Hoe werkt een online bedrijf registreren?
17 juli 2019 

Hoe werkt een online bedrijf registreren?

Hoe werkt een online bedrijf registreren? We krijgen veel vragen over waar we een online bedrijf kunnen registreren. Het feit dat er geen tastbare aanwezigheid (d.w.z. een winkelpand) is, leidt begrijpelijkerwijs tot enige verwarring, onder meer over de vraag of registratie noodzakelijk is, en zo ja, in welke plaats te registreren. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld. Ik help je stap voor stap door het proces heen.

Moet ik een online bedrijf registreren?

De reden om een online bedrijf te registreren is dezelfde als wanneer je een winkel of fysieke aanwezigheid had. Wil je je persoonlijke aansprakelijkheid beperken, geld besparen op belastingen, complex eigendom of medewerkers hebben, of je bedrijf geloofwaardiger maken? Zo ja, dan is registratie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken noodzakelijk.

Er zijn vele soorten entiteiten te vormen. Gewoonlijk houdt registratie bij de Kamer van Koophandel in dat je een oprichtingsdocument moet indienen, samen met een vergoeding. De Kamer van Koophandel zal je aanvraag beoordelen en hopelijk goedkeuren.

Waar moet ik een online bedrijf registreren?

Net als wanneer je een winkelpand hebt, is het meestal het meest zinvol om je te registreren (dat wil zeggen, op te laten nemen) in de plaats waarin jij, de eigenaar, woont en werkt. Bijvoorbeeld, als je een e-commerce bedrijf gaat runnen van je huis in Rotterdam, beginnen je met het registreren bij de KVK in Rotterdam.

Hier is een stap-voor-stap handleiding over het starten van een online bedrijf.

Stap 1: Kies een bedrijfsstructuur

Wanneer je een bedrijf start, moet je beslissen of je als een eenmanszaak, vennootschap of besloten vennootschap gaat opereren.

Een individu of man en vrouw kunnen als een eenmanszaak opereren. Dit is de eenvoudigste soort bedrijfsstructuur en je hoeft geen papierwerk in te dienen om er een op te zetten. Eenmanszaken hebben echter geen bescherming tegen aansprakelijkheid voor de schulden en verplichtingen van het bedrijf.

Om deze reden kiezen veel mensen die een bedrijf beginnen ervoor om een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op te richten, zoals een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid of een vennootschap. De eigenaren van dit soort bedrijven zijn doorgaans niet persoonlijk aansprakelijk voor de verplichtingen van het bedrijf.

Een eenmanszaak is over het algemeen flexibeler en houdt minder administratie en rapportage in dan een bedrijf. Een bedrijf kan echter een goede keuze zijn als je geld van externe investeerders wilt binnenhalen.

Stap 2: Beslis waar je je bedrijf wilt oprichten

Je vormt een eenmanszaak of bedrijf door het papierwerk bij de KVK in te dienen. Voor de meeste kleine bedrijven is het het beste om oprichtingsdocumenten in te dienen in de buurt waar je je bevindt.

Stap 3: Kies een naam

Het is de moeite waard om even de tijd te nemen om een unieke naam voor je online bedrijf te kiezen. Een unieke naam:

  • Helpt je je bedrijf op de markt te brengen
  • Minimaliseert de kans dat een gelijknamig bedrijf je van merkinbreuk beschuldigt.
  • Verhoogt de kans dat je een domeinnaam kunt krijgen die overeenkomt met je bedrijfsnaam.
  • Voldoet aan de wettelijke vereisten dat bedrijfsnamen anders moeten zijn dan alle andere namen van entiteiten die in je land geregistreerd zijn.

Zodra je een naam in gedachten hebt, kun je een Google-zoekopdracht uitvoeren om te zien of er soortgelijke bedrijven met dezelfde naam naar voren komen. Je kunt ook zoeken handelsmerknamen op de website van het Amerikaanse Octrooi- en Merkenbureau en in de meeste staten kun je online zoeken naar geregistreerde bedrijfsnamen.

Stap 4: Een domeinnaam aanvragen

Zodra je een naam kiest, registreer je een domeinnaam voor je bedrijf. De domeinnaam is je internetadres, dat meestal eindigt in .nl of .com. Je kunt de beschikbaarheid van je voorgestelde domeinnaam controleren door deze in te typen in de adresbalk van je internetbrowser en te kijken of er een bestaande website verschijnt.

Veel bedrijven bieden domeinnaamregistratie aan – je hoeft alleen maar een account aan te maken, de naam te identificeren die je wilt registreren en een jaarlijkse vergoeding te betalen.

Stap 5: Dien je bedrijfsoprichtingsdocumenten in

Voor de vorming van een bedrijfsentiteit is het nodig dat documenten worden ingediend bij de KVK. Je zult ook een indieningsbedrag moeten betalen, van ongeveer 50 euro. Zodra je bedrijf of eenmanszaak is opgericht, ontvang je een overzicht dat bevestigt dat je nieuwe bedrijfseenheid bestaat.

6: Het opzetten van je financiën

Je kunt een belasting nummer verkrijgen op de website van de Belastingdienst. Als je een eenmanszaak hebt, kun je ervoor kiezen om je sofinummer te gebruiken.

Je moet ook een zakelijke bankrekening openen bij het starten van een online bedrijf en, als je transacties via je website gaat verwerken, een rekening bij PayPal of een andere online betaaldienst.

Stap 7: Begrijp de omzetbelasting en licentievoorwaarden

Als je online dingen verkoopt, zul je waarschijnlijk omzetbelasting moeten innen en betalen voor transacties in elke omgeving waar je bedrijf fysiek aanwezig is.

De procedures variëren echter en het is een goed idee om contact op te nemen met de belastingdienst of een accountant om je verantwoordelijkheden te achterhalen.

Je moet contact opnemen met je stad of provincie om uit te vinden of je een bedrijfsvergunning nodig hebt of dat je een fictieve bedrijfsnaam of DBA moet registreren.

Stap 8: Het opzetten van je website

Om je website operationeel te krijgen, moet je webhosting aanschaffen, die meestal wordt aangeboden door dezelfde bedrijven die domeinregistratie aanbieden. Hosting geeft je website een plek om te verblijven op het internet.

Het is mogelijk om zelf een website op te zetten, maar tenzij je een ontwerper of webontwikkelaar bent, kun je een behoorlijk lastige leercurve verwachten.

Als je het budget hebt, overweeg dan het inhuren van een professional om je te helpen met een aantal of alle van de volgende: het configureren van de site om te kijken naar de manier waarop je wilt en de functies die je nodig hebt; het creëren en invoegen van een logo; het optimaliseren van de site voor zoekmachines, en het creëren van tekst en afbeeldingen.

Je eigen website maken met via Neostrada

Via Neostrada Webshosting kun je in enkele stappen je eigen website maken. Met één druk op de knop wordt je WordPress website geinstalleerd en ben je klaar om deze vorm te geven.

Als je niet precies weet hoe je een eigen website moet maken, zijn daar online genoeg video’s voor die je laten zien hoe dat werkt.

Klik hier om direct aan de slag te gaan met Neostrada Webshosting,…

Over de schrijver
Wij zijn Writgo.nl. We zijn een team van gepassioneerde schrijvers en helpen andere online bedrijven meer resultaat behalen op het internet. Hoewel we voor vrijwel alle soorten online bedrijven content schrijven, ligt onze focus op affiliate marketing. Bij Writgo.nl zijn we allemaal bekend met affiliate marketing en weten we daarom ook precies welke content een affiliate website nodig heeft. Daarnaast schrijven we ook steeds meer content voor andere soorten bedrijven, webshops en zelfs bol.com verkopers. In de blogberichten op onze website lees je alles over hoe jij geld kunt verdienen op het internet. Zelf zijn we actief bezig met verschillende vormen van online geld verdienen en zorgen we er zo voor dat we binnen Writgo.nl. Verschillende inkomstenbronnen opbouwen. Met onze blogs helpen we je jou dat ook bereiken. De beste manier om te beginnen met online geld verdienen is toch echt wel affiliate marketing. Ik raad je daarom ook zeker aan om De Affiliate Marketing Revolutie te volgen. Klik hier om naar de kortingspagina te gaan. Hier krijg je echt al heel veel goede informatie over hoe jij kunt beginnen met Affiliate Marketing. Daarnaast is het ook een Absolute aanrader om de Affiliate Marketing Webinar van Corné Marchand en Robert Jansen GRATIS te volgen. RESERVEER DIRECT GRATIS JE PLEK!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down