Affiliate Marketing en Belasting; Hier krijg je mee te maken!
18 december 2021 

Affiliate Marketing en Belasting; Hier krijg je mee te maken!

Alles weten over affiliate marketing en belasting? Ben jij begonnen met affiliate marketing of wil je er mee beginnen? Dan vraag je je vast af of je ook een gedeelte aan de belasting moet geven van je affiliate marketing inkomsten. In dit blogbericht ga ik je meer vertellen over welke belastingen je moet betalen als je aan affiliate marketing begint.

Belasting betalen met affiliate marketing

Als je voor het eerst gaat beginnen met affiliate marketing en je hebt veel websites gelezen met informatie, ben je nu vast van plan om direct duizenden euro's te gaan verdienen met je website. Maar voor het zover is gaat er eerst nog een hele tijd over heen waarin jij vooral in de schaduw van grote websites werkt, en nog niets verdient.

Welke belasting betaal je met affiliate marketing?

Ben je furore aan het maken als affiliate marketeer? Dan is het goed om te beseffen dat niet alle inkomsten volledig voor jou zijn.

Je moet namelijk ook belasting afdragen aan de staat; dit is één van de weinige zekerheden op het gebied van affiliate marketing.

Maar, hoe werkt belasting betalen met affiliate marketing nou precies? Met welke belastingen moet je rekening houden? Hoe kan je deze belastingen betalen?

Wanneer moet je deze belastingen betalen? En waar moet je goed rekening mee houden? Wij krijgen regelmatig bovengenoemde vragen binnen van affiliate marketeers. Gezien de hoeveelheid vragen hebben wij uiteindelijk besloten om dit artikel samen te stellen.

Een artikel waarin je alles vindt over het betalen van belasting als affiliate marketeer. Neem het artikel op je gemakje door, voer direct de juiste handelingen uit en voorkom daarmee een latere afrekening.

Als je de belastingen voor affiliate marketing niet (op tijd) betaald, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Neem dit onderwerp dus zeker serieus, lees je goed in en bereid je goed voor.

Daar ga je op zowel de korte- als op de lange termijn absoluut geen spijt van krijgen!

Waarom belasting betalen als affiliate marketeer?

In Nederland hebben we te maken met de grondwet en allerlei aanverwante wetten. In de grondwet, en in de overige wetten, staat simpelweg vermeld dat over alle toegevoegde waarde belasting betaald moet worden.

Daarbij is het wel goed om te benadrukken dat er allerlei soorten belastingen in ons land bestaan. Enkele van deze belastingen hebben wij op een rijtje gezet:

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting (btw)
  • Vermogensbelasting

Als we het over inkomstenbelasting hebben, kunnen we één ding alvast duidelijk maken; iedereen met een inkomen dient deze belasting te betalen.

Hoe meer je per jaar weet te verdienen, des te hoger percentage je aan inkomstenbelasting dient te betalen. Voor een zelfstandige ondernemer komt daarbij ook nog de omzetbelasting om de hoek kijken.

Juist op het gebied van de omzetbelasting bestaat er echter enige onduidelijkheid; daarover vind je in dit artikel dan ook alle informatie.

Om nog even terug te komen op de vraag ‘Waarom belasting betalen als affiliate marketeer?’; het antwoord op die vraag is simpel.

Als affiliate marketeer dien je belasting te betalen omdat dit een gemeenschappelijke plicht in ons land is.

Het maakt daarbij niet uit of je 2500 netto in loondienst krijgt of 4000 euro netto als zelfstandig ondernemer c.q. affiliate marketeer. Je bent hoe dan ook verplicht in ons land om belasting(en) te betalen.

Hoeveel belasting moet je betalen met affiliate marketing?

Als je nog niet zo lang bezige bent met affiliate marketing is de kans groot dat je ook nog niet zo veel verdiend. 

Voor de belastingdienst mag je tot € 200,- bijverdienen zonder dat op te hoeven geven. Voordat je 2000 euro met je website verdient, ben je al even verder.

Daarna is het handig om je in te schrijven bij de kamer van koophandel en moet je BTW gaan afdragen, maar ook inkomstenbelasting gaan betalen.

Pas als je veel geld gaat verdienen is het belangrijk dat je je inschrijft bij de kamer van koophandel en daadwerkelijk een bedrijf maakt van je website.

Tot die tijd mag je al je inkomsten gewoon opgeven in Overige inkomsten en moet je daar natuurlijk wel inkomstenbelasting over betalen met affiliate marketing.

Met welke belastingen moet je als affiliate marketeer rekening houden?

Als affiliate marketeer is er één soort belasting waar je altijd rekening mee moet houden: inkomstenbelasting. Deze belasting betaal je simpelweg over de hoeveelheid inkomen die je per jaar hebt.

Het maakt daarbij in de basis niet uit of je dit als zelfstandig ondernemer weet te verdienen of als werknemer in loondienst.

Het gaat er puur om dat je als geldverdiener een bepaald percentage van jouw inkomen af moet staan aan de Belastingdienst in de vorm van inkomstenbelasting.

Moet je dan nog meer soorten belastingen betalen als affiliate marketeer? Dat is compleet afhankelijk van één belangrijk facet; ben je ondernemer of ben je géén ondernemer?

Als je door de Belastingdienst als ondernemer gezien wordt, moet je namelijk met jouw bedrijfsactiviteiten bij de Kamer van Koophandel in gaan schrijven.

Eén van de gevolgen hiervan is dat je BTW moet heffen over de facturen die je naar jouw opdrachtgevers verstuurt. Het gevolg hiervan is dat je deze BTW periodiek aan de Belastingdienst over moet dragen.

Afhankelijk van de hoogte van jouw inkomsten is dit per kwartaal (drie maanden) of per jaar. Het is echter ook goed mogelijk dat je door de Belastingdienst niet als ondernemer gezien wordt.

Dit is dus ook mogelijk als je bijvoorbeeld 500 euro per maand weet te verdienen als affiliate marketeer. In dat geval is er géén sprake van BTW (omzetbelasting), maar dien je wel inkomstenbelasting te betalen.

Bij de aangifte van de inkomstenbelasting dien je het betreffende bedrag in te vullen onder de noemer ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Wil je direct achterhalen of jij een ondernemer bent? Klik op deze link, vul de gevraagde gegevens in en achterhaal direct de uitkomst!

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je als affiliate marketeer?

Het antwoord op deze vraag is puur afhankelijk van twee factoren:

  • De hoogte van jouw inkomen
  • De manier waarop je bedrijf voert; als ondernemer of als hobbyist

Als je door de Belastingdienst als ondernemer aangezien wordt, geniet je in sommige gevallen van enkele belastingvoordelen.

Van deze voordelen is echter alléén sprake als je aan het urencriterium weet te voldoen. De Belastingdienst ‘verwacht’ van elke ondernemer dat hij of zij 1.225 uur per kalenderjaar aan zijn of haar onderneming weet te besteden.

Deze hoeveelheid uren heeft overigens betrekking op declareerbare en niet-declareerbare uren. Ook de uren die je aan jouw administratie besteedt, vallen onder deze noemer. Indien je aan dit urencriterium voldoet, krijg je zoals gezegd enkele belastingvoordelen vanuit de Belastingdienst/Overheid.

Je kunt hierbij denken aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek, Mkb-winstvrijstellingen en investeringsaftrek. Dankzij deze aftrekposten weet je jouw belastbare inkomen naar beneden bij te stellen, waardoor je verhoudingsgewijs minder inkomstenbelasting gaat betalen.

Word je door de Belastingdienst niet als een ondernemer beschouwd? Dan betaal je een xx percentage over al jouw inkomsten.

Wat dit percentage precies is, verschilt van jaar tot jaar. Daarnaast maakt de hoogte van jouw inkomen in dit geval ook uit. Hoe meer geld je per jaar weet te verdienen, des te meer inkomstenbelasting je per jaar moet gaan betalen.

Hoeveel omzetbelasting betaal je als affiliate marketeer?

Als affiliate marketeer behaal je een bepaalde omzet; dat is eigenlijk alle commissies via de verschillende affiliate netwerken bij elkaar opgeteld.

Volgens de wet in ons land is het vervolgens noodzakelijk om over deze omzet de zogeheten omzetbelasting af te dragen aan de Belastingdienst.

Deze omzetbelasting staat ook wel bekend als BTW en is een lastig punt voor veel affiliate marketeers. Indien je in een bepaalde maand 1000 euro exclusief BTW van een bepaald affiliate netwerk moet krijgen, zou je eigenlijk 1210 euro inclusief BTW moeten krijgen.

Over de omzet die je gedraaid hebt, moet je namelijk 21% btw aan de staat afdragen. Deze 21% btw moet door het affiliate netwerk betaald worden, aangezien zij een andere ondernemer betalen.

Volgens de wet is het in dat geval altijd de stelregel dat er gewoon BTW betaald wordt. Juist op dit vlak is het voor veel affiliate marketeers echter behoorlijk lastig.

Het is namelijk zo dat veel affiliate marketeers ook zaken doen met buitenlandse affiliate netwerken. Deze netwerken hanteren mogelijk andere belastingregels en/of andere belastingpercentages.

Om je een indruk te geven hiervan; in Duitsland wordt normaliter 19% belasting geheven. In 2020 werd dit getal zelfs naar 16% aangepast ten gevolge van de coronacrisis.

Vergeleken met ons land scheelt dat dus al snel enkele percentages aan omzetbelasting. Wat gebeurt er nou precies als je via een buitenlands affiliate netwerk geld verdiend?

Omzetbelasting afdragen

Op welke manier moet je dan de omzetbelasting afdragen? In een dergelijk geval kunnen wij je eigenlijk maar één tip meegeven; neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

Het antwoord op dergelijke vragen is namelijk nogal complex en is afhankelijk van onwijs veel verschillende factoren. Onder aan de streep ben je er als ondernemer volledig zelf verantwoordelijk voor dat je de juiste hoeveelheid omzetbelasting af weet te dragen.

Je kunt dus achteraf niet de schuld geven aan bijvoorbeeld het buitenlandse affiliate netwerk. Zorg er dus voor dat je hierover contact opneemt met de Belastingdienst.

Leg uitgebreid aan hen uit hoe de vork precies in de steel zit en wacht de reactie af. Afhankelijk van de reactie van de Belastingdienst kan je vervolgens de juiste stappen gaan ondernemen.

Onder aan de streep kunnen wij je eigenlijk nog één ding aanraden: neem dit niet te licht op. Mocht je onverhoopt een foutje maken, komt de Belastingdienst daar na een x aantal jaar altijd achter.

In dat geval dien je de belasting alsnog af te dragen, mogelijk zelfs in combinatie met een boete. Moraal van het verhaal; op het gebied van omzetbelasting is het altijd verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst.

Dat is zéker het geval als je zaken doet met buitenlandse affiliate netwerken. In een dergelijke situatie moet je eigenlijk nog voorzichtiger te werk gaan en altijd het zekere voor het onzekere nemen.

PS. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een belastingexpert c.q. belastingadviseur in te huren. Een dergelijke experts weet ongetwijfeld ook wel hoe het precies zit met buitenlandse belastingen voor jouw affiliate inkomsten.

Mocht je behoorlijk veel geld verdienen als affiliate marketeer, is het zeker niet verkeerd om een dergelijke expert in te huren.

Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat deze uitgaven nooit onnodig zijn; op de lange termijn verdien je deze uitgaven altijd weer terug.

Gewoon beginnen

Veel beginners vinden het een enge gedachte om een eigen bedrijf te starten en daarbij alle verplichtingen die daarbij komen kijken aan te gaan. Maar gelukkig mag je met affiliate marketing gewoon beginnen als particulier.

Je hoeft je dan nog helemaal geen zorgen te maken over allerlei extra kosten die je moet betalen bij het hebben van een eigen bedrijf.

Tegen de tijd dat je daadwerkelijk 2000 euro hebt verdiend met je website, weet je ook al dat je alle extra kosten zoals de btw en inkomstenbelasting gewoon kan betalen.

Inschrijven als ondernemer of niet?

In dit artikel heb je onwijs veel informatie kunnen vinden over het betalen van belasting als affiliate marketeer zijnde. Zoals je hebt kunnen lezen, wordt er onderscheid gemaakt tussen de inkomsten als particulier of de inkomsten als ondernemer.

Een logische vraag is dan ook: is het als affiliate marketeer interessant om je als ondernemer in te schrijven? In onze ogen is het altijd verstandig om dat te doen, maar niet per Sé direct vanaf het begin.

Het is namelijk een feit dat je met affiliate marketing niet vanaf het eerste moment veel geld verdiend. Het duurt vaak enkele maanden voordat je geld gaat verdienen; in die maanden kan je door de Belastingdienst überhaupt niet als ondernemer gezien worden.

Je levert namelijk nog geen toegevoegde waarde en je loopt ook nog niet zozeer bedrijfsrisico. Pas als je echt geld met affiliate marketing gaat verdienen, kan je door de Belastingdienst als ondernemer aangezien worden.

Onder andere daarom kiezen veel affiliate marketeers ervoor om bijvoorbeeld het eerste jaar als niet-ondernemer door het leven te gaan.

De mogelijke inkomsten die je in dat jaar weet te verdienen, voer je op als inkomsten uit overige werkzaamheden. Indien jouw affiliate websites goed gaan lopen, kan je je altijd nog inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel.

Dit kost slechts 5 tientjes en is binnen een halfuurtje volledig gepiept. Vervolgens kan je écht aan de bak als affiliate marketeer, kan je investeringen gaan doen en kan je meer en meer geld gaan verdienen.

Slotwoord

Belasting betalen als affiliate marketeer; het kent absoluut de nodige haken en ogen. Met dit artikel hebben wij in ieder geval geprobeerd om alle complexe informatie simpel op papier te zetten.

Het is daarbij niet voor niets wat wij in dit artikel meerdere keren de tip hebben gegeven om contact op te nemen met de Belastingdienst.

Alleen de Belastingdienst kan jou op de perfecte manier informeren; de situatie van elke affiliate marketeer is namelijk anders.

Weet je daarom niet zeker of je nu op de juiste manier belasting aan het betalen bent? Of wil je je alvast goed voorbereiden voor de komende periode?

Neem dan direct contact op met de Belastingdienst, leg jouw gehele situatie uit en wacht de reactie van de experts van de Belastingdienst af. Vanaf dat moment weet je exact welke belasting je af moet dragen, hoe je dit moet doen en waar je verder nog rekening mee moet houden!

Ben je nog niet begonnen met affiliate marketing? Of ben je nog maar net begonnen? Dan is het absoluut niet nodig om je druk te maken om belastingen.

Zorg er eerst voor dat jij je eerste commissies verdient en ga dan aan de slag met de belastingdienst. Starten met affiliate marketing? Bekijk dan zeker de Affiliate Marketing Revolutie cursus eens!  Over de affiliate marketing revolutie heb ik een review geschreven. Lees hier mijn affiliate marketing revolutie review!

Over de schrijver
Reactie plaatsen