Video SEO

Video SEO – rank nog hoger op zoekmachines én YouTube!

Blogs, foto’s, advertenties – je kan het zo gek nog niet bedenken of je kan het gebruiken om er beter mee te scoren op zoekmachines. De manier die echter ook zeker niet overschat mag worden, is het posten van video’s. Hoe je met je video SEO-gericht kan werken, gaan wij je eens haarfijn uitleggen.

Zit je veel op YouTube? Of kijk je graag video’s op andere socialmediaplatforms? Dan zal jou ongetwijfeld wel eens opgevallen zijn dat sommige filmpjes vaker aangeraden worden, of hoger ranken op zoekmachines dan andere video’s. Dit kan ook jij klaarspelen met je eigen filmpjes. Hoe? Lees vooral verder om daar achter te komen!

Wat is Video SEO?

Video SEO houdt net als elke vorm van SEO in dat je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je filmpje verbetert in zoekmachines. ‘Waar staat SEO voor?’, hoor ik je vragen. Wel daarover is hier van alles te vinden. Kort gezegd staat het voor ‘Search Engine Optimization’, oftewel: optimalisatie voor zoekmachines.

Is video SEO dan hetzelfde als YouTube SEO? Wel, niet helemaal. YouTube SEO is er, zoals de naam al impliceert, op gefocust om hoger te ranken en beter vindbaar te worden op YouTube, in plaats van zoekmachine zoals Google. Gelukkig kunnen geoptimaliseerde YouTube-video’s ook goed ranken op Google – en andersom.

Waarom Video SEO gebruiken?

Marketing via video’s wordt alsmaar populairder. En dat is ook niet zo gek; waar je ook op internet struint, je stuit altijd wel op een filmpje. Elke vorm van social media en zelfs zoekmachines hebben een sectie waarbij je ongestoord door een talloze hoeveelheid video’s kan scrollen. Genoeg reden om er gebruik van te maken dus!

Wanneer je het voor elkaar krijgt dat joúw video meer gevonden wordt op zoekmachines, kan je van verscheidene voordelen profiteren. Ten eerste kan je met je video extra links geven die naar jouw andere mediaplatformen leiden. Zo kan je indirect meer bezoekers krijgen naar bijvoorbeeld je website of socialemediakanaal.

Een andere reden is dat je je video’s ook goed kan inzetten voor affiliate marketing. Met affiliate marketing kan je geld verdienen door via een bepaalde link bezoekers door te verwijzen naar het product of dienst van je affiliatepartner.

Tot slot is het vergaren van meer kijkers – vooral voor mensen die hun geld verdienen met het maken en delen van video’s – altijd een goed teken om bijvoorbeeld je punt, informatie, product of artistieke creatie aan nóg meer mensen over te brengen. En, door de populariteit van social media, zal je ook sneller opgepikt worden door bijvoorbeeld sponsoren of donateurs.

Hoe gebruik je Video SEO?

Alles wel en duidelijk nu over wat video SEO precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Maar nog belangrijker is misschien nog wel hoe je je video nou precies optimaliseert. Daar gaan we het hier nog even over hebben. Let dus goed op!

Let op je titel en beschrijving

Net zoals wanneer je een blog schrijft, zijn de titel en metabeschrijving essentieel in je zoekmachineranking. Zorg dus dat je hier genoeg tijd en aandacht in steekt. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van zoekwoordenonderzoek leren uit welke termen je titel moet bestaan voor hogere ranking. Meer over hoe je een SEO-gerichte titel schrijft, lees je hier!

Ben je wat technischer ingesteld? Kijk dan ook eens naar wat je kan met je markup, met zogenoemde “added metadata” en je XML sitemap, want ook hiermee kan jij wat twitchen en tweaken om meer gevonden te worden op zoekmachines.

Zorg voor een goede “thumbnail”

Waarschijnlijk heb je de term wel eens eerder gehoord: thumbnail. Dit is de afbeelding die je video toont wanneer internetters door een lijst met video’s scrollen. Oftewel, het is het eerste wat de zoeker ziet.

Je snapt dus dat je een afbeelding moet kiezen die aantrekkelijk genoeg is om op te klikken. Zie het een beetje als de kaft van een boek; hoewel het enkel een afbeelding is, bepalen veel mensen of ze interesse hebben aan de hand van wat ze in het eerst oogopslag zien.

Voeg een transcriptie toe

Een transcriptie is het omzetten van gesproken woorden naar geschreven tekst. Wie veel op YouTube zit, zal ongetwijfeld wel eens automatisch gegenereerde transcriptie lezen als de ondertiteling aanstaat – soms met de meest verbazingwekkende (of zelfs hilarische) interpretaties van wat er daadwerkelijk gezegd wordt.

Maar waarom is het toevoegen van transcriptie dan belangrijk voor SEO? Wel, transcripties functioneren als een soort kopie van wat je in je video vertelt. Oftewel, zoekmachines zullen je video eerder herkennen aan de hand van de woorden die ze lezen.

Leer meer over SEO en hoe je je inhoud hierop kan aanpassen

Natuurlijk is scoren met SEO veel breder dan alleen hier en daar wat aanpassingen verrichten aan je video’s. Wist je bijvoorbeeld dat de pagina waarop jij je video’s plaatst, ook geheel SEO-ingericht moeten zijn voor betere ranking? Maar hoe optimaliseer je dan de rest van de webpagina?

Ook hiervoor zijn ontelbaar veel tips te vinden online. Soms kan de hoeveelheid artikelen die hierover gaan zelfs te overweldigend zijn. Wil je een compacte bundel van informatie en tips over SEO? Dan raden wij aan om ons gratis e-book Maandelijks meer bezoekers naar je website te downloaden. Zo kan je alles leren over SEO om je video’s zelfs nóg hoger in de rankings te laten verschijnen!

Conclusie: meer kijkers met Video SEO

SEO-gericht video’s delen via YouTube of andere kanalen kan jou enorm helpen om meer kijkers en dus ook meer potentiële klanten, donateurs of sponsoren te trekken. Het is alleen wel zaak om te weten wat je doet. Het is per slot van rekening lang niet meer zo dat video’s alleen door zoomers en millenials bekeken worden; iedere internetgebruiker stuit op een grote hoeveelheid video’s bij het scrollen.

Vraag je je toch af ‘hoe werkt SEO?’, dan zijn er vele handige tips om te lezen en toe te passen, zoals die in onze handige gratis SEO-e-book. Wil je graag op andere manieren aan affiliate-marketing of SEO-marketing doen? Dan kan je ook nog altijd de diensten gebruiken van Writgo.

Vergelijkbare berichten