arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat zijn affiliate links? Belangrijkste info!
16 november 2020 

Wat zijn affiliate links? Belangrijkste info!

Heb jij interesse om met affiliate marketing aan de slag te gaan? Als je écht succesvol met affiliate marketing wilt worden, moet je een bepaald kennisniveau hebben. Zo moet je weten hoe je een website kunt optimaliseren, wat een affiliate netwerk is, wat een affiliate campagne is en wat affiliate links zijn.

In dit artikel staat de laatstgenoemde term volledig centraal: de affiliate links. We bespreken wat dit voor linkjes precies zijn, hoe je deze linkjes aan kunt maken en hoe je deze linkjes kunt optimaliseren. Kun je succesvol zijn met affiliate marketing zónder kennis te hebben van affiliate links? Nee. De affiliate links vormen eigenlijk de basis van affiliate marketing.

Wat is een affiliate link?

Als je met affiliate marketing bezig bent, promoot je bepaalde producten. Het doel hierbij is dat een bezoeker van jouw affiliate website op de link klikt, waardoor hij/zij doorgestuurd wordt naar de website van de verkopende partij (adverteerder). Zodra de bezoeker op die website een order plaatst, krijg jij daar een bepaalde commissie voor.

Maar, op welke link moet een bezoeker dan klikken? Op de affiliate link! Dat is een link waarin allerlei informatie verborgen zit:

  • De link zorgt ervoor dat de bezoeker op de website van de verkopende partij terecht komt.
  • De link bevat unieke code, waardoor het voor de verkopende partij te herkennen is dat de bezoeker via jouw website is gekomen.
  • De affiliate link kan een bepaald ‘sub-id' krijgen: daarmee kun je al jouw affiliate links perfect monitoren en analyseren.

Stel nou dat je een artikel schrijft over de beste robotstofzuiger van dit jaar. In dat artikel bespreek je de top 3 van beste robotstofzuigers, waarbij je per variant een korte review schrijft. In die review zet je aan het einde: ‘Check hier de prijzen van de [naam van de robotstofzuiger]. Onder die zin plaats je vervolgens de affiliate links die naar het betreffende product verwijzen. Dankzij deze affiliate links kun je jouw bezoeker dus doorsturen naar één van de verkopende partijen.

Is een affiliate link onmisbaar?

Wil je geld gaan verdienen met affiliate marketing? Dan is een affiliate link inderdaad onmisbaar. Zonder deze unieke link kun je simpelweg geen geld gaan verdienen. Hoe kan de website van de adverteerder anders weten dat een bezoeker via jouw website bij het product uitgekomen is? Juist; dat is niet mogelijk.

Als je geld met affiliate marketing wilt gaan verdienen, is een affiliate link dus onmisbaar. Zonder deze links kun je simpelweg geen geld verdienen. Wil je dat wel graag? Dan moet je je dus verdiepen in wat een affiliate link én hoe je een affiliate link aan kunt maken.

Je hebt hierboven reeds kunnen lezen wat een affiliate link precies is. Graag bespreken we hieronder hoe je nou een affiliate link kunt maken. Lees het artikel op je gemakje door en voorzie jezelf daarmee van alle benodigde kennis. Onder aan de streep ben je daarmee in staat om echt succesvol te gaan worden met affiliate marketing!

Meer kliks op affiliate links

Hoe kun je een affiliate link aanmaken?

Wat heb je nodig om met affiliate marketing aan de slag te gaan? Sowieso een eigen website, maar ook een account bij één of meerdere affiliate netwerken. Je kunt een affiliate netwerk zien als de partij die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Adverteerders melden zich bij het affiliate netwerk aan, waarna jij (als affiliate marketeer) je ook bij het affiliate netwerk aan kunt melden. Jij kunt vervolgens gebruik gaan maken van de campagnes die door de adverteerders beschikbaar gesteld worden.

Voordat je een affiliate link aan kunt maken, dien je dus eerst een account aan te maken bij één van de affiliate netwerken. Om je hier een handje mee te helpen, hebben wij de grootste affiliate netwerken voor je op een rijtje gezet:

Wat voor jou het beste affiliate netwerk is? Dat hangt volledig van het onderwerp van jouw affiliate website af. Als je bijvoorbeeld digitale diensten promoot, ben je goed uit met PayPro. Ben je bezig met het promoten van allerlei elektrische apparaten? Dan kun je je bij verschillende affiliate netwerken aanmelden, aangezien je op meerdere netwerken geschikte campagnes weet te vinden.

Hoe vind je het juiste affiliate netwerk?

Dit kun je alleen doen door eerst belangrijke knopen door te hakken. Bepaal eerst voor jezelf wat voor soort producten je wilt gaan promoten. Heb je dat eenmaal duidelijk in beeld gebracht? Dan kun je bij de verschillende affiliate netwerken op zoek gaan naar geschikte campagnes.

Aanmelden bij een affiliate netwerk

Heb je een geschikt affiliate netwerk gevonden? Dan is het zaak om je aan te gaan melden bij het affiliate netwerk. Als je dit gaat doen, moet je ook de URL van jouw website invullen. De meeste affiliate netwerken stellen daarbij als eis dat je al content op jouw affiliate website hebt staan.

Voeg dus eerst flink wat artikelen toe. In een later stadium kun je alsnog de affiliate links in deze artikelen toe te gaan. In de basis heb je deze artikelen nodig om goedgekeurd te kunnen worden bij het affiliate netwerk. Vul ook de overige velden in en maak je aanmelding definitief.

Het is nu wachten op goedkeuring vanuit het affiliate netwerk. Heb je die goedkeuring gekregen? Dan kun je je ook aan gaan melden bij één van de campagnes. Ook daarbij is het weer van belang dat je over passende content beschikt. Daarnaast moet het onderwerp van jouw website ook passen bij de campagne waar je je voor aanmeldt.

Affiliate links aanmaken

Nadat je je bij een affiliate netwerk aangemeld hebt, kun je je dus aanmelden voor een affiliate campagne. Heb je dat gedaan? Dan is het wachten op een goedkeuring. Als die eenmaal binnen is, kun je starten met het aanmaken van de affiliate links.

Om die links aan te kunnen maken, moet je je even goed verdiepen in het betreffende affiliate netwerk. Bij Bol.com werkt het aanmaken van een affiliate link bijvoorbeeld volledig anders dan het aanmaken van een affiliate link via Daisycon.

Bij de verschillende affiliate netwerken kun je altijd wel een gebruikshandleiding vinden. Een handleiding waarmee je stap voor stap de affiliate link op de juiste manier aan kunt maken.

Let bij het aanmaken van een affiliate link goed op een eventueel sub-id. Met dat sub-id kun je elke link een bepaalde categorie meegeven. Hiermee ben je in een later stadium in tijd om per link (en per artikel) de resultaten bij te houden. Het advies is dus om per artikel alle affiliate links een bepaald sub-id mee te geven, zodat je in een later stadium alles goed kunt monitoren.

Affiliate links plaatsen

Heb je de affiliate links aangemaakt? Dan kun je deze direct in jouw content gaan plaatsen. Je hebt daar meerdere mogelijkheden voor:

  • Je kunt de link ‘op' een afbeelding plakken. Zodra een bezoeker op de afbeelding klikt, wordt hij/zij direct doorgestuurd.
  • Je kunt de link in-content plakken. Hierbij plaats je de link bijvoorbeeld op de naam van het betreffende product.
  • Je kunt de link in een button plaatsen. Een button valt meestal goed op en draagt dus bij aan de conversie.

Wat de beste mogelijkheid is? Dat is per website verschillend. Uiteindelijk moet je hier jouw eigen weg/stijl in zien te vinden. Probeer daarom ook heel veel A/B testen uit te voeren, waarbij je bijvoorbeeld de positie van een button of link kunt gaan optimaliseren.

Affiliate links verbergen voor de zoekmachine

Op internet lees je vrij veel informatie over het verbergen van affiliate links. Meerdere experts zijn namelijk van mening dat Google jouw website strafpunten geeft als je affiliate links op jouw website plaatst. Mede daarom raden deze experts aan om jouw affiliate links te gaan verbergen.

Met behulp van een bijvoorbeeld de WordPress plugin Thirsy Affiliates kun je jouw affiliate link gaan verbergen. In dat geval ziet Google deze link niet als een echte affiliate link, waardoor jouw website hoger/beter in Google gaat scoren.

Is het aan te raden om de affiliate links op deze manier te gaan verbergen? Daar verschillen de meningen nogal over. Persoonlijk houden wij ons hier niet mee bezig, terwijl we wel prima rankings binnen Google weten te behalen.

Hoe kun je zoveel mogelijk kliks vergaren?

Zo, je weet nu precies wat affiliate links zijn. Ook weet je hoe je affiliate links aan kunt maken en vervolgens op jouw website kunt plaatsen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, wil je uiteraard ook veel kliks vergaren. Daarvoor hebben wij enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

  • Analyseer continue jouw links. Staan ze op de juiste plek? Moet je ze mogelijk gaan verbergen voor de zoekmachine?
  • Werk aan je website. Als je veel kliks wilt vergaren, moet je sowieso veel bezoekers verkrijgen. Blijf dus jouw website optimaliseren en zorg daarmee voor meer en meer bezoekers.
  • Laat je links opvallen. Door bijvoorbeeld opvallende buttons te gebruiken, weet je absoluut de conversie op jouw website te verhogen.

Starten met affiliate marketing?

Ben jij van plan om te starten met affiliate marketing? Dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met de affiliate marketing revolutie. In deze online video training leer je stap voor stap hoe jij je eerste echte affiliate website kunt starten. Er zijn veel manieren om met affiliate marketing aan de slag te gaan. De beste manier is om affiliate links te verwerken in teksten op je website. Met de affiliate marketing revolutie leer je precies hoe dat moet!

Over de schrijver
Mijn naam is Mike Schonewille en ben eigenaar van Writgo.nl. Al een lange tijd ben ik bezig met affiliate marketing. Ook leef ik 100% van het internet en heb ik tegenwoordig geen baan meer. Omdat ik dankzij Online geld verdienen zo een fijn leven heb gekregen, wil ik jou helpen dat ook te bereiken. Met Writgo richten we ons voornamelijk op affiliate marketeers, maar ook als jij een webshop hebt of een andere soort website hebt, helpen we je natuurlijk graag! Toen ik begon met Affiliate Marketing heb ik de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Dit was een van de beste beslissingen in mijn leven. Sindsdien is mijn leven veranderd. Wil je ook met affiliate marketing beginnen? Dan raad ik de Affiliate Marketing Revolutie Absoluut aan!
Reactie plaatsen