Wat zijn affiliate links Alle Informatie

Wat zijn affiliate links? – Hoe kun je succesvol worden in affiliate marketing?

Wat zijn affiliate links? Inmiddels is affiliate marketing qua populariteit flink aan het stijgen op de hitlijsten. Het brengt veel voordelen met zich mee en er zijn zelfs mogelijkheden tot veel geld verdienen, zonder dat je daar enige investeringen voor hoeft te doen. De vrijheid die het bied, maakt dat steeds meer mensen aan de slag gaan als affiliate marketeer.

Het kan bijna niet anders dan dat affiliate marketing jou ook is opgevallen. Hoewel iedereen direct kan instappen en zich kan aanmelden bij een affiliate netwerk, komen er toch een aantal termen voorbij die wellicht nog onbekend zijn. Neem nu de affiliate links.

Het meest essentiële van affiliate marketing om die gewilde commissie te kunnen binnenslepen. Grote kans dat jij hier wat meer uitleg over kunt gebruiken, aangezien jij een carrière als affiliate marketeer aan het overwegen bent. 

Met andere woorden, wil jij meer weten over affiliate links, hoe je deze gebruikt of wil jij een duidelijke uitleg krijgen over wat affiliate marketing precies is? Je bent hier aan het juiste adres.

Wat is affiliate marketing precies?

Laten we in dit blogbericht starten bij het begin, voordat we dieper ingaan op affiliate links. Wat is affiliate marketing precies?

Hoewel affiliate marketing een vorm van marketing is, ziet het er toch anders uit dan de traditionele vorm hiervan. Het gaat hierbij om het promoten van producten, waar jij als affiliate marketeer vervolgens een percentage van krijgt uitbetaald.

Dat noemen we een commissie. Om een samenwerking aan te kunnen gaan, sluit je je als marketeer aan bij een affiliate netwerk.

Een ander woord daarvoor is een affiliate programma. Voorbeelden van affiliate programma’s zijn Paypro, Bol.com en Coolblue affiliate. Deze samenwerking ga je aan met de adverteerder die zijn producten of diensten gepromoot wil hebben.

Na het sluiten van een samenwerking met een dergelijke adverteerder via een affiliate netwerk, ga jij aan de slag met de promotie. Die promotie, die kan op verschillende manieren en op verschillende plaatsen.

Een veelgebruikte manier is social media of een eigen website. Je schrijft bijvoorbeeld een review of plaatst een foto van het product of van de dienst. Hierbij komen de affiliate links om de hoek kijken, want die zijn essentieel in dit proces. Daarover later meer. 

Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een vaste baan, aangezien een vast salaris er niet bij zit. Het belangrijkste aspect van affiliate marketing is namelijk, dat er betaald word naar een behaalde prestatie.

Doordat er geen vastigheid aan verbonden is en de vorm van marketing vrij kan worden ingevuld, is het voor steeds meer mensen interessant om in te stappen. Geen vastigheid betekent automatisch meer vrijheid.

De werking van affiliate links

De basis van affiliate marketing is misschien wat duidelijker geworden voor je. Over naar de affiliate links. Je bent niet voor niks bij dit blogbericht terechtgekomen natuurlijk. Daarom nu antwoord op de de volgende twee vragen: wat is een affiliate link en hoe werken deze affiliate links?

Deze is vrij essentieel te noemen, aangezien via deze link het product dat jij als affiliate marketeer promoot verkocht kan worden. Na het sluiten van een samenwerking met een adverteerder, ontvang jij behalve het product, ook een affiliate link.

Word er door potentiële klant geklikt op de link en het product vervolgens aangeschaft? Dan ontvang jij daar als marketeer een commissie overheen. Een commissie die het bedrijf aan jou gaat uitbetalen. Let hierbij wel op. Je krijgt pas een commissie nadat er via de affiliate link een gepromoot product is besteld.

Dus nog even kort samen gevat, om een commissie bedrag te kunnen ontvangen voor het product dat jij promoot, is de affiliate link als het ware de sleutel tot succes. Via deze link kan het product namelijk worden aangeschaft dat jij hebt gepromoot.

Is een affiliate link onmisbaar?

Wil je geld gaan verdienen met affiliate marketing? Dan is een affiliate link inderdaad onmisbaar. Zonder deze unieke link kun je simpelweg geen geld gaan verdienen.

Hoe kan de website van de adverteerder anders weten dat een bezoeker via jouw website bij het product uitgekomen is? Juist; dat is niet mogelijk.

Als je geld met affiliate marketing wilt gaan verdienen, is een affiliate link dus onmisbaar. Zonder deze links kun je simpelweg geen geld verdienen.

Wil je dat wel graag? Dan moet je je dus verdiepen in wat een affiliate link én hoe je een affiliate link aan kunt maken. Je hebt hierboven al kunnen lezen wat een affiliate link precies is.

Graag bespreken we hieronder hoe je nou een affiliate link kunt maken. Lees het artikel op je gemakje door en voorzie jezelf daarmee van alle benodigde kennis. Onder aan de streep ben je daarmee in staat om echt succesvol te gaan worden met affiliate marketing!

Hoe kun je een affiliate link aanmaken?

Wat heb je nodig om met affiliate marketing aan de slag te gaan? Sowieso een eigen website, maar ook een account bij één of meerdere affiliate netwerken. Je kunt een affiliate netwerk zien als de partij die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Adverteerders melden zich bij het affiliate netwerk aan, waarna jij (als affiliate marketeer) je ook bij het affiliate netwerk aan kunt melden. Jij kunt vervolgens gebruik gaan maken van de campagnes die door de adverteerders beschikbaar gesteld worden. Voordat je een affiliate link aan kunt maken, dien je dus eerst een account aan te maken bij één van de affiliate netwerken. Om je hier een handje mee te helpen, hebben wij de grootste affiliate netwerken voor je op een rijtje gezet:

 • Awin
 • Daisycon
 • Tradetracker
 • Tradedouble
 • Partnerize
 • bol.com
 • Coolblue
 • Wehkamp
 • PayPro

Wat voor jou het beste affiliate netwerk is? Dat hangt volledig van het onderwerp van jouw affiliate website af. Als je bijvoorbeeld digitale diensten promoot, ben je goed uit met PayPro. Ben je bezig met het promoten van allerlei elektrische apparaten? Dan kun je je bij verschillende affiliate netwerken aanmelden, aangezien je op meerdere netwerken geschikte campagnes weet te vinden.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Wat betreft affiliate links en hoe het eruit ziet, ben je door dit blogbericht al aardig op de hoogte gebracht. Dergelijke informatie over deze vorm van marketing is toch wel nodig om ermee te kunnen starten.

Het is nu ook wel duidelijk dat er aan affiliate marketing veel voordelen vastzitten. Misschien ben jij daar zelf ook al achter gekomen. Mocht je deze nog niet hebben gevonden, dan vindt je ze hieronder op een rijtje.

 • Waar de meeste banen een opleiding of enige ervaring vragen, is dat bij affiliate marketing wel anders. Hoewel enige kennis handig is, kan iedereen vandaag nog instappen.
 • Werken waar en wanneer je wil. Zo werken bijvoorbeeld veel affiliate marketeers vanuit het buitenland.
 • Het is geen 9 tot 5 baan. Dat bied vrijheid. Vrijheid waar veel mensen tegenwoordig naar op zoek zijn.
 • Naast de studie of een fulltime baan is het goed te combineren. Na werktijd niet meer de deur uit hoeven en tóch iets bij kunnen verdienen. Voor bijvoorbeeld het betalen van de huur of van de hypotheek. Online geld verdienen dus.
 • Jij promoot alleen het product. Gedoe met inpakken, verzenden, retourneren of de klantenservice zitten er voor jou niet bij.

Hoe vind je het juiste affiliate netwerk?

Dit kun je alleen doen door eerst belangrijke knopen door te hakken.

Bepaal eerst voor jezelf wat voor soort producten je wilt gaan promoten. Heb je dat eenmaal duidelijk in beeld gebracht?

Dan kun je bij de verschillende affiliate netwerken op zoek gaan naar geschikte campagnes.

Aanmelden bij een affiliate netwerk

Heb je een geschikt affiliate netwerk gevonden? Dan is het zaak om je aan te gaan melden bij het affiliate netwerk. Als je dit gaat doen, moet je ook de URL van jouw website invullen.

De meeste affiliate netwerken stellen daarbij als eis dat je al content op jouw affiliate website hebt staan. Voeg dus eerst flink wat artikelen toe.

In een later stadium kun je alsnog de affiliate links in deze artikelen toe te gaan. In de basis heb je deze artikelen nodig om goedgekeurd te kunnen worden bij het affiliate netwerk.

Vul ook de overige velden in en maak je aanmelding definitief. Het is nu wachten op goedkeuring vanuit het affiliate netwerk. Heb je die goedkeuring gekregen?

Dan kun je je ook aan gaan melden bij één van de campagnes. Ook daarbij is het weer van belang dat je over passende content beschikt.

Daarnaast moet het onderwerp van jouw website ook passen bij de campagne waar je je voor aanmeldt.

Affiliate links aanmaken

Nadat je je bij een affiliate netwerk aangemeld hebt, kun je je dus aanmelden voor een affiliate campagne. Heb je dat gedaan?

Dan is het wachten op een goedkeuring. Als die eenmaal binnen is, kun je starten met het aanmaken van de affiliate links. Om die links aan te kunnen maken, moet je je even goed verdiepen in het betreffende affiliate netwerk.

Bij Bol.com werkt het aanmaken van een affiliate link bijvoorbeeld volledig anders dan het aanmaken van een affiliate link via Daisycon.

Bij de verschillende affiliate netwerken kun je altijd wel een gebruikshandleiding vinden. Een handleiding waarmee je stap voor stap de affiliate link op de juiste manier aan kunt maken.

Let bij het aanmaken van een affiliate link goed op een eventueel sub-id. Met dat sub-id kun je elke link een bepaalde categorie meegeven.

Hiermee ben je in een later stadium in tijd om per link (en per artikel) de resultaten bij te houden. Het advies is dus om per artikel alle affiliate links een bepaald sub-id mee te geven, zodat je in een later stadium alles goed kunt monitoren.

Affiliate links plaatsen

Heb je de affiliate links aangemaakt? Dan kun je deze direct in jouw content gaan plaatsen. Je hebt daar meerdere mogelijkheden voor:

 • Je kunt de link ‘op’ een afbeelding plakken. Zodra een bezoeker op de afbeelding klikt, wordt hij/zij direct doorgestuurd.
 • Je kunt de link in-content plakken. Hierbij plaats je de link bijvoorbeeld op de naam van het betreffende product.
 • Je kunt de link in een button plaatsen. Een button valt meestal goed op en draagt dus bij aan de conversie.

Wat de beste mogelijkheid is? Dat is per website verschillend. Uiteindelijk moet je hier jouw eigen weg/stijl in zien te vinden. Probeer daarom ook heel veel A/B testen uit te voeren, waarbij je bijvoorbeeld de positie van een button of link kunt gaan optimaliseren.

Affiliate links verbergen voor de zoekmachine

Op internet lees je vrij veel informatie over het verbergen van affiliate links. Meerdere experts zijn namelijk van mening dat Google jouw website strafpunten geeft als je affiliate links op jouw website plaatst.

Onder andere daarom raden deze experts aan om jouw affiliate links te gaan verbergen. Met behulp van een bijvoorbeeld de WordPress plugin Thirsy Affiliates kun je jouw affiliate link gaan verbergen.

In dat geval ziet Google deze link niet als een echte affiliate link, waardoor jouw website hoger/beter in Google gaat scoren.

Is het aan te raden om de affiliate links op deze manier te gaan verbergen? Daar verschillen de meningen nogal over. Persoonlijk houden wij ons hier niet mee bezig, terwijl we wel prima rankings binnen Google weten te behalen.

Hoe kun je zoveel mogelijk kliks vergaren?

Zo, je weet nu precies wat affiliate links zijn. Ook weet je hoe je affiliate links aan kunt maken en vervolgens op jouw website kunt plaatsen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, wil je uiteraard ook veel kliks vergaren. Daarvoor hebben wij enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

 • Analyseer continue jouw links. Staan ze op de juiste plek? Moet je ze mogelijk gaan verbergen voor de zoekmachine?
 • Werk aan je website. Als je veel kliks wilt vergaren, moet je sowieso veel bezoekers verkrijgen. Blijf dus jouw website optimaliseren en zorg daarmee voor meer en meer bezoekers.
 • Laat je links opvallen. Door bijvoorbeeld opvallende buttons te gebruiken, weet je absoluut de conversie op jouw website te verhogen.

Zitten er ook nadelen bij?

De lijst met voordelen is toch vrij lang. Op het moment dat je instapt, kun je daar dus van profiteren.

Voordat je de keuze gaat maken voor affiliate marketing, is het goed om ook de eventuele nadelen te bekijken en hier rekening mee te houden. Weet wat je kunt verwachten en kom niet voor onverwachte verrassingen te staan.

 • Het bied geen vastigheid zoals je die met een vast contact hebt. Het inkomen kan per maand verschillen en schommelen.
 • In het begin kan het vrij lang duren voordat je je eerste commissie ontvangt. Dat kan erg frustrerend zijn.
 • Waar op locatie met collega’s gewerkt kan worden, is dat met affiliate marketing anders en ben je toch vaak alleen aan het werk.
 • Heb je nog weinig kennis over affiliate marketing? Dan kan het erg lastig zijn om te werken volgens strategieën en om jezelf in de kijker te zetten. 

Hoe kun je succesvol worden in affiliate marketing?

Na het bespreken van de affiliate links, de affiliate netwerken en de voor- en nadelen, ben je vast nog ergens benieuwd naar. Hoe kun je succesvol worden in affiliate marketing?

Laat ik beginnen met zeggen dat succesvol worden theoretisch gezien mogelijk zou moeten zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van marketeers die duizenden euro’s per maand verdienen, puur en alleen door affiliate marketing.

Wat in de eerste plaats vooral belangrijk is, is om nooit op te geven. De eerste maanden zullen aanpoten en zelfs frustrerend kunnen zijn. Door op te geven word dat succes vanzelfsprekend nooit bereikt of beloond. Daarnaast is het ook zonde van al het werk wat je erin gestoken hebt. Geef dus vooral niet op, hoe onzeker je er ook over bent.

Wat je ook moet voorkomen, is dat je al je tijd en energie gaat steken in onderzoek doen. Natuurlijk is enige kennis handig en aan te raden, maar het kan ook te veel worden. De belangrijkste tip is eigenlijk, om vooral te gaan ervaren. Door de praktijk leert men tenslotte het meest.

Conclusie: is affiliate marketing het waard?

We zijn dit artikel begonnen met de vraag: wat zijn affiliate links en hoe kun je er succesvol mee worden? Wat affiliate links zijn, daar ben je achter gekomen. Als affiliate marketeer weet je hoe essentieel die zijn en hoe je je eerste commissie binnen kunt slepen.

Uiteindelijk kun je je na dit blogbericht het volgende gaan afvragen: is affiliate marketing het waard? Welke conclusie jij daar zelf over trekt, dat is helemaal aan jou. Die keuze kan en mag niet worden gemaakt voor iemand anders. Jij hebt tenslotte de touwtjes in handen en jij moet voor jezelf beslissen of je hier tijd en energie in wilt steken.

Wat mij betreft, zou affiliate marketing het zeker waard zijn. Het is een flexibele manier van werken en door juist niet op te geven kan ook jij hier succesvol in worden. Lees je in over de voorbijkomende termen (zoals de affiliate links), maar ga vooral lekker ervaren en proberen.

Vergelijkbare berichten