Beginnen met bloggen? Zo ziet een blog eruit

Beginnen met bloggen? Zo ziet een blog eruit

Wanneer de meeste mensen aan blogs denken, denken ze aan online dagboeken waarin mensen over hun leven schrijven en hun gedachten of ervaringen delen. Maar blogs kunnen veel meer zijn dan dat! In feite kan een blog elke soort website zijn waarop je regelmatig inhoud publiceert. Hoe ziet een blog eruit?

Dit kan een website voor jouw bedrijf zijn, een website voor jouw persoonlijke merk, of zelfs gewoon een website waar je je persoonlijke gedachten en ideeën met de wereld deelt. Het maakt niet uit wat voor soort blog je wilt maken, er zijn een aantal basisprincipes die alle blogs gemeen hebben. 

In dit artikel bekijken we hoe een blog eruitziet en verkennen we enkele van de belangrijkste kenmerken die alle blogs hebben. We bespreken ook enkele tips om een boeiende en succesvolle blog te creëren.

Wat is een blog?

Heb jij nog nooit van een blog gehoord of kun je je hier niks bij voorstellen? Dat is niet erg en je hoeft ook niet in paniek te raken. In dit blogbericht gaan we jou van A tot Z vertellen hoe een goede blog eruit ziet en hoe je een blog kunt schrijven. Daarom dat we aftrappen door jou te vertellen wat een blog precies is.

Een blog is een website waarop jij regelmatig inhoud publiceert. De inhoud kan alles zijn wat jij met de wereld wilt delen. Van jouw persoonlijke gedachten en ervaringen tot aan informatie over jouw bedrijf of bedrijfstak. Met inhoud worden geschreven teksten, foto’s of filmpjes bedoeld. Echter zijn geschreven teksten essentieel en deze zijn kenmerkend voor een online blog.

Blogs worden regelmatig bijgewerkt, waarbij ten minste één keer per week nieuwe inhoud wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat mensen terugkomen voor meer en het betekent ook dat jouw blog fris en up-to-date zal zijn.

Kan iedereen beginnen met bloggen?

Ja! Iedereen kan een blog beginnen. Je hoeft geen professioneel schrijver te zijn of een perfecte grammatica te hebben. Je hoeft ook geen expert te zijn over een bepaald onderwerp. Het enige wat je nodig hebt is de wens om je gedachten en ervaringen te delen met de wereld. 

Als jij niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn er vele platforms waarmee je gratis een blog kunt maken. Zodra je je blog hebt gemaakt, hoef je alleen nog maar inhoud toe te voegen. Dit is een laagdrempelige en vrijblijvende manier om te testen of bloggen iets voor jou is, zonder dat je ergens aan vast zit.

Hoe ziet een blog eruit?

Nu we de vraag “Wat is een blog?” hebben beantwoord, is het tijd om eens nader te bekijken hoe een goede blog eruit ziet. Wanneer jij een blog bezoekt, zijn er verschillende dingen die jou meteen zullen opvallen:

Navigatiebalk

Ten eerste hebben de meeste blogs een navigatiebalk bovenaan de pagina. Zo kunnen bezoekers snel en gemakkelijk hun weg vinden op de site. De navigatiebalk bevat meestal links naar de verschillende secties of pagina’s van de blog.

Als jij bijvoorbeeld een blog over eten leest, kan de navigatiebalk links bevatten naar recepten, restaurantrecensies, enzovoort. De navigatiebalk creëert overzicht binnen jouw blog. Dit is iets waar lezers veel waarde aan hechten.

Koperegel 

Bovenaan de pagina vindt je meestal ook een kopregel. Dit is waar de naam of titel van de blog wordt weergegeven. Onder de koptekst vindt je de belangrijkste inhoud van de blog.

Hier vindt je de artikelen, video’s en andere informatie die de blogger heeft gedeeld. Als je een goede en aantrekkelijke koptekst plaatst, valt deze natuurlijk eerder op bij jouw lezers.

Zijbalk

De meeste blogs hebben ook een zijbalk. De zijbalk bevindt zich meestal aan de rechterkant van de pagina (hoewel hij ook aan de linkerkant of zelfs onderaan de pagina kan staan).

De zijbalk bevat extra informatie over de blog en over de auteur. Hierbij kun je denken aan je naam, leeftijd en interesses. Hij kan ook links bevatten naar andere websites of blogs, knoppen voor sociale media en ga zo maar door.

Voettekst

Tot slot hebben de meeste blogs ook een voettekst. De voettekst bevindt zich meestal onderaan de pagina en bevat informatie zoals contactgegevens en copyrightinformatie.

Nu jij de basisbeginselen kent van hoe een blog eruit ziet, gaan we in de volgende stap kijken naar enkele tips voor het creëren van een succesvolle blog en waar deze zoal aan moet voldoen om succesvol te worden bij potentiële lezers en bezoekers. 

Wat heb ik nodig voor een goede blog?

Een blog ontstaat natuurlijk niet zomaar en dit heb jij zelf in de hand. Voordat je daadwerkelijk blogs kunt schrijven en kunt plaatsen, heb je een aantal essentiële dingen nodig om een goede blog te kunnen creëren.

Wat je nodig hebt? Hieronder hebben we een aantal belangrijke punten voor jou beschreven:

1. Een goede blog heeft een pakkende naam nodig

De naam van jouw blog is heel belangrijk, want het is een van de eerste dingen die mensen zien als ze jouw site vinden. De naam moet iets zijn dat gemakkelijk te onthouden is en dat direct weergeeft waar jouw blog over gaat.

Als jij bijvoorbeeld een blog schrijft over koken, wil jij misschien het woord “koken” of “eten” in jouw titel gebruiken. 

2. Jouw eigen domeinnaam

Een domeinnaam is het adres dat mensen gebruiken om jouw blog op het internet te vinden. Bijvoorbeeld, de domeinnaam voor deze blog is “blog.com”. Een eigen domeinnaam maakt jouw blog professioneler en geeft het een unieke identiteit.  

3. Goed ontwerp

Het ontwerp van jouw blog is ook belangrijk. Een goed ontwerp maakt jouw blog aantrekkelijker en makkelijker te navigeren. Je kunt een professionele ontwerper inhuren om een aangepast ontwerp voor jou te maken, of je kunt een van de vele gratis sjablonen gebruiken die online beschikbaar zijn.

Het maken van een website en ontwerp is de laatste jaren steeds toegankelijker geworden voor beginners.

4. Inhoud van hoge kwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een succesvolle blog is natuurlijk inhoud van hoge kwaliteit. Jouw inhoud moet goed geschreven, interessant en informatief zijn. Als Jij regelmatig inhoud van hoge kwaliteit kunt bieden, zullen mensen terug blijven komen naar jouw site.

Zie jij er nu al tegenop om aan de slag te gaan met het schrijven van interessante inhoud? Dat is helemaal niet nodig, want wij helpen jou graag. Bekijk hier onze diensten en ontdekt wat wij voor jou kunnen betekenen!

5. Regelmatige updates

Een andere sleutel tot een succesvolle blog is regelmatige updates. Zoals we al eerder zeiden, worden de meeste blogs minstens één keer per week bijgewerkt met nieuwe inhoud. Dit zorgt ervoor dat mensen terugkomen naar jouw site, en het helpt ook om jouw zoekmachine ranking te verbeteren (SEO). 

Wil jij je meer verdiepen in de wereld van SEO? Dat kan! Download dit gratis E-book van IMU voor meer waardevolle informatie over Search Engine Optimization.

Dit zijn slechts enkele van de dingen die jij nodig hebt om een goede blog te hebben. Door deze tips te volgen, kun je een succesvolle blog maken die lezers van over de hele wereld zal aantrekken.

Welke soorten blogs zijn er?

Nu je de basisprincipes van bloggen kent en weet wat er nodig is om een succesvolle blog te creëren, vraag je je misschien af welke soorten blogs er bestaan. Nou, er zijn eigenlijk veel verschillende soorten blogs, elk met een eigen doel:

Persoonlijke blogs

Persoonlijke blogs zijn precies dat: persoonlijk. Ze gaan meestal over iemands leven, ervaringen, gedachten, enzovoort. Veel mensen gebruiken persoonlijke blogs als een manier om zichzelf te uiten en in contact te komen met anderen die dezelfde interesses delen. 

Zakelijke blogs

Zakelijke blogs worden door bedrijven gemaakt als een manier om hun producten of diensten te promoten. Ze kunnen ook worden gebruikt om waardevolle informatie te verstrekken aan klanten of cliënten, relaties op te bouwen, enzovoort.

Niche blogs

Nicheblogs zijn gericht op een specifiek onderwerp, zoals koken, reizen, mode, enz. Ze geven meestal gedetailleerde informatie en advies over het gekozen onderwerp. 

Nieuws blogs

Nieuwsblogs worden regelmatig bijgewerkt met het laatste nieuws over een bepaald onderwerp. Er zijn bijvoorbeeld veel nieuwsblogs die zich richten op politiek, sport, entertainment en zelfs op roddels.

How-to blogs

How-to blogs geven stap-voor-stap instructies over hoe je iets moet doen. Ze kunnen over van alles gaan, van het bereiden van een maaltijd tot het repareren van een kapot apparaat.

Nu je de verschillende soorten blogs kent, vraag je je misschien af welke het best bij je past.

Tips voor het maken van een goede blog

Wat voor soort blog jij ook besluit te maken, er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Hiervoor geven we jou een aantal handige tips om dit voor elkaar te kunnen krijgen:

Tip 1: Vind jouw niche

De eerste stap is het vinden van jouw niche. Zoals we al eerder zeiden, zijn niche blogs gericht op een specifiek onderwerp. Dit kan van alles zijn, van koken, mode tot reizen. Zodra je je perfecte niche hebt gevonden, moet je ervoor zorgen dat je waardevolle en informatieve inhoud biedt.

Tip 2: Kies een pakkende naam

De naam van jouw blog is belangrijk omdat het de manier zal zijn waarop mensen jouw site identificeren. Probeer iets unieks en gedenkwaardigs te kiezen dat het doel van jouw blog goed weergeeft.

Tip 3: Creëer inhoud van hoge kwaliteit

Zoals we al eerder zeiden, is het erg belangrijk voor een blog om goede inhoud te plaatsen. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat jouw berichten goed geschreven, informatief en interessant zijn. Vergeet niet om jouw blog regelmatig bij te werken met nieuwe inhoud, zodat mensen terug blijven komen. 

Tip 4: Promoot jouw blog

Zodra je een succesvolle blog hebt gemaakt, moet je ervoor zorgen dat mensen weten dat jouw blog bestaat! Er zijn veel manieren om te promoten. Social media is hierbij een populair en toegankelijk middel om in te zetten.

Tip 5: Wees geduldig

Het creëren van een succesvolle blog kost tijd en moeite. Raak niet ontmoedigd als je niet meteen hoge resultaten ziet. Blijf eraan werken en uiteindelijk zullen mensen jouw site gaan opmerken!

Conclusie – Zo ziet een succesvolle blog eruit!

Dus, hoe ziet een blog eruit hoe begin je een blog? Het is eenvoudiger dan je denkt! Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn en je hoeft zelfs niet te weten hoe je moet coderen.

In deze blogpost hebben we de basisprincipes uitgelegd van wat je nodig hebt om te beginnen. Van het vinden van een platform en het ontwerpen van je blog, tot aan het creëren van inhoud en het promoten ervan. Als je deze stappen neemt, ben je binnen de kortste keren op weg naar blogsucces! Waar wacht je nog op? Begin met schrijven!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van waardevolle content? Dat komt goed uit, want wij kunnen jou daarbij helpen. Bekijk hier onze diensten en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.