Wat is transcriptie en hoe werkt het?

Wat is transcriptie en hoe werkt het?

Heb jij ooit een opname moeten transcriberen? Misschien had je een sollicitatiegesprek en vroeg de interviewer jou om hem een kopie van jouw transcriptie te sturen. Wat is transcriptie eigenlijk, en hoe werkt het?

In dit artikel bespreken we wat transcriptie is, wat de voordelen ervan zijn, en hoe het schrijvers en copywriters kan helpen betere inhoud te maken. Blijf op de hoogte!

Geen zin om te lezen? Bekijk de video:

Wat is transcriptie?

In zijn eenvoudigste vorm is transcriptie het proces waarbij opgenomen spraak in tekst wordt omgezet. Dit kan worden gedaan door uit te typen wat er wordt gezegd, of door software te gebruiken die de audio-opname omzet in tekst.

In deze tijd van digitalisatie en innovatie, wordt vooral het laatste hulpmiddel gebruikt. Puur omdat dit veel tijd en energie bespaart.

Hoe werkt transcriptie?

Er zijn twee soorten transcriptie: handmatig en automatisch. Hieronder gaan we je jou een uitgebreide uitleg geven. Lees hieronder verder:

Handmatig

Bij de handmatige vorm luistert een menselijke robot als het ware naar een audio-opname en typt automatisch uit wat er wordt gezegd.

Dit wordt vaak gebruikt voor opnamen van hoge kwaliteit waarbij nauwkeurigheid van het grootste belang is, zoals interviews bijvoorbeeld.

Automatisch

Bij de automatische vorm wordt spraakherkenningssoftware gebruikt om de audio-opname om te zetten in tekst. Dit type transcriptie wordt vaak gebruikt voor goedkope opnamen of wanneer tijd van het grootste belang is.

Het voordeel van de automatische variant is dat het veel sneller is dan handmatige transcriptie, en door iedereen met een computer kan worden gedaan. Het nadeel is dat het niet zo nauwkeurig is, en vaak moet worden bewerkt

Waarom transcriptie gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom jij een audio-opname zou willen vertalen naar waardevolle content. Misschien moet je een belangrijke vergadering schriftelijk vastleggen, of wil je ondertitels maken voor een video.

Het kan ook worden gebruikt om inhoud voor jouw website of blog te maken. Als jij bijvoorbeeld een audiopodcast hebt, kun je deze transcriberen en het transcript op jouw site plaatsen. Dit is een geweldige manier om waardevolle inhoud aan jouw lezers te bieden, en het kan jouw SEO helpen verbeteren. Wil jij meer weten over SEO? Download dit gratis E-book van IMU voor meer waardevolle informatie!

Daarnaast kan het worden gebruikt om transcripties te maken van lezingen of toespraken. Dit kan nuttig zijn voor studenten die de stof later nog eens willen doornemen, of voor slechthorenden die de audio schriftelijk moeten kunnen beluisteren.

Conclusie – Ga jij transcriptie gebruiken?

Hoewel transcriptie zijn nadelen heeft, heeft het ook een aantal voordelen die bedrijven niet over het hoofd mogen zien. Zo kan het bijvoorbeeld helpen de communicatie binnen een bedrijf te verbeteren, vergaderingen productiever te maken, en een nauwkeurig verslag te maken van belangrijke gesprekken.

Bovendien kan het worden gebruikt om doorzoekbare en gemakkelijk toegankelijke archieven van vergaderopnamen te maken, wat uiterst waardevol kan zijn voor bedrijven. Gezien al deze voordelen is het duidelijk dat transcriptie moet worden beschouwd als een essentieel onderdeel van de communicatiestrategie van elk bedrijf.

Hebt jij al geprobeerd om transcriptie in jouw bedrijf te gebruiken? Zo niet, dan is dit misschien het moment om het eens te proberen!

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.