Extra geld verdienen naast je baan? Bekijk de vijf manieren waarop dit kan!
24 december 2022 

Extra geld verdienen naast je baan? Bekijk de vijf manieren waarop dit kan!

Werken is een erg belangrijk onderdeel van het leven. Je werkt om jezelf en je eventuele gezin te onderhouden, om nog leuke dingen te kopen en te doen, en natuurlijk voor je eigen ontwikkeling. Toch zou extra geld verdienen naast je baan ook wel erg fijn zijn, zodat je wat meer te besteden hebt – of misschien zelfs veel kan sparen.

Is extra geld verdienen naast je ban echter wel te doen? En zo ja, op welke manieren? In dit artikel gaan wij de antwoorden op deze vragen samen met jou beantwoorden. Dus als ook jij overweegt om naast je vaste fulltime baan nog wat extra’s te verdienen om je bankrekening mee op te vullen, blijf dan vooral lezen!

https://youtu.be/Oehmf-Nldaw

Waarom extra bijverdienen naast je fulltime baan?

Voor we gaan kijken naar hóé je extra bijverdienen kunt, is het belangrijk om te snappen waaróm je extra geld zou willen verdienen naast je vaste loon. We hebben al enkele voorbeelden genoemd, zoals sparen, of de mogelijkheid om meer dingen te kunnen kopen en doen. Maar toch gaat het wat dieper dan dat.

Hoewel het hebben van een baan belangrijk is – zij het fulltime of parttime – is het niet de bedoeling dat dit je leven over gaat nemen. Vaak merk je dat mensen die veel tijd besteden aan hun werk, gestrest raken of gebrek aan tijd en energie hebben om nog veel te doen buiten hun werk om.

Minder stress, meer tijd

Het is leuk om voldoende geld op je bankrekening te hebben, maar als je hierdoor geen tijd hebt om bijvoorbeeld wat te ondernemen met je naasten en geliefden, of geen energie hebt om leuke dingen te doen voor jezelf, is het het afvragen waard of dit het loon wel waard is.

Wanneer je extra kan bijverdienen naast je fulltime baan, heb je niet alleen extra geld te besteden, maar zou je er op den duur misschien ook voor kunnen kiezen om wat werk opzij te laten liggen. Of misschien kan je dit extra verdiende geld wel gebruiken om andere stressfactoren van je aan te pakken; zoals het afbetalen van je hypotheek of om jezelf wat meer in te dekken op het gebied van je vaste lasten.

Is extra bijverdienen naast je baan makkelijk?

Om maar gelijk een van de eerste vragen te beantwoorden die we begin deze tekst hebben aangekaart: ja, extra geld verdienen naast je baan ís mogelijk om te doen. Maar hoe makkelijk is dit? En kan iedereen dit?

Dit hangt van meerdere factoren af. Zo kan het enorm helpen als je bepaalde talenten hebt, of ergens veel van af weet. Daarnaast kan ook het internet je erg van dienst zijn. Hoe dit precies werkt, leggen we later aan je uit.

Het kost tijd om tijd te maken

Tot slot is het ook nog zaak hoeveel tijd en moeite je bereid bent om erin te steken. Nu zul je wellicht denken: tijd en moeite? Extra bijverdienen naast mijn baan doe ik toch juist om tijd over te houden en minder moeite te hoeven doen?

Dat klopt. Echter, soms zal je eerst even wat extra tijd en energie moeten steken in de wijze waarop je geld verdienen wil. Hier dien je rekening mee te houden, want om in de toekomst minder te hoeven werken maar meer wil verdienen, zal je soms toch eerst moeten investeren.

Bijverdienen naast je baan: dit kan je doen

Er zijn meerdere manieren om extra geld te verdienen naast je fulltime of parttime baan. Echter, alvorens je hier een keuze in gaat maken, is het zaak om voor jezelf vast te stellen hoeveel tijd en energie je hier in wil kan en wíl investeren.

Heb je niet veel extra tijd, dan is het belangrijk dat je naar manieren zoekt om extra geld bij te verdienen op een zo passieve manier mogelijk. Kan je nog wel wat extra werk oppakken? Kies dan iets waarvoor je eerst nog even je handen uit de mouwen dient te steken, om op langere termijn eens goed van de vruchten te kunnen plukken.

Om het allemaal een beetje overzichtelijk voor je te maken, hebben wij onze tips voor extra geld verdienen dan ook opgedeeld in een graad van passief tot actief. Bedenk eens goed hoeveel tijd je nu nog extra over hebt, en laat daarna je blik eens glijden over onze adviezen. Wie weet zit er wel iets tussen voor jou! Lees dus snel onze vijf verschillende manieren om extra geld te verdienen naast je fulltime baan.

Hoe kan je extra geld verdienen buiten je werk?

1. Passief of snel extra geld bijverdienen naast je baan

Laten we eerst kijken naar de verschillende manieren waarop je extra bij kan verdienen zonder er al te veel tijd of energie in te steken. Denk hierbij aan zaken waarvoor je niet vaak extra werk hoeft te verrichten, maar wat wel geld oplevert.

Natuurlijk leveren deze manieren van inkomen genereren minder geld op. Dit is belangrijk om te onthouden, want vaak denken mensen nog wel eens dat ze zonder moeite (of soms zelfs geen moeite) bakken met geld verdienen kunnen. Dit is echter zelden tot nooit echt mogelijk.

Online spullen verkopen

Wie rondkijkt, vindt vaak wel oude kleren, spelletjes of huisdecoratie dat niet meer gebruikt wordt. Deze hoef je niet weg te gooien – want wat dacht je ervan om deze te koop aan te bieden? Dit kan via websites als Marktplaats, maar tegenwoordig is dit ook mogelijk via talloze apps.

Iets verhuren

Heb je toevallig een kamer over in je ruime huis, of kan je vaker fietsend of carpoolend naar je werk? Dan zou je eraan kunnen denken om bijvoorbeeld een ruimte of je auto te verhuren. Hiermee kan je soms een beste duit verdienen, maar dien je wel rekening te houden met alle administratieve en wettelijke regelingen die hierbij komen kijken.

Spaarprogramma’s

Wat je ook kan doen, is participeren aan zogenaamde spaarprogramma’s. Dit zijn programma’s waarmee je een kleinigheidje verdienen kunt door bijvoorbeeld e-mails te lezen, advertenties te bekijken, of op links te klikken.

Dit kost je niet veel tijd; je hoeft je enkel aan te melden bij het spaarprogramma dat jij het meest interessant vindt. Vervolgens kan je in je vrije tijd deze eenvoudige taken verrichten voor een klein bedrag

Enquêtes invullen

Hoe je ook snel geld extra verdienen kan, is door online enquêtes in te vullen. Er zijn diverse bedrijven, stichtingen en instellingen die regelmatig enquêtes doorsturen voor internetgebruikers om in te vullen. Deze kunnen over van alles gaan, en je verdient geld of verzamelt punten wanneer je deze invult.

De beloning hiervoor is echter meestal erg klein, en sommigen bieden enkel een coupon of cadeaukaart. Let er dus wel goed op of het je tijd waard is.

Cashback online shoppen

Cashback houdt in dat je geld verdient terwijl je zelf online aan het winkelen bent. Je verdient dus niet zozeer geld, maar krijgt geld terug van dat wat je zelf besteedt. Dit is voornamelijk voordelig voor mensen die toch al vaak online shoppen.

2. Extra geld bijverdienen door af en toe te werken

Heb je wat meer tijd over, dan kan je eraan denken om af en toe wat extra werk op te pakken naast je baan. Dit kan online, of bij een eenvoudig baantje waarbij je zelf je uren in kan vullen.

Hiermee kan je doorgaans meer verdienen dan wanneer je erg passief een extra inkomen probeert te genereren. Bovendien kan je vaak zelf bepalen hoevéél tijd je ervoor over hebt. Ideaal als je een keer wat rustiger aan wil doen!

Oppassen

’s Avonds na je werk wil je vaak graag onderuit hangen op de bank en even niks doen of tv-kijken. Wanneer je op kinderen gaat passen, kan je deze mogelijkheid ook hebben. Althans, als de kinderen slapen.

Wil je ook oppassen op de uurtjes dat de kinderen wakker zijn, dan is het belangrijk dat je een beetje leuk met ze overweg kan. Vind je kinderen leuk? Dan verdien je dus geld zonder echt te hoeven werken!

Bijles geven

Heb je ergens veel verstand van? Was er vroeger een vak op school waar jij nooit slechte cijfers voor haalde? Dan kan je deze kennis gebruiken om de jeugd wat wijzer te maken.

Door bijles te geven kan je – volgens je eigen planning – niet alleen leerlingen en studenten helpen, maar dus ook nog eens een mooi extra zakcentje verdienen naast je baan.

Bloggen

Ben je een beetje vlot met de pen, dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om dagelijks achter de computer te kruipen en een blog te schrijven. Bedenk goede onderwerpen en met een beetje doorzettingsvermogen, kan je met elke nieuwe blog ook weer nieuwe volgers krijgen.

Wanneer je genoeg volgers hebt, is het mogelijk je blog te gebruiken ter promotie van producten met bijvoorbeeld affiliate marketing, online advertenties of in opdracht van bedrijven. Heb je eigen producten, dan zou je deze ook nog kunnen promoten in je blog.

Schrijf teksten voor affiliate marketing

We hadden het net over affiliate marketing, maar wat houdt dit precies in? Wel, kort gezegd schrijf je affiliate marketing teksten waarin je producten of diensten aanbiedt. In deze artikelen verwerk je links (de affiliate link) die naar deze producten en diensten leiden. Doen je lezers een aankoop, dan verdien jij een percentage van de opbrengst.

Wanneer je je aanmeldt voor een goed affiliate programma, kan je hier best leuke bedragen mee verdienen. Echter, aan het begin zal dit erg weinig zijn. Pas als je het voor elkaar krijgt dat je voldoende lezers vergaart die gebruikmaken van de links, kan je meer verdienen. Meer lezers krijg je onder andere door SEO (Search Engine Optimization) toe te passen.

Verdiensten via social media

Al zou je het proberen, het is tegenwoordig moeilijk om social media te vermijden. Het wordt zelfs gebruikt om geld mee te verdienen. Door te adverteren en promoten voor bedrijven op je socialmediakanalen, kan je namelijk extra bijverdienen.

Nadeel is wel dat als je hier veel mee verdienen wil, dit geen “af en toe even iets uploaden op social media” meer wordt. Vaak dien je dan dagelijks nieuwe, originele berichten online te plaatsen en dit kan tijdrovend zijn.

3. Investeren om extra geld te verdienen

Nu komen we aan bij het gedeelte waarbij het wat meer tijd, energie of geld kost om je extra inkomsten naast je werk te genereren. Hiervoor is het dus zaak dat je dit kan permitteren.

Schrijf je eigen e book

E books zijn ontzettend populair, en niet zomer: ze worden duurzaam gepubliceerd, zijn makkelijk te verkrijgen en de aanschaf ervan is veel goedkoper dan bij de standaard fysieke boeken. Dus als je goed kan schrijven, waarom zou je hier dan geen gebruik van maken en een eigen e book uitbrengen?

Voor het schrijven van een e book investeer je dus voornamelijk je tijd. Naast het schrijven, is het bovendien ook belangrijk om te snappen dat het product niet heel veel geld zal opleveren, tenzij je nóg meer tijd investeert in de marketing van je boek. Goede marketing kan overigens ook uitbesteed worden, waardoor je geen tijd kwijt bent, maar wel geld dient te investeren.

Extra geld verdienen met crypto

Als je in cryptovaluta investeren wil, is het ontzettend belangrijk om verstand van zaken te hebben; je dient te snappen hoe de koersen lopen, welke externe factoren de waarde van de munten beïnvloeden, en wanneer je dient te kopen of verkopen.

Nadat je je eerste bedrag hebt geïnvesteerd, is het zaak om tijd te steken in voldoende onderzoek, zodat je de juiste keuzes maakt met je handel. Je kunt er na enige tijd veel winst mee genereren, maar succes is nooit gegarandeerd.

Extra verdienen met investeren in vastgoed

Het kost ontzettend veel tijd en een goed startkapitaal om in vastgoed te kunnen investeren. Kan je het bedrag dat je wil investeren in vastgoed niet missen, dan moet je er ook zeker niet aan denken om deze stap te zetten.

Heb je vertrouwen in je investering, en kan je het geld 100% zeker missen? Dan zal je zien dat je na een poosje een mooi passief inkomen kan genereren.

Met aandelen of obligaties extra geld verdienen

Een goed rendement kan opgeleverd worden door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker gemaakt om te beleggen, mede omdat er zo ontzettend veel beleggingssite- en apps zijn.

4. Bijverdienen met klusjes

Een eenvoudige manier om nog wat extra bij te verdienen, is door wat dichter in de buurt te kijken naar mensen die hulp nodig hebben. Denk hierbij aan klusjes voor een compensatie, of taken aannemen in ruil voor een vergoeding.

Het is voor velen ook nog eens een leuke manier om naast je fulltime baan nuttig bezig te zijn en ook nog eens een extra centje te vergaren.

Heitje voor karweitje

Ben je handig, sterk, of is er iets waar jij erg goed in bent waar anderen problemen mee hebben? Schroom dan niet om af en toe anderen te helpen in ruil voor een klein bedrag.

Hoewel het zwart geld betreft, zal je merken dat je erg veel voldoening haalt uit het aanleggen van laminaat, het op en neer rijden voor boodschappen, of het repareren van een auto. Zorg wel dat je dit uitsluitend doet voor mensen die je enigszins kent, zodat ze weten dat jij eerlijk werk verricht.

Vrijwilligerswerk

Bij veel vrijwilligerswerk krijg je een vrijwilligersvergoeding. Wil je graag iets goed doen voor je medemens, dan is het misschien een leuk idee voor je om je aan te melden voor een vrijwilligersprogramma.

5. Extra geld verdienen met ander werk

Een andere goede manier om geld te verdienen naast je werk is, ironisch genoeg, door meer te werken. Ja, deze vorm van extra inkomsten zal niet voor iedereen werken; vooral als je al een fulltime baan hebt.

Veel van de manieren om geld te verdienen die wij hieronder gaan benoemen, zijn dan ook vormen van werk die vaak eerst beginnen als een hobby of een kleine bijverdienste, maar lopen uiteindelijk uit tot een heuse carrière. Bedenk je dus goed wat je precies wil bereiken als je dit pad zou kiezen.

Word freelancer of start je eigen (online) onderneming

Je kunt naast je vaste baan ook voor jezelf beginnen. Heb je iets te bieden waar je geld voor kan vragen, dan is een eigen onderneming of beginnen als freelancer wellicht een goed idee voor jou.

Echter, onderschat niet hoeveel tijd je eraan kwijt zal zijn om er genoeg geld mee te verdienen. Je bent zelf verantwoordelijk om klanten te trekken, opdrachten aan te nemen, en goede kwaliteit te leveren. Ook kan je veel kosten maken, bijvoorbeeld door het aanschaffen van materiaal of maken van een webshop

.

Word copywriter

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, hebben we meerdere opties gegeven voor de schrijvers onder ons. Dat geldt ook bij deze tip: als copywriter is er namelijk erg veel geld te verdienen – mits je natuurlijk genoeg opdrachten aanneemt.

Er zijn veel mensen die geld verdienen door online teksten te publiceren, zoals affiliate teksten. Echter, zij zijn niet altijd even goed in schrijven, of hebben hier de tijd niet voor. Ben en heb jij dat wel? Dan zou je hier goed wat extra geld mee kunnen verdienen.

Geld verdienen met je talenten

Is er iets waar jij echt goed in bent? Een talent waar jij altijd met veel plezier tijd aan besteedt? Dan zou je kunnen overwegen om extra geld bij te verdienen met bijvoorbeeld je kookkunsten, muziek, tekeningen, fotografie of editing.

Wel is het belangrijk dat je beseft dat je ontzettend veel tijd kwijt zal zijn aan het uitvoeren van je hobby. Voor sommigen kan dit het plezier eruit halen. Ben jij echter iemand die zegt ‘maak van je hobby je werk en je hoeft nooit meer te werken’? Dan is deze tip waarschijnlijk perfect voor jou!

Verdien geld naast je baan door je talenten in te zetten

Extra geld bijverdienen naast je baan: hier moet je nog op letten

Nu je onze tips hebt doorgelezen, is het misschien wel goed mogelijk dat je al één of meerdere ideeën opgedaan hebt om zelf te doen. Toch is het belangrijk dat je er niet zomaar overhaast mee begint.

Er zijn namelijk nog enkele factoren waar je rekening mee dient te houden. Het is dus belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Wat deze factoren zijn? Wel, lees snel even verder!

Mag je extra verdienen naast je werk van je werkgever?

Het is niet onbelangrijk om rekening mee te houden: je werkgever. Het is namelijk zo dat niet elke werkgever er evenveel van gediend is dat je naast de werkzaamheden die je voor hem of haar verricht, ook nog eens ergens anders een appeltje voor de dorst plukt.

Dit kan met meerdere zaken te maken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn om te voorkomen dat je werkzaam zal zijn bij de concurrent. Of dat het extra werk je werkzaamheden bij je oorspronkelijke baan beïnvloedt.

Voor je ineens extra bijverdienen gaat, is het dus belangrijk dat je eerst je contract doorleest om zeker te stellen dat je dit wel mág. Heb je toch nog twijfels? Benader dan je werkgever zelf en leg het vraagstuk aan hem of haar voor.

Belastingdienst

We hebben er allemaal mee te maken: de Belastingdienst. En dat zal je al helemaal wanneer je naast je baan extra geld bijverdienen wil. Het is namelijk zo, dat wanneer je nog extra bijverdient, je verplicht bent dit extra inkomen door opgeven bij de Belastingdienst.

Mocht je dit niet doen, dan kan dit worden gezien als zwartwerken – en voor zwartwerken kan je een boete krijgen. Gelukkig zijn er nog wel enkele drempels die dit gedogen. Volgens de belastingvrije voet mag je op het moment van schrijven toch nog zeker € 8700 verdienen zonder dit door te geven.

Technisch zien mag je dus eigen “zwart” je geld verdienen, zolang je onder de € 8700 verdient. Hierover hoef je dan ook geen belasting te betalen. Mocht je meer verdienen dan € 8700 is het betalen van belasting dus wel verplicht – ongeacht of je fulltime of parttime werkt. Let op: belasting betalen moet over je totale inkomen.

Waar sta je voor open?

Tot slot is er nog één iets waar veel mensen overheen kijken bij het bepalen of ze extra geld verdienen willen naast hun baan. Het wordt namelijk vaak erg onderschat hoeveel je aankan naast je eigen werk.

Vaak wordt gedacht dat wat extra bijverdienen niet veel tijd of energie kost. Toch is niks minder waar. Je moet wel degelijk vaak tijd, energie en soms ook geld investeren om een extra inkomen te kunnen genereren.

Wees dus eerlijk naar jezelf over wat je wil, maar vooral ook wat je kunt. Verwacht ook niet dat je met elke manier van bijverdienen gelijk gouden stapels binnen kan slepen; soms begint het zelfs met een klein, schamel bedrag dat je amper zal merken in je portemonnee.

Conclusie: kan je extra geld verdienen naast je baan?

Dan zijn we nu eindelijk aangekomen bij de grote vraag: kan je extra geld verdienen naast je baan? Het antwoord luidt een helder en duidelijk ‘ja’. Maar het ware vraagstuk is natuurlijk op welke manier je dit zou willen, maar vooral ook kúnnen doen.

Zoals je hebt gelezen, zijn er in feite vijf verschillende manieren om extra geld te verdienen, elk variërend van hoeveel tijd je ervoor kwijt bent. Hoeveel tijd heb jij? En waar liggen jouw talenten?

Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden, dus het is belangrijk om te weten waar je aan wil gaan beginnen. Bereid je dus vooral goed voor op de nieuwe manier om je geld te verdienen, want een goed begin is het halve werk.

Naast je baan kan je soms veel geld gaan verdienen - zolang je weet wat je doet
Over de schrijver
Reactie plaatsen