Hoe schrijf je leuke teksten voor je website? – Prakische tips!


Ben je van plan om zelf je teksten te gaan schrijven? Heb je nog niet echt een idee hoe je dat het beste kunt doen?

Een van de belangrijkste dingen bij het schrijven van een tekst is dat ze leuk zijn om te lezen voor je bezoekers. Als je namelijk niet weet hoe je leuke teksten schrijft voor je website, is de kans groot dat de bezoekers die naar je website komen, ook direct weer zullen vertrekken.

Daarom moet jij het aantrekkelijk voor ze maken om de teksten te lezen.

Maar hoe schrijf je nou een goede tekst voor je website en hoe maak je dat aantrekkelijk? Dat ga ik je vertellen in dit blogbericht. Lees daarom zeker verder en tot het eind!

Krijg Meer Bezoekers, Kliks & Commissies

Kan jouw website wel wat meer bezoekers, Kliks en commissies gebruiken? Laat ons helpen, door teksten te schrijven voor jouw website

Meer informatie

Hoe schrijf je leuke teksten voor je website?

Leuke en vooral goede teksten schrijven leer je niet in een dag. Dat heeft tijd nodig om te groeien en het kan even duren voordat jij je schrijfvaardigheid verder ontwikkelt.

Hoe meer je schrijft voor je website hoe beter je erin zal worden.

Toch is schrijven niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen blijven altijd moeite houden met het schrijven van teksten, of hebben er totaal geen zin in. In dat geval kun je beter je teksten laten schrijven door een tekstschrijver.

Om zo snel mogelijk leuke teksten te leren schrijven is het belangrijk dat je veel blijft oefenen. Ook is het een goed idee om de onderstaande tips mee te nemen bij het schrijven van je tekst.

Het onderwerp van je tekst bepalen

Voordat je een tekst kun schrijven is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt over welk onderwerp je wilt gaan schrijven.

Hoe beter jij weet waarover je het in de tekst wilt gaan hebben, hoe beter de tekst uiteindelijk zal worden.

Bij het schrijven van een goede tekst is het daarom belangrijk dat je tijdens het schrijven zo dicht mogelijk bij het onderwerp blijft. Dat zorgt ervoor dat je website bezoekers geïnteresseerd blijven in het onderwerp dat je wilt bespreken. Zo vinden je bezoekers het leuk om je teksten te lezen.

Maak je tekst aantrekkelijk om te lezen

Naast dat je goed moet nadenken over het onderwerp dat je wilt gaan beschrijven, is het ook belangrijk om tijdens het schrijven goed na te denken over de opmaak van je teksten.

Als je namelijk alleen maar platte tekst gebruikt, schrijf je direct al geen leuke teksten. Je bezoekers zullen dan snel moe worden van het lezen en doorgaan naar een andere website.

Om je teksten aantrekkelijk te maken voor je bezoekers om te lezen, is het belangrijk dat jij je teksten scanbaar maakt. Dit doe je door het gebruik van tussenkoppen, afbeeldingen, quotes, video’s tabellen etc.

Door je teksten op te maken met verschillende vormen van content, is de kans ook direct groter dat je bezoekers langer blijven op je website.

Maak het persoonlijk

Tijdens het schrijven van je teksten is het belangrijk om er een persoonlijke draai aan te geven. Dit kun je doen door iets over jezelf te vertellen in dezelfde situatie als jij wilt beschrijven.

Zo heb ik toen ik net begon met schrijven heel veel moeite gehad om het te leren. Ik had geen idee hoe ik mijn teksten leuk en interessant moest schrijven.

Na vele cursussen te hebben gevolgd en veel te hebben geoefend, gaat het me nu een stuk beter af.

Niets gaat vanzelf, maar als je ergens 100% voor gaat kun je er wel echt beter in worden. Dat is gebleken, want inmiddels run ik een content marketing bureau.

Aan de andere kant kun je het ook persoonlijk maken door de lezer van je bericht persoonlijk aan te spreken. Dit doe je door te schrijven alsof je met je buurman of vriend(in) zou praten.

Op deze manier blijven je teksten luchtig en is dat automatisch al veel leuker om te lezen.

Schrijf Actief

Vaak als ik kijk naar andere websites, zie ik teksten die vooral bestaan uit passieve taal. Als je wilt dat de teksten die je schrijft aantrekkelijk zijn om te lezen, is het belangrijk om actief te schrijven. Dit doe je door alle teksten die je wilt schrijven in de tegenwoordige tijd te schrijven.

Als voorbeeld:

Ik vertel je nu wat je precies allemaal moet doen om een leuke tekst te schrijven.

Slecht voorbeeld:

Ik vertelde je net nog wat je allemaal zou moeten doen om teksten te schrijven.

Hoewel deze slechte zin helemaal niet goed klinkt, zie ik dit supervaak voorbij komen.

Zorg dat elke tekst een doel heeft

Als je van tevoren al weet wat je wilt bereiken met je teksten, kun je tijdens het schrijven al rekening houden met het doel van de tekst. Deze tekst heeft het doel om van jou een betere tekstschrijver te maken, maar ook om jou kennis te laten maken met onze content diensten als je zelf echt niet kunt of wilt schrijven.

We kunnen jouw schrijfprobleem in het geval van deze tekst op 2 manieren oplossen.

  • Jouw teksten door ons te laten schrijven
  • Een content marketingcursus volgen

Beide manieren zullen ervoor zorgen dat jij betere teksten op je website krijgt. Doordat ik al precies weet dat dit het doel is van de tekst, kan ik hier de tekst op aanpassen, zodat ik je kan laten weten welke oplossingen ik allemaal te bieden heb.

Als je weet wat je wilt bereiken met de tekst, is het belangrijk om aan het einde van je tekst gebruik te maken van een Call-to-action. Dit is een knop dat ervoor zorgt dat je bezoekers makkelijker je gewenste opdracht uitvoeren op je website.

Soms is een call-to-action ervoor om een product aan te schaffen, andere keren is een call to action ervoor om je in te schrijven op een e-mail lijst en soms zelf om een ander artikel of website te lezen.

Wat het doel ook is van jouw call-to-action, in verband met het schrijven van je teksten is het altijd goed om vooraf al te weten wat je graag wilt dat je bezoekers doen als ze eenmaal op je pagina beland zijn.

Heel veel oefenen

Ik heb het er aan het begin van het artikel al kort over gehad, maar als je betere en vooral leukere teksten wilt leren schrijven is het vooral een kwestie van oefenen.

In het begin zal het behoorlijk lastig zijn om tot een goede tekst te komen, maar als je het vaker doet, wordt het steeds makkelijker.

Probeer na het schrijven van elke tekst de tekst nog een keer goed na te lezen of je alles wel hebt gezegd, of dat je niet te veel hebt gezegd.

Hoe schrijf je leuke teksten

Tijdens het schrijven van een tekst is het heel gemakkelijk om af te wijken van waar je de tekst nou eigenlijk over wil schrijven.

Dat maakt het voor een lezer natuurlijk direct minder leuk om te lezen. Je bezoeker krijgt dan informatie waar je bezoeker helemaal niet naar op zoek is.

Daarom is het belangrijk om na het schrijven van je tekst je tekst nog een keer goed na te kijken en zo nodig bij te sturen naar het oorspronkelijke onderwerp.

Humor in je teksten

Zelf heb ik hier ook nog wel eens moeite mee. Humor gebruiken in de teksten. Bij mij is er vaak geen ruimte voor een grap of leuke zin in de tekst en dat vind ik best jammer.

Ik weet van mezelf dat ik hier nog aan moet werken en dat het gebruiken van humor in de tekst, ook mijn teksten flink zal verbeteren.

Tot nu toe klinken mijn teksten vooral zakelijk en dat maakt het soms ook iets minder leuk om te lezen.

Wel doe ik altijd mijn best om de teksten luchtig te houden en geen vakjargon te gebruiken. Hierdoor is het in ieder geval makkelijk om de teksten te begrijpen.

Maar als je er humor aan toe kunt voegen, dan ben je pas echt goed op weg om leuke teksten te schrijven.

 

Betere teksten op je website publiceren

Je weet nu wat je ongeveer moet doen om leuke en goede teksten op je website te publiceren. Je hebt dan ook twee keuzes. Je kunt ervoor kiezen om zelf te gaan oefenen om teksten te schrijven.

Dit kun je helemaal zelfstandig doen, maar er is ook een hele goede cursus die je leert werken aan je content strategie.

Dit is de Content marketing cursus van de IMU.

Als je juist meer wilt verkopen met je websiteteksten raad ik je aan om niet naar de content marketingcursus te kijken, maar vooral naar de Copywriting training in 30 dagen van DoYouCopy.

Beide cursussen heb ik gevolgd en over beide cursussen ben ik zeer enthousiast.

Wil je liever helemaal geen teksten schrijven? Dan heb je ook nog de mogelijkheid om het schrijven van teksten uit te besteden.

Wij helpen je graag met het schrijven van teksten. We bieden zowel abonnementen aan als losse teksten. Heb je meer vragen over onze diensten? Dan kun je ook contact met ons opnemen.

De beste content voor je website?

Met de Content Marketing Training van de IMU leer je Stap voor stap hoe jij de beste content schrijft voor je website.

Naar de Cursus Pagina

Recent Content