Je hebt het aan het begin van je carrière als copywriter misschien wel eens meegemaakt: een klant vraagt een tekst aan die je vervolgens schrijft, maar de tekst wordt niet goedgekeurd. Waar ging het dan mis?
In veel gevallen is er geen briefing geweest. Die briefing tekstschrijver is zelfs voor copywriters met veel ervaring nog erg belangrijk. Een goede briefing lijkt misschien lastig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. In dit artikel leer jij meer over een goede briefing!
Inhoudsopgave
Een briefing tekstschrijver checklist
Bij een briefing zijn er enkele dingen die je niet moet vergeten te vragen. Als je al deze dingen vraagt, heb je een veel beter beeld bij hoe de tekst geschreven moet worden. Je briefing als copywriter pak je voortaan sowieso aan met de onderstaande vragen.
Doelgroep
Het is belangrijk om te weten wie de tekst gaan lezen. Hier kun je dan rekening mee houden als je de tekst gaat schrijven. Denk dan bijvoorbeeld aan je taalgebruik. Als je de doelgroep niet goed kent, zorg er dan voor dat je hier nog meer vragen over stelt.
Doel
Naast dat het belangrijk is wie de tekst gaat lezen, is het ook belangrijk om te weten wat het doel van de tekst is. Wat wil de opdrachtgever proberen te bereiken met zijn of haar tekst? Ook hier kan je je schrijfstijl weer op aanpassen.
Medium
Je moet ook weten waar de tekst wordt geplaatst. Is dat bijvoorbeeld op een website? Of in een app? De context is erg belangrijk en kan jou ook zeker verder helpen met het schrijven van de tekst.
Belangrijkste boodschap
Mensen willen natuurlijk iets vertellen met hun tekst. Dat is ook zo bij degene die jou de opdracht heeft gegeven. Vraag er dan ook altijd naar welke boodschap de tekst uit moet dragen.
Lengte
De lengte van de tekst is voor een copywriter erg belangrijk. Als je weet hoeveel woorden je kan gebruiken, dan weet je ook hoe je de informatie moet overbrengen naar de uiteindelijke lezers van de tekst.
Beslisser
Soms zijn er meerdere mensen die zich bezighouden met je tekst. Het is voor jou als schrijver dan handig om te weten wie de uiteindelijke beslissingen neemt. Het is het beste om dan één iemand als contactpersoon uit te zoeken, want anders gaat het waarschijnlijk mis.
Deadlines
Tot slot zijn er natuurlijk nog de deadlines. De aanvragers van een tekst willen de tekst vaak voor een bepaalde datum hebben. Deze datum is voor jou natuurlijk enorm van belang. Je kan dan zelf makkelijker inschatten wanneer je moet beginnen met het schrijven.
Nog verder groeien als schrijver
Het is, zeker als je schrijft voor websites, belangrijk dat je SEO goed onder de knie hebt. Iedereen wil namelijk zo goed mogelijk scoren in zoekmachines, waardoor de tekst aan enkele eisen moet voldoen.
Met het gratis E-book ‘Winnen in Google’ leer jij meer over SEO. Dat is erg fijn voor jou als schrijver, maar ook voor je klanten.