is het jou of jouw

Is het jou of jouw – een ezelsbruggetje voor jou(w?)

Is het jou of jouw verjaardag? Vraag je: hoe gaat het met jou of jouw? Een nadeel aan de Nederlandse taal is dat sommige woorden erg op elkaar lijken qua spelling, klank én gebruik, maar toch allemaal nét iets anders beteken. Een perfect voorbeeld hiervan is het verschil tussen jou en jouw. Niet iedereen weet zeker wanneer je welke gebruikt en in de uitspraak kan je het ook zeker niet altijd horen. Gelukkig kunnen wij je helpen met een handig ezelsbruggetje!

Wanneer jou of jouw gebruiken?

Voor we met het ezelsbruggetje aan komen zetten, is het handig om eerst duidelijk te maken wat nou precies het verschil is tussen jou en jouw. Als we in grammaticale termen moeten spreken, is ‘jou’ een persoonlijk voornaamwoord en ‘jouw’ een bezittelijk voornaamwoord. Deze termen zeggen echter niet veel voor iedereen, dus we gaan het proberen in eenvoudige termen uit te leggen.

‘Jouw’ gebruik je alleen als daar achter iets wordt genoemd dat ‘jij’ bezit (bijvoorbeeld ‘jouw hond’ of ‘jouw auto)

‘Jou’ gebruik je als je het hebt over ‘jou’ als persoon (bijvoorbeeld ‘ik houd van jou’ of ‘hoe gaat het met jou?’)

Klinkt het nog wat verwarrend? Geen zorgen! Aan het eind van dit artikel weet je precies wanneer ‘jouw’ of ‘jou’ te gebruiken!

Is het jou of jouw ezelsbruggetje?

Er zijn twee trucjes die je toe kan passen om erachter te komen wanneer je jou of jouw schrijft. Het eerste ezelsbruggetje is iets lastiger, maar helpt je wel beter de grammaticaregels te begrijpen. Deze luidt als volgt:

‘Jouw’ kan je vervangen door ‘de/het … die/dat jij hebt’, zonder dat de inhoud van de zin anders wordt.

Dus:

Dit is jou/jouw hond.
Je kunt ook schrijven:
Dit is de hond je je hebt.

Ik vind jou/jouw idee maar raar.
Je kunt ook schrijven:
Ik vind het idee dat je hebt maar raar.

Ik houd van jou.
Je kunt niet schrijven:
Ik houd van de … die je hebt.      De zin wordt nu incompleet.

Deze hond is van jou.
Je kunt niet schrijven:
Deze hond is van de hond die je hebt.     De betekenis van de zin klopt nu niet.

Dit komt doordat bezittelijke voornaamwoorden feitelijk de functie hebben van het geven van een indicatie dat iets of iemand iets in bezit heeft. Andere bezittelijke voornaamwoorden zijn bijvoorbeeld ‘mijn’ (mijn fiets), ‘zijn’ (zijn kat), ‘haar’ (haar schoen), ‘uw’ (uw huis), ‘onze’ (onze ouders) of ‘hun’ (hun tafel).

Is het mij of mijn ezelsbruggetje?

Natuurlijk kan jij tijdens het schrijven van je tekst niet bij elke keer dat je jou of jouw moet schrijven, de complete zin gaan zitten uitpluizen. Daarom hebben we een ander ezelsbruggetje dat je veel sneller helpt om het juiste woord te gebruiken. Wat deze is? Vervang het woord met ‘mij’ of ‘mijn’!

Kan je het woord vervangen met ‘mij’? Dan wordt het ‘jou’

Kan je het woord vervangen met ‘mijn’? Dan wordt het ‘jouw’

Deze truc werkt echt altijd! Dat komt doordat ‘mij’ grammaticaal dezelfde functie heeft al ‘jou’, en ‘mijn’ dezelfde functie heeft als ‘jouw’. Het voordeel aan ‘mij’ en ‘mijn’ is echter dat je het verschil heel goed hoort. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

Wanneer is jou/jouw verjaardag?

‘Wanneer is mij verjaardag?’ klopt niet
‘Wanneer is mijn verjaardag?’ klopt wel

mijn wordt jouw, dus: ‘Wanneer is jouw verjaardag?’ is goed

Het gaat het met jou/jouw?

‘Hoe gaat het met mijn?’ klopt niet
‘Hoe gaat het met mij?’ klopt wel

mij wordt jou, dus: ‘Hoe gaat het met jou?’ is goed

Dit huis is van jou/jouw.

‘Dit huis is van mijn.’ klopt niet
‘Dit huis is van mij.’ klopt wel

mij wordt jou, dus: ‘Dit huis is van jou.’ is goed

Dat is toch zeker jou/jouw mening!

‘Dat is toch zeker mij mening!’ klopt niet
‘Dat is toch zeker mijn mening!’ klopt wel

mijn wordt jouw, dus: ‘Dat is toch zeker jouw mening!’ is goed

Een paar kleine tips voor jou(w gemak)

Hoewel het bovenstaande ezelsbruggetje je altijd uit de brand zal helpen, zijn er nog een paar dingen die handig zijn om in je hoofd te stampen om fouten te voorkomen. Let wel, dit zijn geen taalregels, of harde feiten waar je je aan vast moet houden, maar enkel handvatten die het eenvoudiger zouden moeten maken een tekst te schrijven met het gebruik van jou of jouw.

– Een zin kan niet eindigen met ‘jouw’.

– Bij twijfel kan je zowel ‘jou’ als ‘jouw’ vervangen met ‘je’ (Bijvoorbeeld ‘Hoe gaat het met jou?’/’Hoe gaat het met je?’ of ‘Dat is jouw vriend’/’Dat is je vriend’)

– Joun bestaat niet. Hoewel het woord vaak wordt gebruikt, is ‘joun’ altijd fout

– Kan je het woord vervangen met ‘jouzelf’ of ‘jezelf’? Dan kan het nooit ‘jouw’ zijn.

Dus, wanneer je jou of jouw gebruikt, is jouw nu helemaal duidelijk! Het is zelfs zo duidelijk, dat je gelijk doorhad dat onze vorige zin hartstikke fout was. Natuurlijk hoorden wij te schrijven ‘Dus, wanneer je jou of jouw gebruikt, is jou nu helemaal duidelijk!’, maar hee, we moesten toch nog even checken of je wel opgelet hebt. Onze ‘jou of jouw’-ezelsbruggetjes hebben we speciaal voor jou geschreven, dus we verwachten ook geen fouten meer van jou! En al helemaal niet van ‘jouw’!

Vergelijkbare berichten