Online bedrijf verzekeren tegen wanbetalers Tips en tricks

Online bedrijf verzekeren tegen wanbetalers? Tips en tricks

Online bedrijf verzekeren tegen wanbetalers? Je leest het met enige regelmaat in de kranten; ondernemers hebben last van uitblijvende betalingen van klanten wegens bijvoorbeeld een faillissement.

Helaas is een faillissement in veel gevallen niet dé oorzaak van het uitblijven van betalingen; in veel gevallen is dit namelijk een kwestie van oplichting of wanbetaling.

Het is van essentieel belang om een onderscheid tussen die twee termen te maken. Dat is dan ook precies wat ik in dit artikel ga doen, waarbij ik mijn pijlen richt op digitale ondernemers.

Als je een online bedrijf hebt, wil je je namelijk op de juiste manier verzekeren tegen wanbetalers. Maar, hoe kan je nou een online bedrijf verzekeren tegen wanbetalers?

Wat voor verzekering(en) kan je hiervoor afsluiten en in hoeverre is het aan te raden om een dergelijke verzekering af te sluiten? Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord.

Zaken doen op goed vertrouwen

Toen ik zelf begon met mijn digitale onderneming deed ik een hoop op goed vertrouwen. Ik had het idee dat ik al mijn klanten, leveranciers en overige relaties kon vertrouwen.

Dat ging een hele tijd goed, totdat ik meer en meer zakelijke relaties kreeg. Uiteindelijk was ik een beetje blind geworden voor de duistere kant van de mensheid; onder andere daardoor heb ik ook kennis moeten maken met wanbetalers.

Mijn advies is dan ook om nooit zaken te doen op goed vertrouwen. Probeer dingen altijd contractueel vast te leggen, zodat je in ieder geval nog een juridisch fundament hebt om jouw gelijk te halen.

Dit vereist in de basis wel een stuk meer voorbereiding en dergelijke, maar dat werpt op termijn absoluut zijn vruchten af. Wil je per sé wel zaken op goed vertrouwen gaan doen?

Dan is het mogelijk interessant om jezelf te gaan verzekeren tegen wanbetalers of om voor jezelf een bepaald risico in te gaan bouwen. Het is namelijk een gegeven dat elk bedrijf af en toe met een wanbetaler of met oplichting te maken krijgt.

Juist op die momenten is het van belang dat je een goed vangnet hebt, terwijl je er in eerste instantie wellicht niet eens rekening mee houdt.

Onder andere daarom heb ik dit artikel geschreven; ik wil jou zo uitgebreid mogelijk informeren over het ondernemerschap. Het ondernemerschap van bijvoorbeeld een horecaondernemer is op dat vlak niet te vergelijken met het ondernemerschap van een online-ondernemer.

Als online-ondernemer zie je namelijk jouw klanten niet, waardoor het ook een stuk lastiger is om inschattingen te maken op het gebied van risico’s.

Moraal van het verhaal; pas echt op met het doe van zaken op basis van goed vertrouwen. Je zou zo graag iedereen blind willen vertrouwen, maar dat is helaas niet aan de orde.

Het is voor mij in ieder geval een pijnlijke, maar heel leerzame conclusie geweest; door meerdere wanbetalers ben ik er in ieder geval achter gekomen dat je je goed in moet dekken!

Hoe kan je je indekken tegen wanbetalers?

Verkoop je via jouw eigen website producten? Of lever je diensten aan klanten of aan andere ondernemers? Ongeacht of je een product of een dienst levert; het is van belang dat je jezelf in gaat dekken tegen mogelijke oplichting en/of wanbetaling.

Om dit te doen, kan je uit verschillende mogelijkheden kiezen. Allereerst kan je ervoor kiezen om in jouw webshop alleen de iDEAL-betalingsmogelijkheid aan te bieden.

Juridisch gezien is dat overigens niet helemaal correct, aangezien je mensen ook de mogelijkheid moet bieden om een deel van de betaling achteraf te betalen.

Toch kan je die mogelijkheid min of meer op jouw betaalpagina ‘verstoppen’, waardoor je jouw klanten toch stimuleert om direct de betaling te verrichten via iDEAL. Lever je een dienst?

Dan is het een stuk lastiger om jezelf te wapenen tegen wanbetalers. Let er sowieso goed op met wie je zaken gaat doen. Heb je te maken met iemand die net 2 maanden een zzp’er is?

Of heb je te maken met een groot bedrijf? Als je zaken met een groot bedrijf gaat doen, is de kans een stuk kleiner dat je het slachtoffer van wanbetaling en/of oplichting gaat worden.

Doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je met een klant in zee gaat, is het dus verstandig om zelf onderzoek te verrichten. Via het internet kan je hier ongetwijfeld een hoop informatie over vinden, terwijl je ook in staat zou moeten zijn om een specifiek bureau hiervoor in te huren.

Er zijn meerdere partijen die voor jouw potentiële klanten een risicoprofiel op kunnen bouwen, waardoor jij met een gerust(er) gevoel een samenwerking met een specifieke klant aan kunt gaan. Verder is het uiteraard ook mogelijk om je juridisch volledig in te gaan dekken.

Dat doe je door een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten en door eventueel ook nog een aanvullende incassodekking verzekering af te sluiten.

Met deze twee verzekeringen weet je je op zakelijk vlak te verzekeren tegen wanbetalers, terwijl je ook de incassoprocedure over kunt laten aan jouw verzekeringsmaatschappij. Behalve de verzekering heb je overigens nog meerdere manieren waarop je wanbetalers kunt bestrijden.

Over al deze manieren informeer ik je graag in het restant van dit artikel, zodat jij jouw digitale bedrijf perfect kunt gaan verzekeren tegen wanbetalers. Is het mogelijk om de kans op wanbetaling volledig uit te vlakken? Nee, dat is eigenlijk niet mogelijk.

Je moet als ondernemer simpelweg rekening houden met enkele risico’s en het niet nakomen van betalingen is daar één van de voorbeelden van.

Stel je maar eens voor dat één van jouw klanten net failliet gegaan is en ook nog een betaalverplichting bij de Belastingdienst open heeft staan.

Het overgebleven geld van deze klant gaat dan zonder enige twijfel naar de Belastingdienst en wordt niet gebruikt om jouw factuur te betalen.

Al met al is het voor elke digitale ondernemer aan te raden om een goede verzekering af te sluiten. Daarnaast moet je ook rekening houden met de bedrijfsrisico’s en dus het risico dat je te maken krijgt met wanbetalers.

Het is helaas aan de orde van de dag, maar dat betekent niet dat je geheel machteloos staat. Daarover vertel ik je hieronder iets meer!

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten

Wil je jezelf goed in gaan dekken tegen mogelijke wanbetalers? Dan is het zeer verstandig om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Op het moment dat er sprake van een juridisch geschil is, kan jij een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Je bent hierdoor in staat om de klant juridisch te dagen en om daarmee de openstaande factuur te vorderen.

Dankzij een dergelijke vordering ben je mogelijk – alsnog – in staat om jouw geld te ontvangen. Het voordeel van een rechtsbijstandverzekering is dat je nergens omkijken naar hebt.

De verzekeringsmaatschappij heeft namelijk allerlei juristen in dienst; deze juristen nemen voor jou het werk uit handen en passen hun juridische kennis in de praktijk toe. Bijkomend voordeel; een rechtsbijstandverzekering is voor jouw wanbetalende klant absoluut geen pretje.

Je kunt je voorstellen dat het voor niemand prettig is om opeens een brief te ontvangen met daarin een bepaalde vordering of een uitnodiging voor een rechtszaak.

Met een rechtsbijstandverzekering kan je jezelf prima indekken tegen mogelijke wanbetalers en/of oplichters. Wil je graag een rechtsbijstandverzekering af gaan sluiten?

Dan is het allereerst zaak om altijd voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering te kiezen. Je hebt op dat vlak echter behoorlijk veel mogelijkheden; vergelijk daarom de verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar. Alleen op die manier ben je in staat om uiteindelijk de juiste keuze te maken.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen? Het is onder meer aan te raden om héél goed naar het prijskaartje en naar de voorwaarden te kijken.

Elke rechtsbijstandverzekering hanteert namelijk verschillende voorwaarden.

Zet daarom voor jezelf op papier waar jouw wensen naar uitgaan en ga vervolgens gericht op zoek naar de beste rechtsbijstandverzekering. Dat is uiteindelijk de verzekering die het meeste/beste aansluit op jouw eigen voorkeuren.

Een incassodekking verzekering afsluiten

Heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afgesloten? Of ben je bezig om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken?

Het is uiterst interessant om een rechtsbijstandverzekering in combinatie met een incassodekking verzekering af te sluiten. Met deze incassodekking verzekering besteed je eigenlijk het incasseren van de openstaande facturen uit aan de verzekeringsmaatschappij.

Dit is wel pas mogelijk op het moment dat jij er alles aan hebt gedaan om alsnog de betaling binnen te krijgen. Mocht de klant niet over de brug met de betaling komen, is het aan te raden om gebruik te maken van de incassodekking verzekering.

Een incassodekking verzekering is een prima aanvulling op een rechtsbijstandverzekering. Uiteraard moet je wel rekening houden met een hoger tarief, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug.

Uiteindelijk ben je met deze verzekeringen in staat om de betalingen alsnog binnen te krijgen en om zo het financiële verlies voor jouw digitale onderneming te beperken.

Factoring service inschakelen

Als we het over wanbetalers hebben, hebben we het óók over klanten die de factuur (veel) te laat betalen. Heb je daar ook met enige regelmaat last van?

Dan is het ook interessant om een factoring service in te schakelen. Een factoring service is een bedrijf dat jouw facturen betaald en deze facturen vervolgens int bij jouw klanten.

De factoring service hanteert hier een bepaalde commissie voor, waardoor zij in staat zijn om geld te verdienen. Uiteindelijk levert dit voor jou ook een belangrijk voordeel op; je krijgt alle verstuurde facturen tijdig betaald. Om bijvoorbeeld de liquiditeit, solvabiliteit en de cashflow van jouw digitale onderneming is dat zeer wenselijk.

Je bent bijvoorbeeld in staat om nieuwe voorraad in te kopen, om investeringen te doen en om daarmee jouw digitale onderneming continue te laten groeien.  

Lijkt het jou wel wat om gebruik te maken van factoring service? Dan is het wel goed om te weten dat hier een bepaald prijskaartje tegenover staat.

Op dat vlak wil ik je graag van één passende tip voorzien: vergelijk meerdere factoring service bedrijven met elkaar. Op die manier ben je in staat om het beste factoring service bedrijf voor jouw digitale onderneming te vinden!

Gebruik je gezonde verstand

In dit artikel heb je kunnen lezen dat je je kunt verzekeren tegen wanbetalers. Als je van een dergelijke verzekering gebruik gaat maken, is het echter vaak al te laat.

Op dat moment heb je namelijk te maken met een wanbetaler en dat is absoluut niet bevorderlijk voor bijvoorbeeld jouw gemoedstoestand.

Mijn advies is dan ook om alles in het werk te stellen om wanbetalingen zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je onder meer door gedegen onderzoek naar jouw klanten te doen, door niet zomaar met iedereen in zee te gaan en door jouw gezonde verstand te gebruiken.

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat ook zo in bijna alle gevallen. Trap dus niet in de mooie praatjes van klanten, doe gedegen onderzoek naar bijvoorbeeld bedrijven/zzp’ers met wie je samen gaat werken en voorkom daarmee wanbetalingen.

Uiteraard is het altijd mogelijk dat je alsnog met een wanbetaler te maken krijgt. Sterker nog; vrijwel elk bedrijf heeft hier op zijn tijd last van.

Door de juiste verzekeringen af te sluiten, ben je gelukkig in staat om je hier perfect tegen te wapenen. Daar dien je uiteraard wel een bepaald bedrag voor te betalen, maar dat leidt uiteindelijk wel tot de betalingen van de openstaande facturen.

Slotwoord

Wil je je graag indekken tegen wanbetalers? Verstandige keus. Mijn advies is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten in combinatie met een incassodekking verzekering.

Gebruik verder je gezond verstand en vraag – bij hele grote projecten – om een aanbetaling van bijvoorbeeld 20%. Mocht de uiteindelijke betaling uitblijven, heb je in ieder geval die 20% alvast in huis.

Voor de openstaande 80% maak je vervolgens gebruik van de juristen van jouw rechtsbijstandverzekering!

Vergelijkbare berichten