die doorverwijzen naar jouw webshop of website.

Hierbij zijn de sites met de advertenties de partners en ben jij adverteerder. De adverteerder betaalt dan de sites voor deze dienst.

Dit kan gaan per verkoop of per lead (wanneer er wordt doorgeklikt naar de site). Vaak zit er nog een derde partij tussen deze adverteerders en partners: de affiliates.

Zij zijn de verbindende factor tussen de adverteerders en partners en zorgen bijvoorbeeld voor de betaling.

Ook hebben affiliates vaak de software om bij te houden waar bepaalde leads en verkopen vandaan komen.

Hoe werkt het verdienmodel

Voor niets gaat de zon op. Maar voor al het andere moet betaald worden. Dus ook voor affiliate partners.

Vaak wordt er door de adverteerder betaald per lead of verkoop. Een lead houdt in dat een bezoeker doorklikt naar de adverteerders webshop en zo op de website terecht komt.

Een voordeel van een lead is dat de bezoeker dan hopelijk op jouw website gaat rondkijken en wellicht meer producten aanschaft dan alleen het geadverteerde product op de site van de affiliate partner.

Wanneer je betaalt per verkoop, betekent dat je een partner betaalt per verkocht product dat wordt aangeboden op de site.

Stel dat jij op een website een aanbieding ziet voor tuinstoelen en hierop klikt, dan word je doorgestuurd naar een tuinmeubel website. Wanneer je meteen de tuinstoel die je eerder zag, in je winkelmandje doet en afrekent, betekent dat je direct van de partner-website naar de adverteerder-website bent gedaan en een aankoop hebt gedaan.

Hoe vaak mensen doorklikken, waar ze dan verder naar opzoek gaan en hoe vaak ze tot een aankoop komen, wordt bijgehouden door affiliates.

Zij krijgen hiervoor ook een commissie. Dus al met al profiteert iedereen van affiliate marketing: de verkoper, de bezoeker, de affiliate en de partner.

Waarom is het aantrekkelijk voor websitebezoekers

In de vorige alinea las je al dat ook de bezoekers profiteren van affiliate partners. Ze verdienen er niets mee, zoals alle andere partijen.

Maar het gebruik van affiliate partners verhoogt wel het gebruiksgemak van een website.

Want hoe handig is het wanneer je een artikel leest over welke koffer je het beste mee kan nemen op reis en je vervolgens meteen de meest geschikte koffer kan kopen?

Zo hoef je zelf niet meer op zoek naar het juiste model en maat, maar ben je meteen geholpen op de website van de adverteerder.

Is mijn product geschikt voor affiliate marketing?

Affiliate partners schieten als paddenstoelen uit de grond. En dat is niet zo gek want het is op veel producten toepasbaar.

Met affiliate marketing kun je bijna ieder product verkopen. Wat wel belangrijk is, is dat jouw advertenties goed aansluiten op de doelgroep van de website waar je ze op zet.

Bezoekers moeten met deze advertenties namelijk verder geholpen worden en het moet niet in de weg staan.

Een advertentie voor een dure, design bank hoort bijvoorbeeld niet thuis bij een artikel een DIY-website over hoe je zelf een tuinbank kunt maken.

Beiden gaan wellicht wel over banken, maar het soort bank dat de adverteerder aanbiedt is niet waar de bezoeker naar op zoek is.

Let dus goed op waar het artikel over gaat en of het aansluit op de productsoort en de doelgroep die jij op jouw webshop hebt.

Hoe zorg ik dat mensen op mijn links klikken

De laatste magische stap van affiliate partners is dat bezoekers ook daadwerkelijk op de link klikken en het liefst een product aanschaffen.

Hiervoor moet je, zoals hierboven genoemd, rekening houden met de doelgroep en productsoort.

Maar dat is niet het enige waardoor mensen wel of niet klikken. Kijk ook goed naar de plaatsing van een advertentie en of een website er wel geschikt voor is.

Is er bijvoorbeeld ruimte voor een mooie banner bovenaan de tekst? Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op hoeveel advertenties er in een tekst staan.

Hierbij geldt: less is more. Het is beter om een goede tekst te hebben met één advertentie die aansluit op wat de bezoeker net gelezen heeft, dan de hele pagina vol te gooien met schreeuwerige advertenties.

Daar prikt de bezoeker namelijk makkelijk doorheen.

Aan de slag met affiliate partners

Nu je weet wat affiliate marketing in een notendop inhoudt en hoe je er het beste mee om kan gaan, is het tijd om aan de slag te gaan!

Stap één is op zoek gaan naar affiliate partners die goed aansluiten op jouw product. Dat klinkt misschien lastig, maar door even goed te googelen kom je al een heel eind.

Wees assertief en neem zelf contact op met websites die jou aanspreken. Verkoop je bijvoorbeeld vloerkleden?

Dan zijn er honderden woonwebsites die jij kunt benaderen. Even een mailtje sturen en wellicht heb je dan een mooie samenwerking op zak!

Je kunt ook op zoek naar affiliates die dit werk voor je doen. Bij hen kun je aangeven wat je verkoopt en waar je dit wilt promoten en dan helpen zij je met het vinden van de juiste websites, het plaatsen van je advertentie en het berekenen van het verdienmodel.

Zelf ook affiliate worden?

Heb je zelf geen product maar wil je wel geld verdienen met je website? Dan kun je ook affiliate worden. Hiermee promoot jij producten van andere mensen en krijg jij in ruil daarvoor een commissie.

Via de onderstaande knop leer je stap voor stap hoe dat werkt.

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Al een lange tijd ben ik bezig met affiliate marketing. Ook leef ik 100% van het internet en heb ik tegenwoordig geen baan meer. Omdat ik dankzij Online geld verdienen zo een fijn leven heb gekregen, wil ik jou helpen dat ook te bereiken. Met Writgo richten we ons voornamelijk op affiliate marketeers, maar ook als jij een webshop hebt of een andere soort website hebt, helpen we je natuurlijk graag! Toen ik begon met Affiliate Marketing heb ik de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Dit was een van de beste beslissingen in mijn leven. Sindsdien is mijn leven veranderd. Wil je ook met affiliate marketing beginnen? Dan raad ik de Affiliate Marketing Revolutie Absoluut aan!
Reactie plaatsen