Hoe schrijf je website teksten?


Hoe schrijf je website teksten? Website teksten schrijf je met als doel om meer bezoekers naar je website te krijgen. Deze teksten moeten zowel aantrekkelijk zijn voor je bezoekers als voor Google. Hoe beter jij je website teksten schrijft, hoe meer bezoekers er naar je website komen en hoe meer verkopen of commissies je daaruit kunt realiseren.

Om ervoor te zorgen dat je bezoekersaantallen blijven stijgen is het belangrijk dat je je website regelmatig voorziet van nieuwe content. Hier lees je meer over hoe je website teksten kunt schrijven.

Hoe schrijf je website teksten?

Als je aan de slag gaat met het schrijven van website teksten kun je dat op twee manieren doen. Je kunt pagina’s schrijven voor je website maar ook blogs.

Krijg Meer Bezoekers, Kliks & Commissies

Kan jouw website wel wat meer bezoekers, Kliks en commissies gebruiken? Laat ons helpen, door teksten te schrijven voor jouw website

Meer informatie

Een goede manier om je website te voorzien van nieuwe content is door regelmatig nieuwe blogs te plaatsen met relevante informatie binnen jouw branche.

Er wordt over het algemeen als minimum gesteld dat je één keer per week een nieuwe blogbericht schrijft van minimaal 1000 woorden.

Toch heb ik uit eigen ervaring ontdekt dat het veel beter is om meer te doen dan het minimum. Door meer te doen dan het minimum doe je namelijk automatisch ook al meer dan je concurrenten.

Een goede website tekst bevat vooral goede informatie. Dat betekent dat je bij elke website tekst die je gaat schrijven jij jezelf moet afvragen wat de vraag precies is achter het zoekwoord dat je gaat gebruiken.

Zoektermen onderzoek

Voordat je gaat beginnen met het schrijven van website teksten is het wel handig dat je weet waarnaar je doelgroep op zoek is. Dit doe je aan de hand van zoektermen onderzoek.

Door zoekwoorden te gebruiken in je tekst krijg je al een idee van waar de tekst precies over zou moeten gaan. Wel is het belangrijk dat je altijd de vraag achter het zoekwoord probeert te achterhalen.

Voorbeeld: 

Wat kost een nieuwe fiets.

Bij dit zoekwoord zou je denken dat iemand wil weten hoe veel een nieuwe fiets kost, maar eigenlijk is deze persoon van plan om een nieuwe fiets te kopen en vraagt hij zich af of hij genoeg geld heeft om een nieuwe fiets te kopen.

Het is dan belangrijk om een tekst te schrijven die niet alleen vertelt wat een nieuwe fiets kost, maar ook waar hij op moet letten bij het kopen van een nieuwe fiets en eventueel waar hij de nieuwe fiets het beste kan kopen.

Zo geef je een totaal oplossing op de vraag die de bezoeker stelt.

De opbouw van een tekst

We gebruiken het internet steeds vaker op onze mobiele telefoon en hebben over het algemeen weinig tijd om blogs te lezen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de teksten goed opbouwt.

Dit doe je door gebruik te maken van kopteksten, opsommingen en het scanbaar maken van je teksten.

Het is belangrijk dat je een duidelijke structuur aanbrengt in je tekst zodat een bezoeker makkelijk over je tekst kan scannen om het antwoord te zoeken in je tekst.

Een andere goede manier is om het antwoord achter de vraag van de zoekopdracht direct in het begin al te vertellen.

Daarnaast is het ook een goed idee om je alinea’s niet langer te maken dan 2 a 3 zinnen. Hierdoor maak je het makkelijker voor de lezer om snel je tekst over te lezen.

Media gebruiken

Naast het gebruik van tekst is het ook een goed idee om gebruik te maken van media. Het kan hierbij gaan om YouTube video’s, afbeeldingen of audio fragmenten.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je nog meer informatie kunt geven over het onderwerp, maar zorgt er ook voor dat bezoekers langer op je website blijven. Dat is goed voor je score in de zoekmachines.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat de media die je gebruikt relevant is aan het artikel. Als je geen mogelijkheid hebt om relevante afbeeldingen, video’s of audiofragmenten toe te voegen kun je dat beter niet doen.

Als het niet relevant is geeft het ook geen toevoeging. Bedenk dus altijd hoe jij zo relevant mogelijk blijft voor de lezer.

5 tips voor het schrijven van website teksten

Om je direct op weg te helpen geven we je graag nog wat tips bij het schrijven van website teksten.

1. Schrijf korte alinea’s

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om goede website teksten te schrijven is door gebruik te maken van korte alinea’s. Dit zorgt voor een goede leesbaarheid van je teksten en maakt het makkelijker voor je lezers om snel de juiste informatie te vinden.

2. Schrijf actief en pakkend

Actief en pakkend schrijven werkt activerend. Het brengt je lezer instaat om sneller je gewenste actie te ondernemen. Ook geeft actief schrijven vertrouwen aan je lezer omdat jij alleen maar praat over zekerheden.

3. De belangrijkste informatie eerst

Je bezoeker zoekt maar om één reden naar informatie via Google, namelijk antwoord krijgen op een vraag. Ook Google heeft als doel om de zoeker zo goed mogelijk antwoord te geven op een vraag.

Door direct in het begin antwoord te geven op de vraag, doe je precies wat Google wil voor haar klanten en doe je ook precies wat je lezer wil.

4. Call to action

Als je een bedrijf hebt wil je natuurlijk dat je bezoekers iets doen op je website. Dat kan zijn een product of dienst bij je afnemen of een gesprek inplannen.

Daarom is het belangrijk dat je iedere tekst die je schrijft afsluit met een goede call to action.

Met een call to action vraag je de lezer om iets te doen. Meestal wordt dit gedaan door middel van een knop onderaan de pagina.

5. Blijf dicht bij het zoekwoord

Bij het schrijven van website teksten is het heel makkelijk om af te dwalen van het onderwerp. Zorg ervoor dat je altijd dicht bij de achterliggende vraag van het zoekwoord blijft om de beste teksten te schrijven.

Hoe beter jij antwoord geeft op de vragen achter het zoekwoord hoe meer resultaten je daaruit kunt genereren.

Conclusie

In dit blogbericht hebben we je antwoord gegeven op de vraag “Hoe schrijf je website teksten”. Het is vooral belangrijk dat je een duidelijke structuur aanbrengt en dat je altijd goed nadenkt over wat nou precies de vraag is.

Door middel van zoekterm onderzoek kun je achterhalen waar jou doelgroep naar op zoek is in de zoekmachines en op basis daarvan teksten schrijven.

De beste content voor je website?

Met de Content Marketing Training van de IMU leer je Stap voor stap hoe jij de beste content schrijft voor je website.

Naar de Cursus Pagina

Recent Content