CMS Website; wat is het beste Content Management Systeem?

CMS Website; wat is het beste Content Management Systeem?

Een CMS Voor je website; heb je voor je bedrijf of hobby een nieuwe website nodig? En ben je van plan om deze website zelf te gaan maken? Dan heb je in de basis een goed Content Managementsysteem nodig. In dit artikel laten we je graag kennis maken met verschillende van deze systemen. Daarbij bespreken we ook wat het beste CMS van dit moment is.

Wat is een CMS precies?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, staat de afkorting CMS voor Content Management Systeem. Dit is het beheersysteem van een website, waarmee je op een eenvoudige manier je website kunt ontwikkelen.

Met een CMS kun je niet alleen je website ontwikkelen, maar ook je content bijwerken, aanvullen en aanpassen.

Het CMS kun je zien als het systeem ‘achter’ de website. Als je op een website van iemand anders komt, zie je dit systeem niet naar voren komen. Mocht je je eigen website hebben, heb je dit systeem wel hard nodig. Door in te loggen, kun je toegang tot je eigen CMS-systeem krijgen. Nadat je ingelogd bent, kun je alles wijzigen met betrekking tot je website.

Wat kun je precies met een CMS?

Met een Content Management Systeem kun je alle kanten op. Ten eerste is het mogelijk om met dit systeem moeiteloos je eigen website te ontwikkelen. Je hebt hier niks of niemand anders voor nodig; met een goed CMS kun je echt alle kanten op.

Vervolgens kun je de website geheel naar wens aanpassen. Zo kun je onder meer de volgende taken doorvoeren:

 • Je kunt het ontwerp van de website naar wens aanpassen. Ook kun je bijvoorbeeld lettertypes aanpassen, kleurstellingen aanpassen en de stijl van de website naar wens aanpassen.
 • Je kunt pagina’s toevoegen. Het is mogelijk om met een CMS makkelijk pagina’s toe te voegen. Door dergelijke pagina’s toe te voegen, maak je de gehele structuur van je website naar wens. Daarna kun je de pagina’s uiteraard ook naar wens aanpassen.
 • Je kunt berichten toevoegen. Met een CMS maak je niet alleen pagina’s aan, maar ook nog eens berichten. Je kunt berichten in principe met pagina’s vergelijken, maar een pagina wordt op een andere manier gebruikt.
 • Je kunt foto’s en tekst toevoegen. Aan de berichten en pagina’s kun je vervolgens foto’s en tekst toevoegen. Als je voor een goed CMS kiest, gaat dit echt gemakkelijk. Je doet dit met enkele klikken op de muisknop, zonder dat je hier technische kennis voor nodig hebt.

Is het verplicht om een CMS te gebruiken?

Nee, je bent niet verplicht om een CMS te gebruiken. Heb je heel veel technische kennis en ben je in staat om te programmeren? Dan is het niet per sé noodzakelijk om een CMS te gebruiken. Je kunt namelijk zelf ook je website ontwikkelen, zonder dat je een CMS hoeft te gebruiken.

Heb je geen technische kennis? Dan kun je niks anders dan een CMS te gebruiken. Daar is ook helemaal niks mis mee, aangezien je met een CMS van heel veel voordelen kunt profiteren.

Wat zijn de voordelen van een goed CMS voor je website?

Ben je op dit moment bezig met het ontwikkelen van je eigen website? Of wil je op korte termijn een eigen Content Management Systeem ontwikkelen? In beide gevallen doe je er verstandig aan om een goede vergelijking te maken. Alleen als je een goede vergelijking maakt, kun je het juiste CMS gaan gebruiken.

Maar, wat zijn nou de specifieke voordelen van een goed CMS? Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Je hebt géén technische kennis nodig om een website te ontwikkelen. Met dank aan een Content Management Systeem heb je geen technische kennis nodig. Het systeem neemt eigenlijk alle technische aspecten voor je uit handen.
 • Je kunt zelf de inhoud van je website wijzigen. Als je van een goed CMS-gebruik maakt, kun je zelf de inhoud van je website wijzigen. Belangrijk voordeel hiervan is dat je dit niet voortdurend uit hoeft te besteden. Dit levert je een flinke tijd- en geldbesparing op!
 • Je kunt je website gemakkelijk beheren. Niet alleen het ontwikkelen van je website is een fluitje van een cent, maar ook het beheren van je website. Voor het beheren van je website heb je – dankzij een CMS – ook geen technische kennis nodig.
 • Je kunt je website aan andere systemen koppelen. Ben je met een CMS je eigen webshop aan het ontwikkelen? Dan is het erg wenselijk als je je website bijvoorbeeld aan PostNL of je eigen boekhoudsoftware kunt koppelen. Als je voor een goed Content Management Systeem kiest, is ook dit een fluitje van een cent.
 • Je bespaart een hoop kosten. Door voor een goed CMS te kiezen, kun je bijzonder veel kosten besparen. Je hoeft bijvoorbeeld geen dure webdesigner in te huren. Daarnaast is het ook ideaal dat je op lange termijn alle veranderingen zelf door kunt voeren. In de toekomst hoef je hier dus ook géén dure specialisten voor in te huren.
 • De veiligheid is bij een goed systeem goed geregeld. Als je een website gaat ontwikkelen, moet je altijd met je eigen digitale veiligheid rekening houden. Alleen als je voor een goed CMS kiest, heb je naar de veiligheid niet al te veel omkijken. Bij veel systemen is dit bijzonder goed geregeld, zolang je maar de plug-ins en dergelijke blijft updaten.

Zijn dit alle voordelen van een goed Content Management Systeem? Nee, zeker niet. Al deze voordelen brengen op hun beurt namelijk nog veel meer voordelen met zich mee. Dankzij deze voordelen ontstaat er eigenlijk een sneeuwbaleffect, waardoor wij het volgende kunnen concluderen: je kunt in principe niet zonder een goed Content Management Systeem.

Tussen welke Content Management Systemen kun je kiezen?

Door de jaren heen zijn de Content Management Systemen behoorlijk populair geworden. Dit heeft puur met bovenstaande voordelen te maken, maar ook met het feit dat je tegenwoordig uit meerdere systemen kunt kiezen. Op dit moment kun je onder meer voor onderstaande systemen kiezen:

 • WordPress: wereldwijd worden de meeste websites met WordPress gemaakt. Logisch ook, aangezien dit systeem echt veel voordelen met zich meebrengt.
 • Typo3: naast WordPress is ook Typo3 een populair CMS. Met dit systeem is het mogelijk om allerlei websites en platforms te maken. Op dit moment wordt het systeem nog niet al te veel in Nederland gebruikt, maar mogelijk in de toekomst wel.
 • Joomla: ook met Joomla is het mogelijk om een eigen website te ontwikkelen. Wereldwijd is dit systeem meer dan 2,5 miljoen keer geïnstalleerd, waardoor dit één van de populairste Content Management Systemen is.
 • Drupal: Drupal kun je ook zien als één van de beste Content Management Systemen van dit moment. Met dit systeem kun je echt alle kanten op.

Wat is het beste Content Management Systeem?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het t aan te raden om een goed CMS uit te kiezen. Voor welk van bovenstaande systemen je het beste kunt kiezen? Wij adviseren je vooral om voor WordPress te kiezen. Waarom? Dat bespreken we graag hieronder.

Ten eerste is het veelzeggend dat veel mensen voor WordPress kiezen. Ongeveer 30 á 40 procent van alle websites die nieuw gemaakt worden, wordt gebruikgemaakt van dit Content Managementsysteem.

Ten tweede valt de veelzijdigheid van WordPress op. Dit betreft namelijk een open-source Content Management Systeem; iedereen is hierdoor in staat om zelf aanpassingen aan het systeem door te voeren. Concreet betekent dit dat je je eigen website geheel naar eigen wens kunt maken.

Ten derde is WordPress onwijs gebruiksvriendelijk. Als je eenmaal een paar keer van WordPress gebruikgemaakt hebt, kun je dit systeem volledig naar wens gebruiken. Het systeem is overzichtelijk, het systeem werkt simpel en het systeem spreekt al snel tot de verbeelding.

Ten vierde is het een feit dat je veel kanten op kunt met WordPress. Zo is het mogelijk om allerlei plug-ins te downloaden en deze op je website te installeren. Hiermee weet je de functionaliteiten van je website probleemloos uit te breiden.

Ten vijfde is het ook ideaal dat je uit veel thema’s kunt kiezen. Met dank aan deze thema’s hoef je zelf niet al te veel tijd aan het design van je website te besteden. Door één van de vele thema’s te downloaden, maak je het design van je website direct naar wens. Uiteraard is het ook nog mogelijk om kleuren en dergelijke aan te passen.

Ten zesde is het ideaal dat WordPress in de basis gratis is. Voor de basisfunctionaliteiten is het niet nodig om hier geld aan uit te geven. Voor veel thema’s en plug-ins moet je vervolgens wel betalen, maar je bent niet verplicht om deze daadwerkelijk te installeren. Je kunt ook voor veel gratis thema’s en plug-ins kiezen.

Het beste CMS: WordPress

Wil je graag je eigen website ontwikkelen? Dan kies je wat ons betreft het beste voor WordPress. Om bovenstaande redenen is dit volgens ons het beste Content Management Systeem van dit moment. Met dit systeem ontwikkel je moeiteloos je eigen website, waarna je deze ook moeiteloos bij kunt houden.

Over de Auteur

Wij zijn Writgo.nl! Een gepassioneerd schrijversteam dat dagelijks voor je klaar staat om al je content te schrijven. Naast het schrijven van content voor onze klanten delen we ook op deze website met regelmaat interessante dingen die gaan over het online ondernemerschap en online geld verdienen. Hiermee hopen we ook mensen die nog niet begonnen zijn, warm te krijgen voor het starten van een eigen business.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]