je eigen website maken in 3 stappen

Je eigen website maken in 3 stappen

Een website maken kan klinken als een enorme taak, waarvoor je moet leren coderen en andere ingewikkelde trucjes moet kennen. Niets is minder waar! In 3 stappen kan jouw website al online staan. Dit zijn:

 1. Kies een platform
 2. Maak een domein aan
 3. Ontwerp je website

Klaar om je eigen website te maken? Dan is dit artikel zeker het lezen waard.

1. Kies een platform

Om een website te kunnen bouwen, zul je eerst moeten beslissen op welk platform je dit gaat doen. Met een platform bedoelen we een content management system (CMS), dat ervoor zorgt dat je niet je hele website zelf hoeft te coderen. Dit is in principe een programma dat het makkelijk maakt om een website te ontwerpen en content te uploaden, zonder dat je ook maar iets zelf hoeft te programmeren. Ideaal voor beginners dus! 

CMS zorgt ervoor dat het mogelijk is voor iedereen om een website te kunnen bouwen. Dit is dus het platform waarop je je website bouwt. Een goed voorbeeld hiervan is WordPress, waar zo’n 44% van alle websites op het internet op gebouwd worden.

Wat is WordPress? 

WordPress is oorspronkelijk ontworpen voor het publiceren van blogs, maar is ondertussen uitgegroeid tot een platform waarop je alle soorten websites kunt bouwen. Van webshops tot internetforums, en van social media tot bedrijfswebsites. WordPress is veruit het meest gebruikte platform om een website op te bouwen, en niet zonder reden. Voordelen van WordPress zijn:

 • Het is gratis: Het downloaden, installeren en gebruiken van WordPress is compleet gratis. Ook kun je zonder kosten gebruikmaken van de templates en thema’s die aangeboden worden. Let wel op, als WordPress je website ook host, zitten hier wel kosten aan verbonden. Hierover later meer.
 • Makkelijk te personaliseren en gebruiksvriendelijk: Als je weet hoe je een bijlage meestuurt met een e-mail, ben je al technisch genoeg om een website op WordPress te maken. Het is makkelijk om functies toe te voegen, waardoor je ontzettend veel mogelijkheden hebt. Met ‘plug-ins’ kun je met weinig moeite contactformulieren, afbeeldingen, webshops en meer toevoegen.
 • Je website werkt ook op telefoons en tablets: De website die je bouwt, is automatisch responsive, wat betekent dat deze zich aanpast aan een ander formaat scherm dan je computerscherm. 
 • Er is veel technische steun beschikbaar: Naast de klantenservice van WordPress is het ontzettend makkelijk om antwoorden op je vragen te krijgen op het internet. Omdat WordPress zoveel wordt gebruikt, zijn er veel websites die bedoeld zijn om je op weg te helpen met het programma. Ook is het mogelijk om een speciale WordPress websiteontwikkelaar in te schakelen.

Alternatieven voor WordPress

WordPress is voor veel websitebouwers een ideale CMS. Als je toch op zoek bent naar een ander platform, geven we je hier enkele opties:

 • Squarespace: Als je op zoek bent naar een platform waar je oneindig veel keuze hebt in ontwerp, kun je Squarespace proberen. Hier kun je prachtige websites bouwen. Er zitten wel kosten vast aan het gebruik van dit platform.
 • Wix: Wix is een ideaal platform voor beginners, omdat het gebouwd is om simpele websites te bouwen. Het heeft niet zoveel opties als WordPress, en is niet gepast voor grotere websites. Ook hier moet je betalen voor gebruik.
 • Joomla: Joomla werkt in principe net als WordPress, maar vergt wel enige kennis van programmeren. 
 • Drupal: Als je gevorderd bent in programmeren, en alle vrijheid wilt hebben met je website, is Drupal iets voor jou. Dit platform is echter niet geschikt voor beginners.

2. Maak een domein aan

Om een domein aan te maken, heb je twee dingen nodig:

 • Een goede naam voor je website (met andere woorden de domeinnaam).
 • Een webhost

Domeinnaam

Bij het kiezen van een domeinnaam, is het belangrijk om meteen de belangrijkste informatie over een website weg te geven. Dit is dus de naam van je bedrijf, je eigen naam of het onderwerp van je site. Mensen willen liever niet klikken op een website met een gekke of cryptische naam, want dit kan onbetrouwbaar overkomen. Houd het dus simpel.

Andere tips voor het bedenken van je domeinnaam zijn:

 • Maak het je merk: Zorg dat mensen de content op je website gaan associëren met jouw merk. Schrijf je een reisblog? Ga dan niet voor reizenbuitenland.nl, maar voor iets uniekers, bijvoorbeeld dewereldrond.nl, of reismeemetjan.nl. 
 • Zorg dat het makkelijk te herinneren is: Nogmaals, hoe simpeler, hoe beter. Korte en duidelijke domeinnamen zijn makkelijker te herinneren voor bezoekers. Probeer geen moeilijk te spellen woorden of lange zinnen te gebruiken in je domeinnaam.
 • Maak het pakkend: Er zijn meer dan 200 miljoen domeinen op het internet, dus het is ontzettend belangrijk dat je eruit springt. Kies daarom voor iets wat pakkend klinkt, en aantrekkelijk is om op te klikken.

Webhost

De webhost maakt het mogelijk voor jou om je website online te krijgen. De gegevens van je website worden namelijk opgeslagen op een server die in contact staat met het internet. Zo is je site dus beschikbaar op een netwerk, waardoor bezoekers deze kunnen bezoeken.

Het vinden van een goede webhost is ontzettend belangrijk, want hier hangt vanaf hoe snel je website bijvoorbeeld laadt. Voor het opslaan en beschikbaar maken van de data van je website, vraagt een webhost om kosten.

Er zijn verschillende soorten webhosting, elk met zijn eigen prijskaartje en voor- en nadelen. Hier geven we een kort overzicht:

 • Shared hosting: Je deelt een server met andere websites. Hierdoor is het een voordelige keus, en een goede optie voor beginners. Het nadeel is dat als andere websites op je server veel bezoekers krijgen, jouw site langzamer kan werken.
 • VPS hosting: Hier deel je ook een server, maar kan je zelf bepalen hoeveel ruimte je in de server opneemt. Dit is dus gepast voor websites die groeien in bezoekersaantallen.
 • Dedicated hosting: Je hebt de hele server voor jezelf. Zoals je je kan voorstellen, is dit een prijzige optie. Over het algemeen is dit bedoeld voor grote websites, en hoef je als beginnende websitebouwer geen dedicated webhost in te schakelen.
 • WordPress hosting: Als je je website in WordPress hebt gebouwd, kun je ervoor kiezen om hier ook gelijk je host van te maken. Dit is een voordelige keuze, en is makkelijk voor WordPress-gebruikers.

Wees realistisch in wat je nodig hebt. Als beginner hoef je namelijk niet meer dan 15 euro per maand neer te leggen voor webhosting, omdat je nog niet veel serverruimte nodig hebt.

Ontwerp je website

Als je een platform en een domein hebt, kan de lol beginnen. Nu ga je namelijk je website vormgeven. Als je het programma van je CMS-platform hebt gedownload, kun je meteen beginnen. 

Kies een thema

Je kunt je website simpel houden, maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden om van je webpagina’s een echte ervaring te maken voor bezoekers. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het te druk wordt op een pagina, dus zorg dat het overzichtelijk blijft. Je kunt het kleurenschema, het lettertype en de vormgeving hier bepalen.

Gebruik je WordPress? Dan kun je kiezen uit meer dan 8000 opties. Voor een echt gepersonaliseerd thema kun je bijvoorbeeld kiezen voor het Popcorn Thema, en bij zakelijke websites is Acabado zeer passend.

Voeg content toe

Content is waar het allemaal om draait bij een website. Dit is tenslotte waarom bezoekers naar je website komen. Of je nou een blog hebt, of een webshop, je content moet altijd entertainend en aantrekkelijk zijn. 

Als het gaat om content, verschilt elke website. Dit vul je helemaal zelf in. Let er wel op dat je website in ieder geval een thuispagina, een ‘Over ons’-pagina en een contactpagina heeft. Zo is je site toegankelijk en overzichtelijk.

Hulp nodig bij het schrijven van goede content? Bekijk dan onze diensten.

Maak je website vindbaar

Je doet natuurlijk niet al deze moeite om een website te maken, zonder dat je bezoekers verwacht. Je site moet daarom makkelijk te vinden zijn voor mensen die op het internet op zoek zijn naar informatie. Dit doe je onder andere met Search Engine Optimization (SEO).

SEO zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google en Bing je website met gemak kunnen lezen, en daardoor kunnen aanbevelen in zoekopdrachten. Dit doe je bijvoorbeeld door woorden te gebruiken waar vaak door mensen op gezocht wordt. Ook is het belangrijk dat je passende afbeeldingen en links deelt op je pagina’s.

Om meer te leren over SEO kun je ons gratis SEO e-book downloaden.

Beveilig je website

Voor jezelf en je bezoekers is het ontzettend belangrijk dat je website beveiligd is. Hiervoor zul je een secure sockets layer (SSL) moeten configureren. Maak je geen zorgen, dit is makkelijker dan het klinkt.

Het hebben van SSL betekent dat je data versleuteld is, en dus niet voor iedereen bereikbaar is. Het downloaden van een SSL-certificaat is dus essentieel voor een goed gerunde website. Daarnaast raden zoekmachines zoals Google alléén websites aan die dit certificaat hebben.

Dit certificaat wordt gratis door je webhost aangeleverd. Je moet het wel zelf selecteren, dus vergeet deze stap niet.

Activeer je website

Tevreden met je site? Dan is het tijd om deze aan de wereld te tonen! Je zult zelf toestemming moeten geven voor het online gaan van je website, maar dit is snel gedaan. Als je WordPress gebruikt, kun je simpelweg op ‘Activeer’ klikken.

Dubbelcheck alles voordat je dit doet, zodat bezoekers de beste versie van jouw website te zien krijgen.

Conclusie

Je hebt geen expert in computers te zijn om je eigen website te bouwen. Dankzij programma’s als WordPress is het voor iedereen mogelijk om hun eigen pagina op het internet te hebben. 

Het is wel aan jou om deze website zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan de naam van je website, hoe je website werkt, en welke content erop staat. Dit is geen zware taak, maar een uitdaging om jouw boodschap zo goed mogelijk te presenteren.

Succes!

Vergelijkbare berichten