Hoe schrijf je een informatieve tekst?


Hoe schrijf je een informatieve tekst? Wil jij ook een succesvolle marketeer worden? Of wil jij succesvol met je online bedrijf worden? Je weet dan ongetwijfeld dat je middels zoekmachine optimalisatie een hoop waarde aan je website toe kunt voegen.

Door goede rankings binnen Google lok je tenslotte een hoop bezoekers naar jouw website toe. Maar, wat kunnen bezoekers op deze website dan vinden? het gaat er hierbij met name om dat de aanwezige content waardevol voor de bezoeker is.

De content moet antwoord op de vragen van de bezoeker geven en/of moet informatief zijn. Wij geven jou graag iets meer informatie over het schrijven van informatieve teksten.

Het schrijven van teksten is namelijk geen gemakkelijke klus. Daar is men het wereldwijd wel over eens. Dat komt ook doordat de concurrentie op het internet moordend is. Als jij met je online bedrijf op wilt vallen, moet je website 100% in orde zijn.

Krijg Meer Bezoekers, Kliks & Commissies

Kan jouw website wel wat meer bezoekers, Kliks en commissies gebruiken? Laat ons helpen, door teksten te schrijven voor jouw website

Meer informatie

Wat is affiliate marketing, Hoe schrijf je een informatieve tekst

Je linkbuilding profiel moet perfect zijn, de techniek achter de website moet in orde zijn en de content moet dus óók volledig perfect zijn.

Het verkrijgen van perfecte content is vaak een kwestie van schrijven, bijschaven, schrijven, stukken weghalen, toch weer stukken toevoegen en vervolgens weer bijschaven. Kortom: een waardevol stukje content heb je niet binnen een paar minuten geschreven.

Hoe schrijf je nou een informatieve tekst?  Hoe kan je een waardevolle tekst leveren waar je bezoekers veel aan hebben? Lees dit artikel door, ga zelf experimenteren en word succesvol op het gebied van het schrijven van informatieve teksten!

Hoe schrijf je een informatieve tekst?

Een belangrijke eerste vraag is: Waar moet een informatieve tekst aan voldoen? Wat maakt een informatieve tekst nou waardevol?

Allereerst is het zo dat een informatieve tekst helder en duidelijk moet zijn. De tekst moet vragen beantwoorden en juist géén vragen oproepen. Mede daarom moet je tekst kort maar krachtig zijn.

Dat maakt het voor bezoekers ook nog eens lekkerder om te schrijven. Daarnaast moet een tekst professioneel en begrijpelijk zijn. De informatie die je geeft, moet feitelijk kloppen. Daarbij is het niet aan te raden om al te veel jargon te gebruiken.

Gebruik liever woorden die de gemiddelde Nederlander begrijpt. Daarmee kan je tenslotte een zo’n breed mogelijk publiek aanspreken.

De voorbereiding

Het schrijven van een informatieve tekst vereist enige voorbereiding. Zo moet je jezelf afvragen waar de tekst exact over moet gaan.

Welke informatie wil je geven aan je bezoekers? Het draait er in de basis om dat je mensen gaat informeren.

Maar, waar ga je hen exact over informeren? Bepaal dat voordat je aan de slag gaat met het schrijven van de informatieve tekst.

Denk daarbij ook goed na over de doelgroep en het kennisniveau van de doelgroep. Is de doelgroep in staat om bepaalde ingewikkelde termen te begrijpen?

Affiliate marketing cursus

Of kan je jouw taalgebruik beter zo neutraal mogelijk houden? Ook dat is een belangrijke afweging voordat je kunt/gaat beginnen met het schrijven van de tekst.

Ook moet je tijdens de voorbereiding al nadenken over de inhoud van de tekst. Ga je louter tekst gebruiken?

Of ga je aspecten uit de tekst toelichten aan de hand van modellen, tabellen en illustraties? Aan jou de keus. Dankzij de technologische ontwikkelingen is nagenoeg alles mogelijk.

Het schrijven zelf

Heb je de voorbereidingen afgerond? Weet je exact waar de tekst over moet gaan? Dan kan je beginnen met het schrijven van de informatieve tekst.

Bedenk continue of de inhoud van de tekst aansluit op het kennisniveau van de doelgroep. Zorg er altijd voor dat de tekst begrijpelijk is én echte waarde toevoegt voor een bezoeker. Een bezoeker moet zijn/haar vragen kunnen beantwoorden aan de hand van jouw tekst.

Ook willen wij je als tip meegeven om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Zoals we hierboven al zeiden, is de concurrentie op het wereldwijde web moordend. Je moet daarom echt onderscheidend zijn met je teksten.

Dat kan indien je jouw creatieve geest op papier uit weet te drukken. Kortom: laat je creativiteit de vrije loop, denk in mogelijkheden en niet in beperkingen en verras je bezoekers.

Bovendien is het raadzaam om passages van je tekst af en toe na te lezen. Klopt alles grammaticaal? Kan je wellicht iets nog verder verduidelijken? Of kan je beter enkele woorden weglaten? Je ziet wel eens in teksten dat men zeer veel tussen woorden gebruikt.

Hebben deze tussen woorden een toegevoegde waarde? Of is dit meer opvulling voor in de tekst?

Schrap de woorden die geen echte toegevoegde waarde aan de tekst leveren. Door dat te doen, schrijf je informatieve tekst kort en krachtig. Dat draagt bij aan het succesvol overbrengen van de informatie op je bezoekers.

Het afronden van de tekst

Heb je jouw informatieve tekst helemaal geschreven? Denk je dat deze tekst van waarde is voor je bezoekers?

Dan hebben wij nog een handige tip. Lees de tekst hardop en wees hierbij erg kritisch. Bedenk bij jezelf of de tekst duidelijk is, of de tekst écht informatie geeft en of de tekst uniek is ten opzichte van de teksten van concurrenten.

Bij het afronden van de tekst is het absoluut aan te raden om erg kritisch te zijn. Dat kost wellicht iets meer tijd, maar daarom maak je de informatieve tekst wel veel waardevoller.

Ook hierbij geldt dan weer dat je passages uit de tekst kunt gaan schrappen. Als je ergens niet 100% tevreden over bent, kan je deze tekst het beste aanpassen of volledig weg laten. Je hebt tenslotte alleen iets aan tekst waar jij volledig tevreden mee bent.

Content affiliate marketing

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag: Hoe schrijf je een informatieve tekst. Vind je het lastig om je eigen teksten te laten beoordelen? Dan kan je dit altijd nog door een ander laten doen. Je kunt hier een bedrijf voor inhuren, maar je kunt het ook aan één van je collega’s vragen of bijvoorbeeld aan een kritisch familielid. Vereiste daarbij is uiteraard wel dat de beoordelaar kritisch is.

We willen jou graag veel succes wensen met het schrijven van informatieve teksten? Klinkt het jou toch te ingewikkeld in de oren? Huur dan Writgo in en pluk de vruchten van de waardevolle informatieve teksten die voor jou geschreven worden!

De beste content voor je website?

Met de Content Marketing Training van de IMU leer je Stap voor stap hoe jij de beste content schrijft voor je website.

Naar de Cursus Pagina

Recent Content