Passief inkomen; Wat is het en hoe krijg je het?

Passief inkomen; Wat is het en hoe krijg je het?

Een Passief inkomen; wat is dat? Hoe verkrijg jij op dit moment jouw inkomen? Werk jij hier voor in bijvoorbeeld loondienst? Of heb je jouw eigen bedrijf? In beide gevallen moet je arbeid leveren, voordat je daadwerkelijk geld hebt verdiend. Maak je als ondernemer géén uren voor jouw klanten? Dan ontvang je ook geen geld.

Is dit iets wat jou op dit moment tegenstaat? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Als je alleen op deze manier geld kunt verdienen, loop je al snel tegen een bepaalde grens aan. Je kunt namelijk, maar een xx aantal uur per dag, per week en per maand. Met name als je voor een uurtje-factuurtje werkt, is het op deze manier niet mogelijk om jouw inkomsten uit te breiden.

Gelukkig bestaan er wél mogelijkheden waarop je dat kunt doen. Naast jouw ‘normale’ werkzaamheden kun je namelijk ook nog een passief inkomen op gaan bouwen. Dankzij een passief inkomen hoef je geen specifieke arbeid te verrichten, terwijl je wel van een bepaald inkomen geniet.

Hoe hoog dit inkomen is of gaat worden, is volledig aan jezelf. Hoe meer input je weet te leveren, des te groter de output gaat worden. Dat wat je in jouw passieve inkomstenbronnen investeert, verdien je op den duur absoluut weer terug. Als je dit op de juiste manier doet welteverstaan.

Wat is de betekenis van passief inkomen? Als je het woord passief inkomen hoort denk je waarschijnlijk aan een inkomen die automatisch op je bankrekening worden uitbetaald. Toch zit het met passief inkomen net even iets anders. Passief inkomen is namelijk nooit helemaal passief.

In dit blogbericht ga ik je meer vertellen over passief inkomen. Daarnaast vertel ik je meer over hoe je het kan opbouwen en hoe je ervoor zorgt dat je het blijft ontvangen.

Geen zin om te lezen? Bekijk de YouTube video! 

Vond je de video interessant? Like dan de video en abonneer op ons YouTube kanaal.

Wat is de betekenis van passief inkomen?

Passief inkomen betekent dat je blijvend inkomsten ontvangt van werkzaamheden die je in het verleden hebt gedaan. Over het algemeen verdienen de meeste mensen vooral een actief inkomen.

Actief inkomen betekent dat je betaald krijgt voor de tijd dat je aan het werk bent. Je krijgt dit bijvoorbeeld door te werken in loondienst. Hierbij word je per uur betaald. Echter stopt het inkomen wanneer je stopt met werken.

Wanneer je werkt aan het opbouwen van een passief inkomen zorg je ervoor dat je een blijvend inkomen genereert die bovendien doorloopt op momenten dat je niet werkt.

Een aantal goede voorbeelden van passief inkomen zijn:

 • Beleggen
 • Huurinkomsten van een huis dat je verhuurt
 • Websites
 • E-books
 • Een eigen bedrijf
 • YouTube video’s

Het voordeel van passief inkomen is dat je het één keer opzet en dat het vervolgens inkomsten blijft genereren. Het maakt daarbij niet uit of je op dat moment aan het werk bent of niet.

Je moet passieve inkomsten wel blijven onderhouden om ervoor te zorgen dat deze inkomsten blijven bestaan. Bij een website doe je dit bijvoorbeeld door wekelijks een nieuwe tekst te schrijven en te plaatsen op je website. Wil je dit niet zelf doen of heb je hier geen tijd voor, dan kun je er altijd voor kiezen om een tekstschrijver in te huren.

De voordelen van een passief inkomen

 • Je verdient ook geld als je niet aan het werk bent. Vind je het heerlijk om regelmatig op vakantie te gaan? Als je een passieve inkomstenbron hebt, verdien je zelfs tijdens jouw vakantie geld. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld een dagje naar een attractiepark gaat, een avondje naar de bioscoop gaat of gewoon enkele dagen helemaal vrij wilt hebben. Dankzij de passieve inkomstenbronnen lopen jouw inkomsten eigenlijk gewoon door.
 • Je hebt meer dan voldoende keuze. Ook is het prettig dat je uit meer dan voldoende online verdienmodellen kunt kiezen. In onze ogen zijn er wel twee verdienmodellen waar je op dit moment echt het meeste geld mee kunt verdienen. Welke verdienmodellen dát zijn, bespreken wij graag uitgebreid in dit artikel.
 • Je geniet van vrijheid. Heb je een passief inkomen op weten te bouwen? Dan geniet je ook van vrijheid. Je bent immers niet per sé meer ‘verplicht’ om te werken; je verdient je geld toch wel. Dit uit zich sowieso in een gevoel van vrijheid, maar kan ook zorgen voor financiële onafhankelijkheid. Dat is overigens wel een doel voor de komende jaren; deze financiële onafhankelijkheid bereik je echt niet in een paar weekjes.
 • Het is leuk om jezelf uit te dagen. Merk je dat je bij jouw baan een beetje in de sleur bent geraakt? Dan kan een online verdienmodel voor een extra impuls zorgen. Niet alleen op het gebied van financiën, maar ook op het gebied van jouw eigen gevoel. Mogelijk ben je al snel héél blij met jouw keuze om met één van de online verdienmodellen aan de slag te gaan.
 • Perfect te combineren. Tot slot is het ook een groot voordeel dat je een passief inkomen perfect kunt combineren. Je kunt één van de online verdienmodellen bijvoorbeeld combineren met jouw baan, met jouw studie of met jouw eigen bedrijf. Ondertussen zorg je met het passieve inkomen ook nog voor een aanvulling op jouw huidige inkomen. Onder aan de streep geniet je dus eigenlijk alleen maar van voordelen.

Wat zijn de aandachtspunten?

Ben je voornemens om een passief inkomen op te gaan bouwen? Dan is het wel zaak om met enkele aandachtspunten rekening te houden. Zo moet je goed rekening houden met een vrij lange aanloopperiode. Je verdient echt niet binnen één maand al duizenden euro’s; nee, dit duurt pas maanden tot aan jaren.

Tevens moet je rekening houden met de nodige tegenslagen. Het opbouwen van een passief inkomen is namelijk écht niet makkelijk. Spijtig genoeg zien wij dat veel mensen – bijvoorbeeld op social media – doen voorkomen dat dit erg makkelijk is. Wij zijn van mening dat je hier echt hard voor moet werken. Dat je een dosis geluk moet hebben. En dat je vooral over veel doorzettingsvermogen en geduld moet beschikken.

Ook willen wij je op het volgende wijzen: je bent niet de enige die een passief inkomen op wilt bouwen. Als je bijvoorbeeld met affiliate marketing aan de slag wilt gaan, betekent dit dat je de nodige concurrentie moet zien te verslaan. Alleen als je deze concurrentie daadwerkelijk weet te verslaan, kun je veel geld verdienen.

Waarom is een passief inkomen opbouwen verstandig?

Een van de belangrijkste elementen van een passief inkomen is dat het langdurig blijft doorlopen. Ook als je een maand geen werk zou verrichten, genereer je in de meeste gevallen nog steeds inkomsten.

Als je bij een vorm van actief inkomen wordt ontslagen, moet je het doen met het geld dat je gespaard hebt en moet je daardoor vaak zo snel mogelijk weer op zoek naar een baan.

Een ander groot voordeel van passief inkomen genereren is dat het een zelfstandig beroep is. Er is niemand die ervoor kan zorgen dat je ontslagen wordt. Daarnaast kun je dan zelf bepalen wanneer je werkt, waar je werkt en hoe je werkt.

Persoonlijk vind ik het een groot voordeel dat ik zelf kan kiezen wanneer ik op vakantie ga. Hiervoor hoef ik niemand om toestemming te vragen. Daarnaast blijft mijn inkomen gewoon doorlopen terwijl ik op vakantie ben.

Hoe bouw je een passief inkomen op?

Nu je hebt gelezen wat de betekenis van passief inkomen is, kan ik me voorstellen dat je er interesse in hebt gekregen. Een passief inkomen opbouwen is niet moeilijk.

Wel kost het vooral in het begin veel tijd en verdien je er in de meeste gevallen niet direct inkomsten mee.

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende manieren om een passief inkomen te genereren. De methode die ik heb toegepast is een website in combinatie met affiliate marketing.

Tijdens het opbouwen van mijn website verdiende ik geen inkomsten en moest ik er hard voor werken voordat de inkomsten binnen kwamen.

Dit is een concessie die veel mensen niet bereid zijn te maken. Ze willen namelijk direct geld verdienen voor het werk dat ze doen.

Wanneer je gaat voor het opbouwen van een passief inkomen is het belangrijk dat je van die denkwijze afstapt. Natuurlijk is het fijn dat je direct betaald krijgt voor de werkzaamheden die je doet. 

Maar uiteindelijk zal ook het werk dat je gedaan hebt tijdens het opbouwen van je passieve inkomen gaan lonen.

In de meeste gevallen in veel grotere aantallen dan je baan. Daarnaast is er in vergelijking tot een baan geen inkomstengrens bij passief inkomen.

Dat betekent dat zolang je doorgaat met het opbouwen ervan, je inkomsten zullen blijven stijgen.

Uiteindelijk wordt je dus wel betaald voor het opbouwen van je passieve inkomstenbronnen. Het kan alleen een tijd duren voordat dat gebeurd.

In veel gevallen gaat het bij websites om bedragen boven de 10.000 euro per maand. Dat is het wachten zeker waard.

Welke twee mogelijkheden raden wij je aan?

Wil jij graag – op termijn – een passief inkomen op gaan bouwen? Dan is het goed om te weten dat je hier tegenwoordig veel mogelijkheden voor hebt. Niet al deze mogelijkheden zijn allemaal even interessant. Als wij heel kritisch naar deze twee mogelijkheden kijken, vallen twee mogelijkheden ons in positieve zin op. Het gaat hierbij om het investeren in cryptocurrency en affiliate marketing. Over deze twee mogelijkheden vertellen wij je hieronder graag iets meer.

Optie 1: Investeren in cryptocurrency

Heb je een leuk bedrag op jouw spaarrekening staan? En wil je dit geld graag voor jou laten werken? Dan doe je er verstandig aan om in cryptocurrency te investeren. De ervaring leert namelijk dat er in deze markt ongekend veel geld verdiend kan worden.

Maar, houd hierbij ook rekening met het volgende: het is mogelijk om met de cryptocurrencies het nodige geld kwijt te raken. Als je bijvoorbeeld de verkeerde trades plaatst, kun je jouw vermogen zien verdampen. Dat is ook het geval als je in een zogeheten scam trapt. Helaas is niet iedereen in deze markt even betrouwbaar.

Om een passief inkomen met cryptocurrency op te bouwen, heb je twee mogelijkheden:

 • Investeren en naar de lange termijn kijken. Je kunt ervoor kiezen om nú in cryptocurrency te investeren. Als je jouw pijlen daarbij op de lange termijn richt, is het goed mogelijk dat je jouw vermogen flink uit ziet breiden. Door de jaren heen is het goed mogelijk dat de cryptocoins alsmaar meer waard worden. Ondertussen is het mogelijk om bijvoorbeeld maandelijks een klein deel uit te cashen; dat is dan een vorm van passief inkomen.
 • Cryptocurrency staking. Verder is het ook mogelijk om de cryptocurrency te staken. Dit is een vrij technisch verhaal, maar het komt op het volgende neer: als jij bepaalde cryptocoins in jouw wallet laat staan, ontvang je hier rente over. Deze rente ontvang je niet in de vorm van geld, maar in de vorm van extra cryptocoins. Zo krijg je bijvoorbeeld maandelijks een xxx aantal hoeveelheid van de betreffende coins bijgeschreven op jouw wallet. Als deze coin ondertussen ook nog een koersstijging doormaakt, ga je meer en meer geld verdienen. Voor dit staken hoef je bovendien niks te doen, waardoor dit een vorm van passief inkomen is.

Is het investeren in cryptocurrency aan te raden?

Ja, het investeren in cryptocurrency kunnen wij absoluut aanraden. Tegelijkertijd willen wij je ook wijzen op de mogelijke gevaren. De markt van cryptocurrencies is volatiel gebleken, waardoor je ook met een flink verlies rekening moet houden.

Tevens is het van belang dat je veel kennis op gaat doen. Dit doe je bijvoorbeeld door de Gratis Crypto Masterclasscursus te volgen

. Deze cursus laat je op een leuke manier kennis maken met de wereld van crypto; je betaalt hier bovendien helemaal niks voor.

Tot slot willen wij je adviseren om voor een goede exchange te kijken. In onze ogen is Bitvavo de beste optie. Bij deze exchange kun je gemakkelijk geld overmaken (door iDEAL), terwijl het aanbod van de crypto coins ook interessant is. Voldoende reden dus om direct een account bij Bitvavo aan te maken!

Optie 2: affiliate marketing

Vind jij het investeren in cryptocurrency toch iets te riskant? Geef je daarom de voorkeur liever aan een verdienmodel waar je een stuk minder risico bij loopt? Dan is het verstandig om je met affiliate marketing bezig te houden. Met dit online verdienmodel kun je ongekend veel geld verdienen, terwijl je hier bijna geen risico bij loopt.

Wat affiliate marketing precies is? Nou, bij dit online verdienmodel ga jij je bezig houden met het promoten van producten.

Dit zijn producten van partijen waar je mee samenwerkt; je kunt bijvoorbeeld met Bol.com en Coolblue samenwerken.

Van die partijen kun je de producten op jouw eigen website gaan promoten. Je kunt dit in de vorm van jouw eigen webshop doen, maar je kunt ook allerlei blogartikelen op jouw website plaatsen.

Ongeacht hoe je dit doet, is het heel interessant om deze producten te promoten. Klikt één van jouw bezoekers vervolgens op de bijbehorende affiliate link? Dan wordt de bezoeker direct doorverwezen naar de webshop van de verkopende partij, dus bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue.

Kiest de bezoeker ervoor om in die webshop direct een bestelling te plaatsen? Dan ontvang jij daar een commissie over. Jij hebt er namelijk voor gezorgd dat de bezoeker bij de betreffende webshop uitgekomen is. Hoe hoog deze commissie is? Dit is vaak een percentage van de verkoopwaarde. Als je een dure televisie hebt weten te promoten, loopt de commissie dus behoorlijk hoog op!

Is affiliate marketing aan te raden?

Ja, volgens ons is affiliate marketing het meest interessant online verdienmodel. Dit is onder meer aan de volgende voordelen te danken:

 • Je loopt geen enkel risico. Bij dit online verdienmodel ga je bijvoorbeeld géén overeenkomst met een consument aan. Nee, je hoeft alleen maar de consument door te verwijzen naar de webshop van de verkopende partij. Doordat je geen risico loopt, hoef je je ook nergens tegen in te dekken.
 • Je kunt echt veel geld verdienen. De ervaring leert ook dat het mogelijk is om (heel) veel geld te verdienen met affiliate marketing. Dit komt onder meer doordat meer en meer mensen online gaan shoppen. En dus op zoek gaan naar de beste producten binnen een bepaalde markt.
 • Je kunt makkelijk opschalen. Heb je eenmaal een goedlopende affiliate website? Dan weet je zelf wel hoe je dit hebt weten te behalen. Het is nu mogelijk om dat kunstje keer op keer te gaan herhalen. Door meer en meer affiliate websites te starten, kun je dus meer en meer geld gaan verdienen.
 • Je geniet van veel vrijheid. Bij affiliate marketing geniet je ook van ongekende vrijheid. Voor dit online verdienmodel heb je in principe maar twee dingen nodig: een laptop en een goede internetverbinding. Als je over die twee benodigdheden beschikt, kun je aan jouw affiliate websites werken. Het maakt hierbij niet uit of je dit vanaf jouw zolderkamer doet of vanaf een strand in Frankrijk.
 • Je kunt onwijs veel producten promoten. Ook is het ideaal dat je uit ongekend veel producten kunt kiezen. Welke producten je precies gaat promoten, is volledig aan jou om te bepalen.

Wil je met affiliate marketing aan de slag gaan? En wil je direct van alle hierboven genoemde voordelen genieten? Dan willen wij je wel waarschuwen; je moet echt over veel kennis beschikken. Alleen als je over deze kennis beschikt, ben je in staat om succesvol met dit online verdienmodel aan de slag te gaan.

Hoe je aan deze kennis kunt komen? Dat doe je door Het voor altijd vrij boek van Robert Jansen aan te schaffen. Dat is simpelweg de beste methode om te bouwen aan Passief inkomen!

Over dit boek en de methode heb ik een uitgebreide review geschreven. Die review lees je hier.

Een goed alternatief om met affiliate marketing aan de slag te gaan is de affiliate marketing revolutie. Ook daar heb ik een review over geschreven. Die review lees je hier.

Veel succes!

Zo, welke van deze twee mogelijkheden spreekt jou het meeste aan? Kies je voor het risico van de cryptocurrencies?

Of ga je voor de uitdaging van affiliate marketing? Aan jou de keus. Wij wensen je graag veel succes, maar willen je ook tegelijkertijd nogmaals waarschuwen. Een garantie op succes heb je nooit in het leven. Ook als je met deze mogelijkheden aan de slag gaat, moet je met een bepaald risico rekening houden.

Daarnaast is het een kwestie van hard werken, geduld bewaren en doorzettingsvermogen tonen. Met name als je met affiliate marketing aan de slag gaat, is het aan te raden om echt elke dag (heel) hard te werken. Daarmee vergroot je de kans op mogelijk succes in ieder geval flink. Veel plezier en succes met het opbouwen van een passief inkomen!

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]