is een kvk nummer verplicht op een website

Is een KVK nummer verplicht op een website? 

Veel mensen gebruiken een website om hun bedrijf mee te promoten. Het internet is onmisbaar geworden voor veel bedrijven, die klanten trekken door hun online-aanwezigheid. Maar betekent dit ook dat je je KvK-nummer moet laten zien op de website?

Ja, als je diensten of producten verkoopt op een website moet je wettelijk het KvK-nummer vermeld staan op een website. De klant weet zo dat het zaken doet met een wettelijk bedrijf. 

Bij een website waar je geen geld aan verdient, zoals een blog, heb je geen KvK-nummer nodig.

Hier leggen we je in het kort uit waarom bedrijven hun KvK-nummer moet vermelden op een website.

Wat is een KvK-nummer?

Alle ondernemingen moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hiermee wordt je bedrijf erkend als officieel, waardoor je zaken kunt beginnen te doen. Een inschrijving bij de KvK leidt tot rechtszekerheid, waardoor je bepaalde rechten hebt als ondernemer. 

Bij een bedrijf denk je misschien snel aan een organisatie met meerdere werknemers, maar het gaat hier ook om eenmansbedrijven. Zzp’ers en freelancers staan bijvoorbeeld ook ingeschreven bij de KvK. Elke dienst of elk product dat wordt ingeruild voor geld, moet via een bepaald soort bedrijf gaan.

Na de inschrijving van je bedrijf ontvang je een KvK-nummer. Dit is in principe het identiteitsnummer van je onderneming. Deze kan dus ook gebruikt worden door anderen om jouw bedrijf te controleren in het Handelsregister. De informatie die hierbij vrijgegeven wordt is de naam van de eigenaar van het bedrijf, het zakelijke adres en de vestigingsplaats.

De KvK zal vervolgens ook je gegevens doorgeven aan de Belastingdienst, die zal je voorzien van een btw-nummer. Deze nummers zijn dus niet hetzelfde. Met het btw-nummer regel je namelijk je belasting. 

Waar moet het KvK-nummer staan?

Het KvK-nummer kun je meestal onderaan een website vinden, waar meestal ook de contactgegevens en het adres staan. 

Een KvK-nummer moet niet alleen op een website vernoemd worden. Je moet namelijk ook het nummer vermelden in alle zakelijke communicatie, zoals in brieven en facturen. Ook je e-mail valt hieronder. 

Naast het KvK-nummer moet ook de handelsnaam, de vestigingsplaats en het Btw-nummer genoemd worden op de website en de andere vormen van communicatie. 

Je klanten moeten volgens de wet namelijk altijd weten dat ze met een bedrijf in gesprek zijn. Dit heeft ook zijn voordelen: het aantonen van je KvK-nummer geeft een (potentiële) klant het gevoel dat je een professioneel en betrouwbaar bedrijf runt. Het geeft ze bovendien de mogelijkheid je bedrijf op te zoeken in het handelsregister.

Hoe zit dat dan met berichten op social media zoals Twitter en Facebook? Daar zijn namelijk ook veel bedrijven actief. Omdat online contentmarketing niet specifiek wordt genoemd in de wet, worden deze communicatiemiddelen als advertenties gezien. Bij reclames en advertenties eist de wet namelijk niet dat je je KvK-nummer vernoemt. 

Is een KvK-nummer verplicht bij affiliate marketing?

In eerste instantie is het niet nodig om een KvK-nummer te hebben als je de affiliate van een bedrijf bent. In Nederland mag je tot 150 euro per maand bijverdienen zonder deze aan te hoeven geven bij de Belastingdienst. Als je dus minder verdient aan affiliate marketing dan dit bedrag, hoef je niets te vermelden op je website.

Als je meer verdient, zul je je moeten aanmelden bij de KvK. Je inkomsten zijn dan namelijk hoog genoeg om belasting op te vragen door de Belastingdienst. 

Beginners bij affiliate marketing zullen echter niet meteen meer dan 150 euro per dag verdienen. 

Conclusie

Als een website wordt gebruikt om diensten of producten te promoten of verkopen, is het verplicht om het KvK-nummer op de website te vermelden. Het KvK-nummer toont namelijk voor klanten aan dat ze te maken hebben met een bedrijf. 

Bij affiliate marketing is de vermelding van een KvK-nummer op een website alleen nodig als de affiliate meer dan 150 euro per maand verdient.

Vergelijkbare berichten