actief schrijven

Wat is Actief schrijven en hoe maak je je teksten er beter mee?

Actief schrijven – Schrijven kan op zoveel manieren, maar wat zijn nou de beste schrijfstijlen als je webteksten schrijft? De meeste copywriters en bloggers zullen je gelijk kunnen zeggen dat de beste schrijfstijl actief schrijven is. Maar wat houdt dat dan precies in? En hoe kan je hier gebruik van maken als webtekstschrijver? Klim maar vast in je pen, want dit onderwerp gaan we natuurlijk ook erg actief aanpakken. Klaar? En… actie!

Wat is actief schrijven?

Om de uitleg zo eenvoudig mogelijk te houden, is actief schrijven een manier van zinnen vormen waarin je zo min mogelijk hulpwerkwoorden gebruikt. Dit zijn werkwoorden die je koppelt aan de werkwoorden waar de zin daadwerkelijk om draait. Niet helemaal duidelijk? Kijk dan maar eens naar de volgende zin:

‘Zij heeft zelf een pizza gebakken.’

‘Heeft’ is in deze zin een hulpwerkwoord. Maak je de zin korter, dan zou je ‘heeft’ namelijk uit de zin kunnen halen zonder de boodschap van de tekst te veranderen. Lees maar eens mee:

‘Zij bakte zelf een pizza.’

Zie je? De zin werkt nog steeds, verandert niet in de boodschap en is ook nog eens lekker kort. Dat is in feite een groot deel van wat je doet bij actief schrijven; dit soort hulpwerkwoorden weglaten om de zinnen korter, directer en pakkender te houden. Dit soort zinnen heten dan ook actieve zinnen. Het bovenste voorbeeld ‘Zij heeft zelf pizza gebakken’ noemen we een passieve zin.

Vermijden, vermijden, vermijden

Actief schrijven heeft veel te maken met “overbodige” zaken in je tekst vermijden. Er zijn namelijk nog meer manieren om actief te schrijven. Passieve zinnen vermijden is hier slechts één voorbeeld van. Andere zaken die je beter uit de weg kan gaan, zullen we even voor je belichten.

Geen getwijfel

Een ander voorbeeld van woorden die je beter niet kan gebruiken, zijn twijfelwoorden. Denk hierbij aan termen als ‘misschien’, ongeveer’, ‘zo nu en dan’, ‘enigszins’, ‘mogelijk’, ‘eventueel’ en ‘waarschijnlijk’. Ook sommige hulpwerkwoorden zou je hiertoe kunnen rekenen, zoals ‘zou’, ‘zouden’, of ‘mochten’. Lees deze zin bijvoorbeeld eens:

‘Met dit product zou je zeker veel plezier kunnen beleven.’

En nu deze:

‘Met dit product beleef je zeker veel plezier.’

Door ‘zou’ en ‘kunnen’ weg te laten, komt je zin al sterker over.

Samengestelde zinnen vermijden

Iets anders wat je beter over kan slaan, zijn samengestelde zinnen. Dit zijn zinnen die aan elkaar geplakt zijn, maar ook van elkaar gescheiden zouden kunnen worden. In plaats van ‘Hij kwam haar tegemoet in het park, waar ze vervolgens heerlijk de middag hebben doorgebracht’, schrijf je het in twee korte, simpele zinnen, namelijk ‘Hij kwam haar tegemoet in het park. Ze brachten er heerlijk de middag door.’

Minder vaak het onderwerp achterin de zin plaatsen

Een ander aspect om op te letten, is om het onderwerp van de zin minder vaak achterin de zin te plaatsen. Wanneer je actief schrijft, plaats je het onderwerp voornamelijk direct vooraan in de zin, waardoor je meer ‘to the point’ overkomt. In plaats van ‘Dankzij deze diensten zal je nooit meer last hebben van bovengenoemde problemen’, schrijf je dus ‘Deze diensten zorgen dat je nooit meer last hebt van bovengenoemde problemen’.

Wanneer actief schrijven en wanneer passief schrijven?

Hoewel actief schrijven vaak veel pakkender is voor je webteksten, moet je passief schrijven ook zeker niet uit de weg gaan. Te vaak een actieve zin achter elkaar komt bijvoorbeeld veel houteriger over. Je krijgt er vaak herhaling van en het leest vaak lekkerder weg wanneer een tekst wat verhalender verteld wordt. Het volgende stuk is bijvoorbeeld actief geschreven:

‘Een goede tekst is belangrijk. Iedereen weet dit. Maar hoe kom je aan een goede tekst? Writgo helpt hiermee. Writgo biedt hier diensten voor aan. Bestel dus vandaag nog je teksten!’

Hierdoor zou je niet gelijk vertrouwen krijgen in het product, lijkt me. Voor variatie, zou het gepaster zijn om hier en daar ook wat passiever te schrijven. Kijk maar eens mee:

‘Een goede tekst is belangrijk; dat weet iedereen. Maar hoe komt je aan een goede tekst? Wij van Writgo helpen je hiermee met onze diensten. Bestel dus vandaag nog je teksten!’

Een tekst hoort namelijk natuurlijk over te komen, en dat werkt beter wanneer je ook natuurlijk schrijft. Dit kan natuurlijk niet wanneer je constant nadenkt over of je wel actief genoeg schrijft. Go with the flow, zeggen ze wel eens, en dat is ook iets waar jij als tekstschrijver op moet letten.

Klaar voor actie?

Goed, nu je weet hoe je actief schrijft, én wanneer je het wel en niet toe moet passen, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Hieronder geven we twee tekstjes; de eerste is volledig passief geschreven, en de ander volledig actief. Nu is het aan jou om daar een mooi actief – maar met mate – verhaal van te maken. En… ga!

Tekst 1, passief:
“Door genoeg tijd te besteden aan al jouw wensen, kunnen wij voor jou het perfecte plan opstellen. Mocht je toch nog twijfelen, aarzel dan niet om ons je vragen te stellen! Wie weet zouden wij je nog wel eens kunnen verrassen!”

Tekst 2, actief:
“Een schoon huis is essentieel. Je vindt de beste producten voor een schoon huis hier! Klik op de link en je ziet ons assortiment. Vragen? Contacteer ons via het formulier!”

Denk je dat je het aankan? Wacht dan niet langer en start met schrijven! Heb je toch nog hulp nodig? Via onze productpagina kan je precies zien waarmee wij van Writgo jou van dienst kunnen zijn!

Vergelijkbare berichten