Wat is een affiliate campagne?
19 april 2019 

Wat is een affiliate campagne?

Als ondernemer zijnde ben je continue op zoek naar mogelijkheden om te groeien. Je bedrijf moet vooruit en dat kan enkel en alleen door te groeien. Mede dankzij de digitale ontwikkelingen zijn de mogelijkheden tegenwoordig legio. Dat geldt niet alleen voor bedrijven die daadwerkelijk een product of dienst fabriceren, maar ook voor digitale ondernemers.

In de afgelopen jaren zijn er ongelooflijk veel digitale ondernemers bijgekomen. Deze ondernemers richten zich op bepaalde niches en kunnen daardoor flink groeien. Bekende voorbeelden van digitale ondernemers zijn eigenaren van webshops, tekstschrijvers en link builders. Onder aan de streep is één element belangrijk binnen de digitale wereld: zoveel mogelijk bezoekers trekken. Vervolgens is het zaak om de conversie onder deze bezoekers zo hoog mogelijk te krijgen.

Als je een e-commerce site hebt, kan affiliatie marketing een waardevol instrument zijn. Met affiliates is het mogelijk om een additioneel bereik te creeren, terwijl je zelf alleen betaalt voor resultaat. Indien je via een affiliate campagne geen resultaten behaald, betaal je hier ook niet voor. Hoe dat exact zit, lees je hieronder.

Wat is affiliate marketing?

Het is allereerst belangrijk om te kijken naar datgene wat affiliate marketing nou exact is. Bij affiliatie marketing is het mogelijk om producten van andere partijen te promoten. Als een bezoeker een dergelijk product via jouw website aanschaft, krijg je daar een bepaalde commissie voor. De verkoper is vervolgens verantwoordelijk voor de levering van het product.

Het enige wat jij bij affiliatie marketing hoeft te doen, is om bezoekers naar je website te trekken. Vervolgens moeten deze bezoekers overtuigd worden om een bepaald product of dienst af te nemen. Indien dat lukt, krijg jij hier een bepaalde commissie voor. Je kunt je voorstellen dat deze commissie behoorlijk op kan lopen, indien je een succesvolle website hebt.

Het is echter altijd de vraag of je er verstandig aan doet om met affiliatie marketing te starten. Affiliate marketing kent ook zo zijn nadelen. Het belangrijkste nadeel is wellicht terug te vinden in de momenten waarop je niks verkoopt. Je hebt dan ook geen inkomsten. Uiteraard is dat altijd op de momenten waarop je niks verkoopt, maar bij affiliate marketing ben je afhankelijk van enkele andere factoren. Het is belangrijk om daar goed over na te denken en rekening mee te houden.

Wat is een affiliate campagne?

In de inleiding van dit artikel hebben we de term affiliate campagne reeds laten vallen. Heb jij enig idee wat dit exact inhoudt? Na het lezen van onderstaand stukje weet je dit in ieder geval wél.

Een campagne is eigenlijk het hele traject wat je af gaat werken. Dit begint allereerst om je doelstellingen te formuleren. Hoeveel producten wil je via affiliate marketing gaan verkopen? Wil je sales genereren of zijn de leads voor jou belangrijker? Zorg ervoor dat je doelstellingen SMART geformuleerd zijn, zodat deze altijd realistisch en meetbaar zijn.

Om een affiliate campagne te starten, heb je bovendien de gewenste kennis en connecties nodig. Je hebt tenslotte een affiliate netwerk nodig waar je mee samen gaat werken. Vraag bij dergelijke netwerken na of concurrenten van jou ook hiermee actief zijn en of zij campagnes in jouw specifieke branche draaien. Het is overigens uiteraard ook noodzakelijk om afspraken met een dergelijke affiliate netwerk te maken. Deze afspraken hebben met name de betrekking op de tarieven en eventuele promotiemateriaal. Over het promotiemateriaal volgt later nog meer.

Vervolgens is het zaak om je gehele website te optimaliseren voor de affiliate campagne. Houd hierbij continue rekening met datgene wat je wilt behalen: wil je sales genereren of wil je leads gaan scoren? Hier kan je jouw website op afstemmen, zodat de bezoekers naar de gewenste pagina’s ‘gezogen’ worden.

Ga je een product of dienst van een ander promoten? In dat geval is het soms handig om promotiemateriaal van de desbetreffende leverancier te verkrijgen. Dit promotiemateriaal kan je vervolgens gebruiken om je eigen website te promoten. Het doel is tenslotte dat er via jouw website sales gegenereerd worden, waardoor jij een commissie krijgt en de leverancier meer orders scoort. Onder aan de streep is affiliate marketing dus altijd een win-win situatie.

Actief blijven

Als je affiliate campagne eenmaal draait, is het een kwestie van blijven finetunen. Je moet continue je website aan blijven passen, op basis van de meetresultaten. Het is namelijk anno 2019 mogelijk om alles te meten. Je kunt exact zien waar de bezoekers van jouw website op klikken. Ook is alles met betrekking tot tijden meetbaar; hoe lang blijven bezoekers op een bepaalde pagina? Dergelijke waarden zijn ongelooflijk belangrijk voor de verdere optimalisering van je website.

Het is daarnaast noodzakelijk om te blijven investeren in de SEO van je website. Je website moet zo hoog mogelijk in Google getoond worden, indien bezoekers de desbetreffende keywords intypen.

Door je website te optimaliseren, kan je affiliate campagne een nóg groter succes worden. Uiteindelijk draait onder aan de streep alles om het aantal orders. Zet daarom realistische doelen voor jezelf met betrekking tot het aantal orders. Mocht je dergelijke doelen behalen, kan het nooit kwaad om dit te vieren.

Wijzigingen affiliate campagne

Het is ook goed mogelijk dat de door jou gekozen strategie binnen de affiliate campagne niet werkt. In dat geval is het raadzaam om je strategie én je affiliate campagne aan te passen. Heeft het netwerk bijvoorbeeld nieuwe producten in hun assortiment genomen? Zorg er voor dat deze producten ook op jouw website getoond worden.

Uiteraard is het ook mogelijk dat binnen het netwerk bepaalde producten met korting aangeboden worden? Zorg er dan ook voor dat deze producten op jouw website met de desbetreffende korting staan. Dergelijke simpele aanpassingen kunnen meer orders tot gevolg hebben.

Verdienmodel

Het verdienmodel kan per affiliate campagne verschillen. Bij sommige netwerken krijg je namelijk een eenmalige vergoeding voor een lead of een order. Bij andere netwerken krijg je een bepaalde vergoeding voor het aantal weergaven of kliks. Ook is het mogelijk om een percentage van de verkoop te krijgen. Bespreek dit dus ook goed met het affiliate netwerk en maak hier duidelijke afspraken over. Doe dit niet alleen voorafgaand de affiliate campagne, maar ook tijdens de affiliate campagne. Wellicht loopt jouw website ontzettend goed, waardoor het voor het affiliate netwerk interessant is om jou meer geld te bieden.

Het mag duidelijk zijn dat een affiliate campagne behoorlijk gecompliceerd kan zijn. Houd daarom altijd voldoende rust en focus je op datgene waar het omdraait: zoveel mogelijk bezoekers trekken en een zo’n hoog mogelijke conversie verkrijgen. Benieuwd hoe je succesvol wordt met affiliate marketing? Neem dan een kijkje op deze pagina >>

Over de schrijver
Wij zijn Writgo.nl. We zijn een team van gepassioneerde schrijvers en helpen andere online bedrijven meer resultaat behalen op het internet. Hoewel we voor vrijwel alle soorten online bedrijven content schrijven, ligt onze focus op affiliate marketing. Bij Writgo.nl zijn we allemaal bekend met affiliate marketing en weten we daarom ook precies welke content een affiliate website nodig heeft. Daarnaast schrijven we ook steeds meer content voor andere soorten bedrijven, webshops en zelfs bol.com verkopers. In de blogberichten op onze website lees je alles over hoe jij geld kunt verdienen op het internet. Zelf zijn we actief bezig met verschillende vormen van online geld verdienen en zorgen we er zo voor dat we binnen Writgo.nl. Verschillende inkomstenbronnen opbouwen. Met onze blogs helpen we je jou dat ook bereiken. De beste manier om te beginnen met online geld verdienen is toch echt wel affiliate marketing. Ik raad je daarom ook zeker aan om De Affiliate Marketing Revolutie te volgen. Klik hier om naar de kortingspagina te gaan. Hier krijg je echt al heel veel goede informatie over hoe jij kunt beginnen met Affiliate Marketing. Daarnaast is het ook een Absolute aanrader om de Affiliate Marketing Webinar van Corné Marchand en Robert Jansen GRATIS te volgen. RESERVEER DIRECT GRATIS JE PLEK!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down