Affiliate marketing, het is een van de meest gebruikte marketingstrategieën van de afgelopen paar jaar. En je zult er ongetwijfeld ook mee in aanraking zijn gekomen. Misschien is het zelfs zo dat je er al oren naar hebt gehad en je zelf inmiddels al bezig ermee bent! Als dat het geval is dan wil jij als affiliate snel en relatief gemakkelijk geld verdienen. Een slimme methode naast het uit spenderen van je SEO en linkbuilding is door je content zo breed mogelijk te verspreiden. Sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook  kan hierbij dus een hele handige rol in spelen! Hoe ga jij ervoor zorgen dat je social media kunt gebruiken ten gunste van jouw affiliate marketing?

Bekijk de video: 

 

Sociale media en de tijd van nu

Het is heel snel gegaan met de technologie in de afgelopen tien jaar. Misschien dat snel zelf een understatement is. We bestellen ons eten via apps en bekijken onze films nog maar zelden via de gangbare televisiezenders. Lopen dag in dag uit met onze mobiele apparaten op zak. En zijn meer verbonden met elkaar dan ooit en velen willen dat graag ook zo veel mogelijk blijven.

Een van de manieren waarop we tegenwoordig verbonden zijn met elkaar is sociale media. Waar we elkaar 15 jaar geleden een sms stuurde en onze mobiele telefoons vooral werkte op beltegoed, zijn we vandaag de dag 24/7 verbonden met elkaar via verschillende sociale media platformen. WhatsApp, Instagram, Twitter en Facebook zijn niet meer weg te denken in onze dagelijkse tijdsbesteding en zorgen ervoor dat we eigenlijk ten alle tijden met elkaar verbonden zijn.

Voor veel bedrijven is het dus interessant om op deze platformen ook reclame te maken. Naast de bekende tv-spotjes en reclame op de radio zie je dat bedrijven zich tegenwoordig vooral richten op sociale media. Probeer maar eens na te gaan wanneer je voor het laatst een video op YouTube hebt bekeken zonder reclame.

facebook marketing

Affiliate marketing en Facebook

Dat elk sociaal media platform een perfect fundament is voor talloze marketing opties is wel duidelijk dus. Hoe zit dit precies met affiliate marketing? Heel simpel gezegd affiliate marketing en sociale media gaan hand in hand. Waarschijnlijk dat jij zelf al bij hebt gedragen aan de inkomsten van een affiliate marketeer zonder dat je het door had. Dit zou kunnen komen doordat je bijvoorbeeld op een link hebt geklikt die jou doorverwees naar een bepaalde website.

Je kunt dus behoorlijk makkelijk geld verdienen met affiliate marketing op sociale media. Vooral Facebook verleent zich hier perfect voor. Sterker nog, het is hier zo geschikt voor dat er jaarlijks miljarden verdiend worden op Facebook door middel van affiliate marketing!

facebook marketing

Ondanks dat Facebook wat van zijn populariteit verloren is over de jaren door wat schandalen en de komst van andere sociale media staat het nog steeds met kop en schouders op de eerste plek. In 2021 staat het boven YouTube met een totaal 2,7 miljard gebruikers in de maand januari. Maar los van de website en app van Facebook is het bedrijf ook nog eigenaar van twee andere extreme sociale media grootheden: Instagram en WhatsApp.

Door het grote bereik dat Facebook heeft kan het dus perfecte mogelijkheden bieden voor jouw affiliate marketing operatie! Het is uit de bedoeling om zoveel mogelijk mensen naar jouw content te begeleiden. Waarom niet via de grootste digitale verzameling van mensen op de planeet?

 

Jouw Facebookpagina

Om geld te gaan verdienen via het grootste sociale medium die er is moeten we natuurlijk eerst onszelf voegen bij het sociale medium! Het eerste dat je moet doen is dus zelf een pagina aan maken. Deze staat verder los van jouw eigen persoonlijke profiel en kun je dus ook los beheren.

Het is natuurlijk van belang om erover na te denken wat jouw pagina gaat worden. Dus wat je gaat doen is, wat we bij een affiliate marketing website/blogsite ook al hebben gedaan, nadenken over wat jouw niche is. Zodra je weer jouw niche hebt uitgekozen en jouw Facebookpagina hebt ingericht met een pakkende naam, een bijpassende profielfoto en banner wordt het tijd voor een van de belangrijkste punten van dit alles. Het opbouwen van jouw netwerk.

facebook marketing

Het is zeker handig om zo veel mogelijk volgers te hebben. Elke volger is immers een potentiële klant waar jij geld mee kunt verdienen. Het is over het algemeen wenselijk om tussen de 5.000 en 10.000 likes te hebben. Voor die tijd valt je namelijk tussen wal en schip en ben je niet interessant genoeg voor Merchants om met jou in zee te gaan. Zodra je op dit aantal zit kunnen we pas echt aan de slag!

De beste manieren om veel volgers te krijgen is natuurlijk door klein te beginnen. Nodig wat persoonlijke vrienden uit om je pagina te volgen en leuk te vinden. Vanaf daar kun je langzaam gaan beginnen met het verspreiden van jouw pagina via de eerste paar likes. Het is wel belangrijk dat de content van je pagina relevant is. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw content goed en betrouwbaar is dan kun je het schrijven hiervan ook uitbesteden aan andere bedrijven.

Writgo.nl bijvoorbeeld specialiseert zich in het schrijven van stukken met affiliate marketing doeleinde. Writgo.nl kan er dus voor zorgen dat jouw pagina opvalt en gezien wordt!

 

Verdienen via Facebook

Je pagina staat en je hebt een prominent aantal volgers en het begint langzaam ergens op de lijken. Nu kunnen we dus langzaam aan de slag met affiliate marketing. Maar hoe gaan we dit nou precies aanpakken?

Affiliate marketing door sociale media is eigenlijk heel simpel. Als affiliate marketeer ben je namelijk zelf geen product of dienst aan het verkopen maar ben je iemand anders zijn product of dienst aan het promoten. Hierbij geldt dat van tevoren een commissie hebt afgesproken. Dus hoe meer mensen er mee in aanraking komen hoe vaker jij betaald wordt. Dit noemen we ook wel een No cure, no pay methode.

Maar het er komt wel ietsjes meer bij kijken dan simpel weg de naam van jouw affiliate benoemen. Je moet namelijk een unieke affiliate link zien te plaatsen op jouw pagina. Deze links kun je krijgen als je jezelf aanmeldt bij een affiliate programma. Als je de link op jouw pagina zet en iemand klikt erop krijg jij dus betaald. Er zijn verschrikkelijk veel affiliate netwerken en programma’s zoals Linkpizza, Daisycon en PayPro. Ook hebben sommige grote bedrijven zélf een affiliate programma waarbij jij met jouw sociale mediapagina gebruik van kunt maken.

facebook marketing

Naast jezelf aan te sluiten bij een affiliate programma kun je ook kiezen voor sponsored content. De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Dit houdt in dat bedrijven jou betalen voor het aan het licht brengen van hun producten. Door iets van beeldmateriaal en een link te delen leg je dus de producten bij de doelgroep. Hierdoor kunnen zij doorgaan naar de desbetreffende pagina. Ook hiervoor krijg jij uiteindelijk betaald.

Pas als je écht veel volgers hebt kan het zo zijn dat bedrijven aan jou vragen of zij hun content bij jou mogen plaatsen. Maar tot die tijd hoef je echt niet bang te zijn om bedrijven zelf te benaderen. Veel bedrijven hebben hier namelijk een aparte afdeling voor die dit soort zaken afhandelen en die hebben ook vaak een aardig budget.

 

Maar wat nou als ik géén duizenden volgers heb?

logisch dat je begint zonder volgers. Het is ook vrij normaal dat het aantal volgers niet meteen omhoogschiet naar de 10.000 of meer. Mocht het nou zijn dat je nog steeds gebruikt wilt maken van affiliate marketingtechnieken zónder dat je al die duizenden volgers hebt?  Facebook zelf heeft dan ook nog met je meegedacht.

Sinds een paar jaar heeft Facebook de optie toegevoegd voor pagina’s om advertenties zelf aan te leveren ongeacht de grote van de pagina. Dit betekent dat elke pagina een advertentie kan laten lopen. Voor een vast bedrag per dag zorgt het algoritme van Facebook ervoor dat jouw advertentie hoog komt te staan in de tijdlijn van andere.

facebook marketing

Maar als je weinig volgers hebt, hoe bereiken jouw advertenties het gewenste publiek dan? Ook daar heeft Facebook over nagedacht!

Het is namelijk mogelijk om je te richten op bepaalde doelgroepen met deze advertenties. Stel je hebt een pagina over voetbalschoenen maar je hebt maar 294 volgers, dan kun je de advertentie zo instellen dat hij bovenaan de tijdlijnen van mannen tussen de leeftijd van 16 en 26 jaar komt. Los van leeftijd is het ook mogelijk om te kijken voor de advertentie naar andere, soortgelijke pagina’s, en baseert daar vervolgens jouw nieuwe publiek op. Zo kom je dus onder ogen bij mensen die je normaal gesproken misschien wel nooit zou bereiken!

 

Conclusie

Er zijn heel erg veel manieren om affiliate marketing toe te passen op sociale media. Facebook is hierbij dus een erg geliefd medium. Omdat Facebook zelf een hele duidelijke en makkelijke manier heeft van het verspreiden van advertenties onder specifieke doelgroepen. Door de gebruiksvriendelijkheid hiervan kun je dus binnen een mum van tijd jouw affiliate pagina op topniveau laten draaien. Tevens kun je naast je andere affiliate websites nog meer passieve inkomsten creëren!