arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kan je een online bedrijf kopen?
2 augustus 2019 

Hoe kan je een online bedrijf kopen?

Hoe kan je een online bedrijf kopen? De mogelijkheden voor het starten van een onderneming zijn tegenwoordig behoorlijk divers. Je kunt tenslotte allerlei kanten op, waarbij met name de online bedrijven momenteel veelvuldig opgestart worden.

Recent onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat er steeds meer MKB’ers en ZZP’ers actief zijn. Wat dat betreft is er dus een verschuiving op de arbeidsmarkt zichtbaar.

Deze verschuiving laat duidelijk zien dat steeds minder mensen in loondienst willen werken. Steeds meer mensen wagen de stap naar het ondernemerschap, waarbij dus met name de digitale onderneming als paddenstoelen uit de lucht schieten.

Je kunt hierbij denken aan content schrijvers, aan social media specialisten, aan vloggers en aan webshop eigenaren.

Al deze personen denken een toegevoegde waarde op het digitale web te kunnen leveren. In de praktijk blijkt vaak dat dit ook het geval is.

De digitale wereld is tenslotte booming tegenwoordig. Op het internet valt veel geld te verdienen en daar streven dan ook veel mensen naar.

Het is echter niet altijd noodzakelijk om zelf een bedrijf te starten. Heb je er wel eens over nagedacht om een online bedrijf over te kopen?

Ook dat is mogelijk. Sterker nog: het is iets wat relatief vaak voorkomt. Met name bij succesvolle startups is het wachten op het moment dat deze overgenomen worden door een grote partij.

Maar, stel je nou eens de volgende situatie voor. Jij bent een succesvolle digitale ondernemer. Je hebt tijdens je werkzaamheden vele concepten en projecten voorbij zien komen.

Op een dag kom je een uniek concept tegen, waar je dan ook bijzonder enthousiast over bent. In dat geval kan het wellicht lonend zijn om dat concept (dat online bedrijf dus) over te kopen.

Maar, hoe doe je dat? En waar dien je allemaal rekening mee te houden? In dit artikel vertellen we jou graag alles over het kopen van een online bedrijf.

De mogelijkheden

Bij het overkopen van een online bedrijf heb je enkele mogelijkheden:

  • Je koopt het bedrijf rechtstreeks van de huidige eigenaar over
  • Via een digitale marktplaats, bijvoorbeeld sitedeals.nl
  • Je koopt het bedrijf via een Facebook groep

Het mag duidelijk zijn dat je op meerdere manieren een online bedrijf over kunt nemen. Hieronder hebben wij enkele handige aandachtspunten en tips voor je op een rijtje gezet.

Aandachtspunten + tips

Als je een online bedrijf gaat kopen, is één en ander afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Als je een bedrijf met een omzet van 1 miljoen euro over gaat nemen, is de gang van zaken iets anders dan als je een start up overneemt met een omzet die nihil is.

De eerste stap die je dan ook dient te nemen, is om te inventariseren. Om wat voor bedrijf gaat het exact en hoe groot is dit bedrijf?

Kijk daarbij niet alleen naar de huidige situatie, maar ook naar datgene wat je in de toekomst denkt te verwachten.

Het is hierbij voornamelijk belangrijk om te kijken naar datgene wat het bedrijf exact uitvoert.

Hoe kun je een online bedrijf het beste promoten

De digitale wereld kan soms een nogal vage wereld zijn, mede omdat er vaak niks tastbaars aanwezig is.

Voordat je een online bedrijf over gaat nemen, moet je dan ook op de hoogte zijn van alles waar het bedrijf momenteel mee bezig is.

Op welke producten/diensten richten zij zich? Wat is hun doelgroep? Wat zijn de huidige jaarcijfers?

Dergelijke vragen zijn behoorlijk belangrijk. Sterker nog: zonder het antwoord op deze vragen kan je geen juiste keuze maken.

Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van je onderzoek voorafgaand de overname.

Mocht je nu nog steeds geïnteresseerd in het online bedrijf zijn, kan je simpelweg rechtstreeks met de eigenaar contact opnemen.

Onthoud hierbij: nooit geschoten is altijd mis. Je kunt het altijd vragen. Als je nee als antwoord krijgt, is dat ook een duidelijk antwoord.

Als je ja als antwoord krijgt, gaat de hele molen eigenlijk binnen te draaien.

Je kunt er hierbij voor kiezen om alles rechtstreeks met de huidige eigenaar te regelen. Dat is goed mogelijk, indien het bedrijf niet al te groot is.

Mocht je een groter bedrijf over gaan nemen, is het raadzaam om bijvoorbeeld een notaris of ander gespecialiseerd persoon in te schakelen.

Bij het overkopen van een groot bedrijf zitten er namelijk enkele haken en ogen aan de overname.

Schakel derhalve in een dergelijke situatie altijd een specialist in, zodat je hier geen fouten mee maakt.

Het bod

Uiteraard moet je goed na gaan denken over het bod dat je neer gaat leggen. Op het internet circuleren vele verhalen over de exacte waarde van een online bedrijf.

Het is namelijk behoorlijk moeilijk om de waarde van een online bedrijf te taxeren. Hoe doe je dat?

In de basis wordt een online bedrijf meestal voor een bedrag van 1 tot 2 keer de jaaromzet verkocht.

Stel dat het online bedrijf een omzet van 50.000 euro heeft, betaal je tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Hoe kun je je online bedrijf verzekeren tegen wanbetalers

Houd dit als richtlijn aan. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, waarbij je wellicht minder of juist meer moet bieden.

Het is dan ook aan te raden om hier goed over na te denken. Bij welk bedrag is het voor jou nog interessant om het bedrijf over te kopen?

En bij welk bedrag is het financieel gezien niet handig om het bedrijf te kopen? Zorg dat je deze bedragen duidelijk voor jezelf in beeld hebt, zodat je nooit in de fout kunt gaan.

Houd de risico’s in de gaten

Ondernemen is nooit zonder risico. Dat geldt dus ook voor online bedrijven. Voordat je het weet, stort de gehele digitale wereld in.

Die kans is nihil, maar het is toch altijd mogelijk. Mede daarom is het ontzettend belangrijk om alle risico’s in de gaten te houden.

Deze risico’s hebben niet alleen betrekking op het bedrijf dat je over gaat nemen, maar ook je huidige situatie.

Het moet niet zo zijn dat je door de overname de focus op je huidige bedrijf volledig kwijtraakt.

bedrijf promoten internet

Zorg ervoor dat je hier een juiste balans in vindt en sluit alle mogelijke risico’s uit. Blijf continue de situatie en bijbehorende risico’s in de gaten houden.

Zoals je kunt lezen, komt er toch nog het één en ander kijken bij het overnemen van een bedrijf.

Het is niet al te lastig om een online bedrijf over te nemen. Je moet echter wel goed weten waar je mee bezig bent.

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf je eigen online bedrijf te starten. Hiervoor heb je vaak geen groot startkapitaal nodig. Je kunt bij het starten van je eigen online business denken aan:

Het voordeel van zelf starten bij het beginpunt, is dat je alle belangrijke kneepjes van het vak leert.

Schakel ook een specialist in op het moment dat van plan bent een bedrijf over te kopen.  Veel succes gewenst met je nieuwe, online onderneming!

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Al een lange tijd ben ik bezig met affiliate marketing. Ook leef ik 100% van het internet en heb ik tegenwoordig geen baan meer. Omdat ik dankzij Online geld verdienen zo een fijn leven heb gekregen, wil ik jou helpen dat ook te bereiken. Met Writgo richten we ons voornamelijk op affiliate marketeers, maar ook als jij een webshop hebt of een andere soort website hebt, helpen we je natuurlijk graag! Toen ik begon met Affiliate Marketing heb ik de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Dit was een van de beste beslissingen in mijn leven. Sindsdien is mijn leven veranderd. Wil je ook met affiliate marketing beginnen? Dan raad ik de Affiliate Marketing Revolutie Absoluut aan!
Reactie plaatsen