luie woorden schrijven

Luie woorden voorkomen – verbeter je webteksten!

Als echte schrijver luister je naar je pen, maar wat als deze je niet de juiste woorden geeft? Woordkeuze is essentieel bij het schrijven van webteksten. Zonder een woordkeuze die past bij je onderwerp of gerichte doelgroep, raak je je lezer kwijt. Luie woorden zijn een voorbeeld van woorden die een tekst kunnen breken. Daar gaan we in deze webtekst wat licht op werpen. Dus zonder verder een (lui) woord vuil te maken, laten we beginnen!

Wat zijn luie woorden?

Oké, geen enkel woord is natuurlijk echt “lui”, maar er zijn enkele woorden die als lui geschreven over kunnen komen. Denk hierbij aan woorden die nietszeggend zijn, inhoudelijk vaag zijn, of eigenlijk herhaling zijn van wat je eerder al gezegd zijn.

Een voorbeeld van zo’n woord is ‘heel’. Als iets ‘heel’ vervelend is, of ‘heel’ handig, dan geeft dat ‘heel’ niet veel toegevoegde waarde aan je tekst. Soms kan het, maar gebruik je dit woord te vaak, dan lijkt het een leeg woord te worden.

Leuk, goed of fijn

Net als ‘heel’, zijn woorden als ‘leuk’, ‘goed’ en ‘fijn’ ook zwak in betekenis. Als iets ‘leuk’ is, wordt de lezer niet echt geprikkeld om meer te leren over het onderwerp. Een ‘goede’ kwaliteit zegt ook al vrij weinig over het product. Je kan ook schrijven wát je precies bevalt zonder een woord te gebruiken dat dit op de makkelijkste manier probeert duidelijk te maken.

Dingen, zaken en aspecten

Woorden die vaak gebruikt worden, zijn ‘dingen’, ‘zaken’ en ‘aspecten’. Dat is niet zo vreemd, want vaak wil je ook meerdere aspecten van een product, dienst of onderwerp belichten. Valkuil hieraan is echter dat dit op een gegeven moment inhoudsloos wordt voor de lezer; alsof je woorden schrijft om op een bepaald aantal te komen.

Belangrijk, indrukwekkend, of bijzonder

Als je deze woorden gebruikt, moet je ook gewoon zeggen wát er precies zo belangrijk, indrukwekkend of bijzonder is. Schrijf dus niet alleen ‘het is belangrijk om geen luie woorden te schrijven’, maar schrijf waaróm dit belangrijk is.

Verschrikkelijk en fantastisch

Woorden die té positief of negatief zijn, worden te vaak gebruikt als uitdrukking om het punt van de schrijver duidelijk te maken. Alleen wordt de lezer niet echt wijzer van waaróm je zo positief bent over iets, als je enkel zegt dat het ‘fantastisch’ of ‘geweldig’ is. En dit geldt ook voor negatieve kanten; dat iets ‘verschrikkelijk’ of ‘afschuwelijk’ is, wil een lezer pas geloven als hij of zij de hele tekst gelezen heeft – niet enkel door deze woorden.

Waarom luie woorden voorkomen?

Je kunt zéggen dat iets goed, leuk, stom, vervelend, mooi, lekker, lelijk of vies is, maar een goede schrijver laat dit zien. Dit doe je door aan de hand van je tekst te laten zien wat de boodschap is die je mee wil geven. Vind je het product waarover je schrijft slecht? Prima, laat dan met jouw tekst zien waaróm dit product slecht is. Door alleen te schrijven ‘dit is slecht, dat is ook slecht, de kwaliteit is slecht’ enzovoort, dan zal je geen lezer overtuigen.

Nooit luie woorden gebruiken?

We zullen nooit beweren dat je nooit luie woorden gebruiken kunt. Sterker nog, we gebruiken zelf ook luie woorden; zelfs in deze tekst zal je er misschien wel één of twee tegen kunnen komen. Maar het probleem is dat hoe meer luie woorden je gebruikt, hoe niets-zeggender je tekst wordt, en hoe niets-zeggender je tekst wordt, hoe meer lezers je kwijtraakt. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Onze tip is om goed te luisteren naar je pen. Je bent een schrijver; jij weet wat je op papier moet zetten om je boodschap over te brengen. Doe dit dus ook. Dat is dan ook wat we met ‘luisteren naar je pen’ bedoelen. Vertrouw op je woordkeuze en boodschap, en laat je niet verleiden tot makkelijke woorden. Dus zonder een woord te verspillen, geven we je graag deze simpele woorden mee: wees niet lui; wees een schrijver.

Liever leren hoe je actief schrijft? Lees dan snel onze blog hierover!

Vergelijkbare berichten