wanneer gebruik je aanhalingstekens?

Wanneer gebruik je welke aanhalingstekens?

‘Aanhalingstekens.’ Of toch “aanhalingstekens”? Of geen van beide? ‘Wanneer gebruik je aanhalingstekens?’ is een vraag die vaak naar boven komt bij het schrijven van een tekst. Want waarom begint deze tekst nou eigenlijk met ‘deze’ aanhalingstekens? En zou je bijvoorbeeld ook “deze” aanhalingstekens kunnen gebruiken?

Bij Writgo schrijven we ontzettend veel teksten, en je kunt je dus ook wel voorstellen dat wij ontelbare leestekens op het scherm laten verschijnen – waaronder aanhalingstekens. En hoewel wij soms ook even een tel moeten nadenken over wanneer we aanhalingstekens moeten plaatsen, hebben wij er nu dusdanig veel ervaring mee, dat wij jou graag verder helpen om zelf óók je aanhalingstekens gepast in je tekst te verwerken. Dus door even mee te lezen, weet jij straks precies wanneer aanhalingstekens gebruiken nodig is!

Wat zijn aanhalingstekens?

Aanhalingstekens gebruik je om één woord óf een groepje woorden als het ware te “markeren” voor je lezer. Zoals je ook ziet aan hoe wij het woord “markeren” hebben geschreven, staan hier aanhalingstekens omheen – de markering in kwestie. Maar welke woorden dien je dan te markeren? En wanneer gebruik je welke aanhalingstekens?

Wanneer gebruik je dubbele aanhalingstekens?

We kennen enkele (‘ en ’) en dubbele (“ en ”) aanhalingstekens. Dubbele aanhalingstekens gebruik je minder vaak dan enkele aanhalingstekens. Over het algemeen weet je wanneer aanhalingstekens dubbel moeten zijn, wanneer je een citaat overneemt; oftewel, iets wat letterlijk overgenomen is. Denk hierbij aan onder andere de volgende voorbeelden:

 • “Dubbele aanhalingstekens gebruik je bij citaten”, schreef de schrijver van Writgo.
 • Volgens de Van Dale luidt de definitie van ‘aanhalingsteken’ als volgt: “teken om wat een ander zegt van de eigen woorden af te zonderen.”

Ook wordt nog wel eens gebruikgemaakt van dubbele aanhalingstekens wanneer iets ironisch of bij wijze van spreken bedoeld wordt. Echter, hiervoor worden vaker enkele aanhalingstekens gebruikt. Zelfs voor citaten gebruikt men vaak enkele aanhalingstekens – voornamelijk in literatuur.

Wanneer dien je enkele aanhalingstekens te gebruiken?

Enkele aanhalingstekens gebruik je eigenlijk voor alle andere situaties. En dat zijn er nogal wat! Denk bijvoorbeeld aan specifieke termen die je nieuw aanbrengt in een tekst. Neem bijvoorbeeld de volgende situaties:

 • De zogenoemde ‘apostrof’ heeft niet dezelfde functie als een enkel aanhalingsteken.
 • Dat noemen we de ‘enkele’ aanhalingstekens. Maar wanneer gebruik je deze dan precies?

Dit zou je ook cursief mogen schrijven. Hierdoor luidt de zin dus als volgt:

 • De zogenoemde apostrof is een weglatingsteken dat de vorm heeft van een enkel aanhalingsteken.

Ook gebruik je enkele aanhalingstekens bij titels en motto’s of spreuken. Een titel kan van bijvoorbeeld een boek, film, of spel zijn, maar ook van een gedicht, lied of tekst. Deze tekst ‘Wanneer gebruik je welke aanhalingstekens?’ is dus een voorbeeld van een titel. Echter, titels mag je ook cursief schrijven. Dus: de titel van deze tekst is Wanneer gebruik je welke aanhalingstekens?. Nog een voorbeeld:

 • Het e-book ‘Winnen in Google’  kan je gratis downloaden.

Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld motto’s of spreuken. Dit zijn vaste groepjes woorden die vaak al een complete zin van zichzelf vormen.

 • Hij neemt ‘niet geschoten is altijd mis’ wel heel serieus, of niet?
 • Een ‘eind goed, al goed’ zat er voor haar helaas niet in.

Hoe plaats je aanhalingstekens?

Nu je weet wanneer iets tussen aanhalingstekens moet, stuit je waarschijnlijk nog tegen de vraag aan hoe je iets tussen aanhalingstekens plaatst. In principe werkt dit vrij simpel; je hebt ‘openende’ aanhalingsteken (‘ en “), en je hebt ‘sluitende’ aanhalingstekens (’ en ”). Eerst noteer je dus het openende teken, en na het laatste woord komt de sluitende. Maar hoe combineer je het dan met andere leestekens?

Wanneer je een citaat schrijft, dien je énkel het citaat tussen aanhalingstekens te zetten. Dus zit er een vraagteken, uitroepteken of komma letterlijk in het citaat, dan noteer je deze binnen de aanhalingstekens. Een punt mag altijd binnen de aanhalingstekens staan. Hoe ziet dit er dan precies uit?

 • ‘Ik snap hoe aanhalingstekens werken’, zei ze.
 • ‘Snap je nu hoe aanhalingstekens werken?’, vroeg hij.
 • ‘Ik gebruik liever enkele aanhalingstekens. Wat jij doet, is aan jou’, luidde haar antwoord.
 • Dit was zijn opmerking: ‘Daarom zijn aanhalingstekens belangrijk.’

Zoals je ziet, komt er een komma ná het sluitende aanhalingsteken als er nog een nieuw stuk zin volgt (‘…’, zei ze.) en sluit je alleen af met een punt als je zin ook daadwerkelijk met aanhalingstekens eindigt.

Wanneer aanhalingstekens níet gebruiken?

Waar mensen vaak onterecht aanhalingstekens gebruiken, is bij gedachtes. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hij dacht: dit ga ik nooit snappen
 • Ik snap het, dacht ze.

Wat men dan nog wel eens wil doen, is de gedachte cursief te schrijven. Waar je ook geen aanhalingstekens voor gebruikt, zijn eigennamen en aardrijkskundige namen. Denk hierbij aan Anne, Writgo, Nederland of Amsterdam.

Waarom zijn aanhalingstekens belangrijk?

Zonder aanhalingstekens kunnen zinnen lastig te lezen worden en zelfs rommelig ogen. Je wil natuurlijk dat je lezer niet alleen geïnteresseerd is, maar ook dat hij zonder moeite of verwarring de tekst kan lezen.

Hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen naar je webtekst; het is nog belangrijker om ze ook op jouw pagina te houden. Dat geldt al helemaal als je bijvoorbeeld producten verkoopt of aan affiliate marketing doet.

Wil je echter meer weten over hoe je meer lezers naar je site toetrekt, dan is het e-book ‘Winnen in Google’ een sterke aanrader. Deze kan je geheel gratis downloaden! En dan bedoelen we écht gratis, en niet “gratis.”

Vergelijkbare berichten