SEO teksten schrijven; alle info & tips op een rijtje

SEO teksten schrijven; alle info & tips op een rijtje

Succesvol op het internet zijn; daarvoor moet je met SEO aan de slag. De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization, met andere woorden zoekmachineoptimalisatie. Door gericht met SEO aan de slag te gaan, optimaliseer je je website. Om zowel het algoritme van de zoekmachines als op je bezoekers.

Om met SEO serieus aan de slag te gaan, zou je je pijlen op drie aspecten moeten richten:

 • Techniek: de techniek van je website moet voor de volle 100% in orde zijn. De website moet snel zijn, de website moet altijd volgens de laatste updates online staan en de website moet achter de schermen simpelweg ‘kloppen’.
 • Linkbuilding: het is ook wenselijk dat jouw website op andere relevante websites genoemd wordt. Door serieus met linkbuilding aan de slag te gaan, laat je aan bijvoorbeeld Google zien dat jouw website er echt toe doet.
 • Content: tot slot moet de content van jouw website perfect zijn. Hoe je de perfecte content kunt creëren? Dat doe je door je pijlen op zogeheten SEO-teksten te richten. Wat SEO-teksten zijn, lees je in dit artikel. In dit artikel geven wij je ook tal van handige tips met betrekking tot zelf schrijven van SEO-teksten én tot het laten schrijven van SEO-teksten.

Wat zijn SEO teksten precies?

SEO-teksten zijn teksten met een specifiek doel; goed ranken in de zoekmachine van bijvoorbeeld Google. Door veel van dergelijke teksten op je website te plaatsen, gaat je website een hogere ranking in Google krijgen. Dat is althans het belangrijkste doel als je met SEO-teksten aan de slag gaat.

Zijn SEO teksten dan helemaal niet op de bezoeker gericht? Ja, juist wel. Het is van belang dat de teksten bijvoorbeeld lekker weg lezen. Ook is het van belang dat de teksten uniek zijn én dat de teksten een daadwerkelijke meerwaarde hebben. Teksten die een meerwaarde hebben, worden namelijk als dusdanig opgemerkt door Google. Dát komt de ranking van je website alleen maar ten goede.

De focus bij SEO teksten

Ben je plan van om zelf teksten te schrijven voor de SEO? Dan is het zaak om de focus op onderstaande facetten te richten:

 • De bezoeker. Het succes van een website valt of staat met de hoeveelheid bezoekers. En met de relevantie van de bezoekers die op je website komen. Bij alle SEO-teksten die je gaat schrijven, moet de focus daarom op de bezoekers liggen. De teksten moeten voor de lezer een meerwaarde hebben, de leesbaarheid moet in orde zijn en de teksten moeten op je bezoekers afgestemd zijn. Schrijf je bijvoorbeeld teksten over make-up? Zorg er dan voor dat deze teksten een ‘vrouwelijke’ kant hebben.
 • De zoekmachines. Om succesvol met je website te zijn, ben je afhankelijk van zoekmachines. Je bent hierbij met name afhankelijk van Google; zo’n 97% van alle internetgebruikers in ons land maakt namelijk gebruik van Google. Dit betekent dat het potentieel van Google echt ongekend is. Via deze zoekmachine kun je miljoenen mensen bereiken, dus daar moet je je teksten heel goed op af zien te stemmen.

Waar voldoen perfecte SEO-teksten aan?

Ga je met SEO aan de slag? Dan heb je niks aan ‘goed’. Je moet bij zoekmachineoptimalisatie nadat altijd voor ‘perfect’ gaan. Dat is namelijk ook iets wat je concurrentie doet, waardoor je niet achter kunt blijven. Om perfecte SEO-teksten te schrijven, moeten de teksten aan onderstaande eisen voldoen:

 • De SEO tekst moet op je website aansluiten. Heb je een website over make-up? Dan is er geen enkele relevantie om teksten over voetbalschoenen te schrijven. Zorg dat je altijd bij de kern van het onderwerp van je website blijft.
 • De SEO tekst moet op de doelgroep aansluiten. In het verlengde van bovenstaande is het ook belangrijk dat de SEO tekst op je doelgroep aansluit. Zie je in Google Analytics dat het merendeel van je bezoekers een man is? Dan heeft het niet al te veel zin om vrouwelijke SEO teksten te schrijven. Dit heeft niks met rassendiscriminatie te maken, maar heeft simpelweg met de inhoud van de teksten te maken. De inhoud van je SEO teksten moet je afstemmen op je bezoekers.
 • De SEO tekst moet makkelijk leesbaar zijn. Elke SEO tekst die je online zet, moet makkelijk door te nemen zijn. Pas het gebruik van lastige woorden aan op je doelgroep. En probeer te variëren met korte en lange zinnen. Op die manier hou je de swing in de teksten. En leest de tekst makkelijk weg. Niet waar?
 • De SEO tekst moet overzichtelijk zijn. Meer en meer mensen surfen via hun smartphone op het internet. Dat betekent dat ze op een kleiner scherm naar je website kijken. En dit betekent ook dat je je SEO teksten hier op aan moet passen. Deel de tekst daarom in kortere alinea’s op. Werk met opsommingen. En werk met duidelijke koppen. Op die manier is het voor je bezoekers mogelijk om de tekst snel en makkelijk te screenen.
 • De SEO tekst moet de juiste zoekwoorden bevatten. Voordat je een SEO tekst kunt schrijven, moet je goed onderzoek naar de zoekwoorden doen. Op basis van je zoekwoordenonderzoek weet je precies welke zoekwoorden je in de tekst moet gebruiken. Zorg er vervolgens voor dat je deze zoekwoorden in precies de juiste frequentie gaat gebruiken.
 • De SEO tekst moet uniek en waardevol zijn. Tot slot is het een eis dat elke SEO tekst uniek en waardevol moet zijn. Kopieer nooit tekst van andere websites. En schrijf ook nooit tekst om de ‘pagina, maar op te vullen’. Elk woord dat je in de SEO tekst gebruikt, moet een meerwaarde zijn.

Is het zelf schrijven van SEO teksten makkelijk?

Als je zelf de SEO teksten wilt gaan schrijven, moet je over de nodige kennis beschikken. Je moet weten hoe je een tekst aantrekkelijk kunt maken. Je moet weten hoe je een tekst op de doelgroep af kunt stemmen. Ook moet je weten welke zoektermen je moet gebruiken. Je moet weten in welke hoedanigheid je de zoektermen moet gebruiken. En je moet weten hoe je ten opzichte van je concurrentie kunt winnen.

Met andere woorden: je moet bij voorkeur enige ervaring met het schrijven van SEO teksten hebben. Heb je dat op dit moment nog niet? Dan is de kans behoorlijk groot dat je SEO teksten niet helemaal lekker uit de verf komen. Om je SEO teksten zo goed mogelijk te schrijven, raden wij je aan om dit artikel door te nemen. In dit artikel geven wij je namelijk handige tips voor het schrijven van de teksten voor de SEO.

Hoe schrijf je zelf SEO teksten?

Als je zelf SEO teksten gaat schrijven, moet je weten waar je mee bezig bent. Ons advies is daarom om je eerst heel goed in te lezen. Dat je op dit moment dit artikel aan het lezen bent, geeft ons aan dat je op de juiste weg bent. Om de juiste SEO teksten te schrijven, raden wij je aan om onderstaand stappenplan op te volgen:

Stap 1: bepaal het onderwerp

Ten eerste moet je bepalen wat het onderwerp van de tekst gaat zijn. Om dit te bepalen, zou je een volledig contentplan moeten ontwikkelen. Ben je bijvoorbeeld als schilder in Utrecht actief? Dan kun je onder andere over de volgende onderwerpen SEO teksten schrijven:

 • Waarom je een schilder uit Utrecht in moet huren
 • Waar let je op bij het inhuren van een schilder uit Utrecht?
 • Hoe wordt de prijs van een schilder uit Utrecht bepaald?

Stap 2: stel de zoekintentie vast

Waarom denk je dat mensen op zoek gaan naar ‘schilder Utrecht’ op Google? De intentie van deze zoekopdracht moet je bij je SEO tekst als uitgangspunt houden. Bedenk daarom voor jezelf waarom iemand een dergelijke zoektermen zou gebruiken.

Stap 3: analyseer de huidige hits op Google

Wil je een SEO tekst over een schilder in Utrecht schrijven? Type dan eens op Google ‘Schilder Utrecht’ in. Kijk nu eens naar de hits die op de eerste pagina naar voren komen. Van wat voor websites en pagina’s zijn deze hits? Komen er video’s of featured snippets naar voren? Of zie je direct afbeeldingen? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke zaken om voor jezelf te analyseren.

Stap 4: voer een zoekwoordenonderzoek uit

Je weet nu precies waar je over wilt schrijven. Je weet ook wat de zoekintentie van de bezoeker is. En je weet wat voor pagina’s en teksten op dit moment goed ranken. Het is nu de hoogste tijd om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren.

Kijk hierbij goed naar de termen waar veel op gezocht wordt. Let niet alleen op het zoekvolume, maar ook op de concurrentie die je hebt. Over het algemeen geldt dat je op long tail zoekwoorden makkelijk kunt ranken dan op short tail zoekwoorden.

Stap 5: maak een eerste opzet

Het is nu zaak om een eerste opzet van je SEO te maken. Schrijf op wat je denkt dat goed is. Denk hierbij vooral na over de kopjes, over de indeling van de tekst en over tussenkopjes. Aan de hand van deze opzet kun je met stap 6 aan de slag gaan.

Stap 6: schrijf een eerste versie

Je hebt nu alle voorbereidingen getroffen. Het is nu tijd voor het echte werk! Neem plaats achter je laptop/pc, zorg voor een opgeruimd bureau, maak je hoofd even leeg en begin met typen. Focus je hierbij op alle informatie en kennis die je in de eerste vijf stappen van dit stappenplan verkregen hebt.

Stap 7: schaaf de tekst bij

Als je de eerste versie geschreven hebt, sla je deze goed op. Sluit je pc/laptop af en start deze pas de volgende dag weer op. Open nu de eerste geschreven tekst en ga deze bijschaven. Verander zinnen die niet zo goed lopen. Voeg wat extra witregels toe. Voeg nog wat opsommingen toe. En probeer de tekst zo swingend mogelijk te maken.

Stap 8: rond de tekst af

Het is nu de hoogste tijd om de tekst af te gaan ronden. Is de inhoud van de SEO tekst volledig naar je wens? En sluit de tekst op de zoekintentie van je bezoekers aan? Dan kun je de tekst online gaan zetten.

Stap 9: tekst online zetten en optimaliseren

Het online zetten van een tekst kent de nodige aandachtspunten. Wij raden je aan om je pijlen goed op onderstaande facetten te letten:

 • SEO titel: de SEO titel is één van de belangrijkste factoren waar het algoritme van Google naar kijkt. Zorg daarom voor een geoptimaliseerde SEO titel.
 • Meta description: ook de meta description is een belangrijk onderdeel van je SEO tekst. Optimaliseer ook de meta description.
 • Afbeeldingen: in elke tekst doen afbeeldingen het goed. Voeg echter niet zomaar afbeeldingen lukraak toe, maar verklein de afbeeldingen eerst. Geef de afbeeldingen vervolgens een pakkende titel en vul ook de meta titel van de afbeelding in.
 • Permalink: tot slot is het zaak om de permalink aan te schaffen. Je kunt voor bovengenoemd voorbeeld bijvoorbeeld de volgende permalink aanhouden: https://www.jouwdomeinnaam.nl/schilder-utrecht.

SEO teksten laten schrijven

Krijg je het Spaans benauwd van bovenstaand stappenplan? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of krijg je het maar niet voor elkaar om een swingende SEO tekst te schrijven? Dan is het verstandig(er) om je SEO teksten te laten schrijven. Door een specialist.

Website teksten laten schrijven is niet zo eenvoudig als het klinkt. Je moet namelijk een goede specialist zien te vinden. En de tarieven van deze specialist moeten uiteraard binnen je budget passen. Om je met deze zoektocht een handje te helpen, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.

Waarom je SEO teksten laten schrijven?

 • Je doet een beroep op een specialist. Door wie laat jij je badkamer plaatsen? Dit laat je ongetwijfeld niet door een engineer doen, maar laat je door een badkamerspecialist doen. Net zoals bij een badkamer plaatsen, zou je je SEO teksten door een specialist moeten laten schrijven.
 • Je bent van een perfect resultaat verzekerd. Bovengenoemde zorgt ervoor dat je van een perfect resultaat verzekerd bent. Dit ga je op den duur terug zien aan de rankings binnen Google, de omzet van je website, de groei van je website/onderneming en het succes van je onderneming.
 • Je houdt meer tijd voor je core business over. Kies je ervoor om je SEO teksten te laten schrijven? Dan hou je automatisch meer tijd voor je core business over. Dát betekent dat je meer tijd kunt besteden aan de dingen waar jij zo goed in bent.
 • Een SEO schrijver richt de pijlen op de lange termijn. Een goede schrijver weet dat je niet binnen één week resultaten kunt behalen. De focus moet op de langetermijngericht worden en dat weet een specialist maar al te goed. De specialist is hierdoor in staat om ook een perfect contentplan voor je uit te werken. 

Hoe vind je de perfecte schrijver voor je SEO teksten?

Wil je eenmalig een goede SEO tekst laten schrijven? Of wil je mogelijk een langdurige samenwerking met een professional aangaan? In beide gevallen is het aan te raden om onderstaande tips op te volgen:

 • Kijk eens in je netwerk rond. Je kunt bijvoorbeeld een oproep op LinkedIn doen. Grote kans dat mensen SEO schrijvers aandragen, waardoor je direct met potentiële kanshebbers in contact komt.
 • Maak een advertentie op internet aan. Je kunt ook op online-marktplaatsen een advertentie aanmaken. Geef aan dat je op zoek naar een SEO tekstschrijver bent en je krijgt binnen de kortste keren veel reacties.
 • Richt je niet alleen op het woordtarief. Het is voor de hand liggend om je blind te starten op het tarief van de tekstschrijver. Dat is echter iets wat wij afraden. Je doet er verstandiger aan om naar het totaalplaatje te kijken:
  • Portfolio van de schrijver: voor welke bedrijven heeft de schrijver al teksten mogen schrijven? Vraag dit gewoon eens op bij potentiële kanshebbers.
  • Schrijfstijl: elke schrijver heeft zijn eigen schrijfstijl. Ga daarom goed na of je deze schrijfstijl bij jouw onderneming vindt passen.
  • Beschikbaarheid: niet elke SEO schrijver kan vier teksten in de week voor je schrijven. Ga daarom goed na wat de exacte beschikbaarheid van de schrijver is.
  • Tarief: kijk uiteraard ook met een schuin oog naar de tarieven. Op de lange termijn maakt het nogal uit of je een SEO tekstschrijver voor 4 cent per woord of voor 6 cent per woord inhuurt.

Je SEO teksten door een specialist laten schrijven

Grote kans dat dit artikel je nieuwe inzichten heeft gegeven. En grote kans dat je dankzij dit artikel direct een SEO tekstschrijver in wilt huren. Mocht je je SEO teksten door een goede schrijver willen laten schrijven, ben je hiervoor bij Writgo aan het juiste adres.

Wij schrijven voor allerlei bedrijven geoptimaliseerde SEO teksten. Deze teksten voldoen aan alle eisen, zijn fijn om te lezen en sluiten perfect op jouw wensen aan. Bovendien hoef je voor onze diensten niet de hoofdprijs te betalen. Heb je interesse gekregen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.