Lezen met een lach – is met humor schrijven gepast ?

Lezen met een lach – is met humor schrijven gepast ?

“Loopt er een man de bar in…” – een opening die je ongetwijfeld vaak gehoord zult hebben bij het moppentappen, maar niet bij het lezen van een webtekst. Wanneer is humor gepast als je teksten wil schrijven voor op je webpagina? Is het überhaupt wel wenselijk om luchtigheid of grappen te verwerken in je verhaal? In dit artikel gaan we hier verder op in! Opgepast: deze tekst kan als humorloos worden beschouwd.

Lachen, gieren, brullen

Lachen is gezond en voor veel mensen ook een manier om moeilijkere onderwerpen te kunnen verwerken. Maar wat voor functie kan het hebben in webteksten? Want zitten je lezers wel te wachten op een humoristische ondertoon als ze bijvoorbeeld alleen wat informatie willen hebben?

Wat is humor?

Het lastige aan humor is dat het nagenoeg altijd subjectief is; niemand heeft hetzelfde gevoel voor humor en je hebt jezelf er vast wel eens op betrapt dat je van sommige mensen vindt dat ze niet eens humor hebben. Want jouw gevoel van humor is natuurlijk wél hilarisch!

Kort gezegd zijn allebei de stellingen fout. Wíj hebben namelijk het beste gevoel voor humor. En helaas is dit niet iets wat we je aan kunnen leren, maar wat we wél kunnen doen, is je helpen met aan te voelen wat voor soort humor een tekst kan maken of juist breken.

Kan met humor schrijven teksten beter maken?

Er zijn drie belangrijke punten om rekening mee te houden bij het gebruiken van humor in je teksten. De eerste is: je bent niet grappig. Of, laten we het zo stellen, je moet niet grappig wíllen zijn. Als je humor toepast in je tekst, laat dat dan op een natuurlijke manier door je tekst verweven zijn, en probeer niet op elke mogelijke manier je lezer te laten lachen. Dat kan overkomen als niet-serieus of zelfs wanhopig.

De tweede regel is: blijf bij je leest. Zijn jouw webteksten voornamelijk serieuze recensies, heftige onderwerpen of weet je bijvoorbeeld van jezelf al dat humor toepassen niet je sterkste punt is? Accepteer dit dan voor jezelf en laat de humor achterwege. Geloof me: een tekst zonder humor leest tien keer beter weg dan een tekst waarin de humor misplaatst lijkt.

Tot slot is het belangrijk om je publiek te kennen; weet wie jouw webteksten lezen en wat er van je verwacht wordt. Schrijf je blogs voor een website die seksspeeltjes verkoopt en dit wel met een knipoog naar zijn publiek doet? Dan zal je al een heel ander soort humor gebruiken dan wanneer je bijvoorbeeld productomschrijvingen plaatst voor kinderboeken.

Met humor schrijven: waarom?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is waarom je eigenlijk humor zou willen gebruiken in je tekst? De voornaamste reden om een lach uit je lezers te krijgen, is zodat ze zich op hun gemak voelen en met plezier verder willen blijven lezen. Maar is dit altijd belangrijk om te willen?

Een punt waar niet iedereen het per se mee eens is, is dat humor ontzettend belangrijk is. Sterker nog, humor is onmisbaar. Het kan zijn dat jij net de lezers hebt die het leven erg serieus nemen, en het is maar net wat jij daar zelf mee wil. Blijf je zelf graag serieus, bijvoorbeeld omdat je wil dat je lezers je serieus nemen? Doe dat vooral! Maar een luchtige blik op dingen kan erg verfrissend zijn. Vooral omdat er al zo ontelbaar veel teksten rondzwerven op het internet. Een goede manier om hier uit te springen, is met een gezonde dosis humor.

Humor zonder grenzen

Hoever kan je dan eigenlijk gaan in je humor? Ook dat hangt af van jouw soort teksten en het publiek waar jij je op focust. Schrijf je cynische filmrecensies? Alsjeblieft, wees dan vooral heerlijk zwartgallig! Dat is wat de lezers van je verwachten. Schrijf je productomschrijvingen voor schoonmaakartikelen? Om mensen die zich bezighouden met schoonmaak humoristisch te benaderen, kan je bijvoorbeeld inspelen op bekende frustraties die ze hebben omdat hun partner of kinderen na elke poetsbeurt de boel weer onderdompelen in een walgelijke laag van ellende.

Humor is tijdloos en kan elk gesprek of elke tekst een mooie kleur geven – zolang je maar weet waar en wanneer je het toe kan passen. De grenzen hangen geheel af van wie jij wil bereiken (en van wat de klant voor wie je schrijft van je verwacht natuurlijk) en hoe ver jij bij deze lezers kan gaan.

Totdat je klachten krijgt. Dan wordt het wellicht tijd om je humor iets minder… scherp te maken, om het maar zo te stellen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Conclusie – een dag niet gelachen is een dag geen leuke tekst gelezen

Vraag eens aan mensen die de meest deprimerende dingen meemaken met bijvoorbeeld hun werk, hoe zij de dagen doorkomen. Een groot deel zal zeggen dat humor een veilige manier is om met akelige dingen om te gaan. Of dit altijd even gezond is, is geen discussie om hier te voeren; wij houden de tekst daarvoor te graag luchtig (hee, wij moeten ook wat verkopen). Maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat men vaker behoefte heeft aan een lach dan je denkt – al dan niet onbewust.

En laten we eerlijk zijn; iemand die net de zoveelste dosis pech heeft en een nieuwe wasmachine moet kopen omdat de oude kapot is, heeft op zijn minst recht op een kleine glimlach wanneer hij of zij jouw blog leest over de beste wasmachines. Het leven is immers al zwaar genoeg; laten we het vooral niet zwaarder maken.

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]